Svet

Atentat na Trampa na mitingu u Pensilvaniji: Bivši predsednik se oseća dobro, napadač ubijen (VIDEO)

Agenti Tajne službe sklonili su bivšeg predsednika sa bine u Batleru dok se video krvav trag oko njegovog uha
Atentat na Trampa na mitingu u Pensilvaniji: Bivši predsednik se oseća dobro, napadač ubijen (VIDEO)© TANJUG/AP Photo/Gene J. Puskar

Nekoliko snažnih prasaka, neobično nalik pucnjima iz vatrenog naoružanja, čulo se na predizbornom skupu Donalda Trampa u gradiću Batler u Pensilvaniji, posle čega je Tajna služba sa bine evakuisala republikanskog kandidata za predsednika SAD.

Iz Tajne službe saopštavaju da je Tramp bezbedan i da je to sada aktivan slučaj na kome rade sve službe.

Nakon što su se čuli pucnji, Tramp je pao na zemlju i prekrili su ga agenti Tajne službe. Obezbeđenje ga je podiglo i imao je krv na licu.

Tramp je potom odveden u vozilo i evakuisan sa lica mesta.

Incident se dogodio nekoliko trenutaka nakon što je izašao na binu na mitingu.

Pucnjava na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji istražuje se kao pokušaj ubistva, saopštili su policijski zvaničnici.

Osoba za koju se sumnja da je pucala na republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji je ubijena, a u incidentu je poginula i jedna osoba iz publike, rekao je danas za AP okružni tužilac Okruga Batler.

Kako je naveo, osim dvoje smrtno stradalih, jedna osoba je u kritičnom stanju.

  • 14. jul 2024 • 02:53

    02:53

    Oglasio se Tramp: Znao sam da nešto nije u redu

    Donald Tramp je potvrdio da je ranjen u uvo i da je izgubio mnogo krvi tokom pucnjave na mitingu u Pensilvaniji, prenose ruski mediji.

    On je potvrdio da je napadač koji je pucao na njegov skup ubijen, ali je naveo da o njemu nema više informacija.

    Tramp je u izjavi za rekao da je "odmah znao da nešto nije u redu jer je čuo zviždanje, pucnje i potom je osetio kako metak probija kožu".

    On je zahvalio Tajnoj službi SAD-a i celoj policiji za njihovu brzu reakciju.

    "Ono što je najvažnije, želim da izrazim saučešće porodici poginulog na mitingu, kao i porodici još jedne osobe koja je teško povređena. Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o strelcu, koji je mrtav. Pogođen sam metkom koji mi je probio gornji deo desnog uha. Bilo je mnogo krvarenja, pa sam tada shvatio šta se dešava. Bože blagoslovi Ameriku!", poručio je Tramp na nalogu na društvenoj mreži Trut soušl.

  • 02:50

    Donald Tramp Mlađi: On nikad neće prestati da se bori

    Neposredno nakon atentata oglasio se i sin bivšeg američkog predsednika Donald Tramp Mlađi navodeći da njegov otac "nikada neće prestati da se bori za Ameriku".

  • 02:45

    "Njujork post": Na Trampa pucano iz snajpera

    "Njujork post" je objavio da je pucano iz snajpera tokom Trampovog mitinga. Dva od tih izvora kažu da je ubica bio na krovu, izvan dvorane u kojoj je održavan skup. Više izvora za sprovođenje zakona je ovu osobu pominjalo kao snajperistu, iako dodatni detalji o tome nisu jasni.

    Osim toga, ovaj medij je naveo da je tokom incidenta ispaljeno devet hitaca.

  • 02:32

    Bajden ponovo zbunjen: Ne zna da li se odigrao atentat?

    Predsednik SAD Džozef Bajden odbio je da prizna da je došlo do pokušaja ubistva Donalda Trampa.

    "Ne znam dovoljno da... ja... imam... imam... imam mišljenje, ali nemam nikakve činjenice", izjavio je Bajden tokom specijalnog obraćanja koje je emitovala Bela kuća iako je policija zvanično saopštila da se istražuje pokušaj ubistva.

    On je izjavio da se nada da će moći da razgovara sa Trampom večeras.

    "Obavestiću vas ako se to desi", poručio je Bajden.

  • 02:09

    Svedok: Pokazali smo agentima osumnjičenog

    Svedok ispred mitinga rekao je za Bi-Bi-Si da su on i njegovi prijatelji videli čoveka obučenog u tamnosmeđu kamuflažnu odeću kako se penje na krov zgrade sa puškom i upozorili policiju na to. 

    "Tajna služba nas gleda sa vrha zgrade, ja pokazujem na taj krov – i usledilo je ono što znate, odjeknulo je pet hitaca", rekao je čovek.

    Nakon što je taj čovek pucao na Trampa, agenti Tajne službe su ga neutralisali, dodao je svedok.

  • 02:07

    Oglasio se Robert Kenedi Mlađi

    "Sada je vreme da svaki Amerikanac koji voli našu zemlju odstupi od podele, odrekne se svakog nasilja i ujedini se u molitvi za predsednika Trampa i njegovu porodicu", poručio je nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi.

  • 02:00

    Bajden: Molim se za Trampa

    Američki predsednik Džozef Bajden osudio pucnjavu na Trampovom skupu i pozvao građane SAD na jedinstvo. Bajden je dodao da u SAD nema mesta političkom nasilju i pozvao celu zemlju da osudi ovaj čin.

    Dodao je da se moli za zdravlje Donalda Trampa i da mu je drago što nije životno ugrožen.

    "Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije. Džil i ja smo zahvalni Tajnoj službi što ga je odvela na sigurno. U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja. Moramo se ujediniti kao jedan narod da to osudimo", poručio je Bajden na nalogu na mreži Iks.

  • 01:55

    Istražuje se pokušaj ubistva

    Pucnjava na mitingu u Pensilvaniji istražuje se kao pokušaj ubistva Trampa, pišu mediji.

  • 01:52

    Povišen stepen bezbednosti oko Trampove kule

    Njujorška policija pojačava bezbednost u oblasti oko Trampove kule u Njujorku nakon pucnjave na Trampovom skupu, saopštio je kabinet gradonačelnika.

  • 01:48

    Čeka se Bajdenovo obraćanje

    Predsednik SAD Džozef Bajden će se obratiti naciji povodom pokušaja ubistva Donalda Trampa, saopštio je kongresmen Čip Roj.

image