Svet

Nemačka: Zbog sumnje na zaveru "pala" i bivša poslanica

Birgit Malsak-Vinkeman iz stranke Alternativa za Nemačku jedna je od uhapšenih koji su osumnjičeni za planiranje državnog udara
Nemačka: Zbog sumnje na zaveru "pala" i bivša poslanicawww.globallookpress.com © Gregor Fischer/dpa

Bivša poslanica u Bundestagu Birgit Malsak-Vinkeman iz stranke Alternativa za Nemačku, uhapšena je jutros zbog sumnje da je deo zavere čiji je plan bio izvršenje državnog udara i zbacivanje aktuelne vlade.

Federalno javno tužilaštvo optužilo je oko 50 osoba za planiranje upada u savezni parlament i kidnapovanja političara, a grupa je opisana kao deo pokreta "Građani Rajha", koja ne priznaje Saveznu državu Nemačku i njene demokratske strukture.

Malsak- Vinkeman u Bundestag je došla 2017.godine, kada je desničarska antimigrantska Alternativa za Nemačku uspela da prvi put sedne u poslaničke klupe sa osvojenih 12,6 odsto glasova.

Deo skupštinskog saziva bila je do 2021.godine, a prema nekim izveštajima trebalo je da postane ministarka pravde u novom režimu.

Pedesetosmogodišnja političarka nedavno je dospela na naslovne strane u Nemačkoj, kada je senatorka za pravosuđe Berlina Lena Krek pokušala da je spreči da preuzme sudijsku funkciju.

Ona je Malsak-Vinkemanovu tada opisala kao "veoma opasnu osobu", i insistirala da političarka, ne samo ne dobije posao u Regionalnom sudu u Berlinu, već i da zbog svojih govora u Bundestagu (o virusu korona, američkim izborima i migrantima) bude penzionisana.

Ovaj zahtev sud je odbio sredinom oktobra, i to zbog toga što su, kako je navedeno u saopštenju, govori u saveznom parlamentu slobodni i zaštićeni zakonom i ne bi trebalo da dovedu do bilo kakvih zvaničnih sankcija.

"Alternativa za Nemačku" je na vest o raciji reagovala kratkim saopštenjem, osudivši navodnu zaveru i izrazivši uverenje u sposobnost nadležnih da rasvetle situaciju.

Oni su, kako navode, za navodnu zavveru saznali, kaoi većina drugih Nemaca- iz medija.

image