Svet

Dan posle pokušaja ubistva: Tramp nastavlja predizborne aktivnosti; FBI: Napadač delovao sam

Tomas Metju Kruks (20) označen je kao "subjekt umešan u pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju FBI
Dan posle pokušaja ubistva: Tramp nastavlja predizborne aktivnosti; FBI: Napadač delovao sam© TANJUG/AP Photo/Yuki Iwamura

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je Tomasa Metjua Kruksa (20) kao "subjekta umešanog u pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju koje je FBI objavio u nedelju.

Navedeno je i da osumnjičeni za atentat na Trampa živi u Betel parku u Pensilvaniji, prenosi Si-En-En.

Napadača je likvidirala Tajna služba, a prilikom napada je poginuo je vatrogasac Kori Komperatore kojeg je upucao atentator. 

Napadač je delovao sam, i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je večeras iz FBI-a.

"Reč je o poluautomatskoj puški AR- 15. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda kao na domaći teroristički akt i pokušaj ubistva", poručili su iz FBI.

Navodi se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korišćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

"Pretnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja", saopšteno je iz FBI.

Tramp se danas nekoliko puta oglasio na društvenoj mreži Trut soušl o.

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da budemo ujedinjeni i da pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni", napisao je Tramp.

Tramp je dodao da jedva čeka da se "ovoj velikoj naciji" obrati na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Viskonsinu ove nedelje i zahvalio svima na mislima i molitvama, ocenivši da je "samo Bog sprečio da se desi ono što se ne može zamisliti".

Oglasio se i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden koji je naložio američkoj Tajnoj službi da obezbedi potpunu sigurnost za Trampa nakon atentata.

Direktor Tajne službe, kako je rekao Bajden, ima zadatak da još jednom proveri sve mere bezbednosti na sledećem kongresu republikanaca. Američki predsednik je obećao da će istraga o pokušaju ubistva Trampa biti brza, ali temeljna.

  • 14. jul 2024 • 22:36

    22:36

    Tramp krenuo u Milvoki na Republikansku nacionalnu konvenciju, pojačana bezbednost

    Bivši predsednik SAD Donald Tramp danas je krenuo u Milvoki, u saveznu državu Viskonsin, na četvorodnevnu Republikansku nacionalnu konvenciju, tokom koje će zvanično prihvatiti republikansku nominaciju za predsednika.

    Američke agencije za sprovođenje zakona rade na obezbeđivanju bezbednosti konvencije, nakon sinoćnjeg atentata na Trampa tokom mitinga u Pensilvaniji, prenosi Rojters.

    "Osećamo se veoma prijatno jer radimo sa Tajnom službom. Radimo sa 40 različitih agencija za sprovođenje zakona", rekao je predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta Majkl Votli u intervjuu za Foks.

    Votli je pozvao republikance da iskoriste ovaj trenutak kao priliku za jedinstvo i prevaziđu partijske podele, istakavši da nema mesta za nasilje.

    "Svi u Americi treba da zaustave. Moraju da zastanu, moraju da razmisle o tome šta je za nas zapravo važno u ovom političkom procesu" ocenio je on.

  • 22:33

    Niki Hejli će održati govor na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u utorak

    Bivša rivalka Donalda Trampa za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli govoriće u utorak na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, nakon što je naložila svojim delegatima da glasaju za bivšeg predsednika i pozvala na jedinstvo stranke, saopštila je danas potparolka Hejli Čejni Denton.

    Tokom republikanske trke za nominaciju, Hejli je optužila Trampa za izazivanje haosa i zanemarivanje značaja stranih saveznika SAD, prenosi AP.

    Nije ga podržala kada je odustala od trke početkom marta, već je čekala više od dva meseca pre nego što je saopštila da planira da glasa za bivšeg predsednika.

    Tramp ju je, zauzvrat, ismevao, nazivajući je "ptičijim mozgom", ali je smanjio kritike nakon što je u martu obezbedio dovoljno delegata da postane očekivani republikanski kandidat.

    Današnje saopštenje dolazi nakon jučerašnjeg atentata na bivšeg predsednika tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji, a očekuje se da će na konvenciji u utorak stranka zvanično imenovati svog kandidata za predsednika.

  • 21:10

    Saudijska Arabija osudila atentat na Trampa

    Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije danas je osudilo pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. U saopštenju je izražena puna solidarnost sa SAD, bivšim predsednikom i njegovom porodicom, i istovremeno odbačen svaki vid nasilja, preneo je Rojters.

    Saudijska Arabija je takođe uputila saučešće porodici stradalog kao i prijateljskom američkom narodu, poželevši brz oporavak ranjenima.

  • 20:52

    Tramp potvrdio: Putujem u Milvoki

    Kandidat republikanaca za predsednika SAD Donald Tramp saopštio je da će prisustvovati predizbornom skupu njegove stranke u Milvokiju, u Viskonskinu.

    "Zbog jučerašnjih užasnih događaja, nameravao sam da odložim svoj put u Viskonsin i na Nacionalnu konvenciju republikanaca, ali sam upravo odlučio da ne mogu dozvoliti potencijalnom ubici da me natera da promenim raspored", napisao je Tramp na nalogu na društvenom mreži Trut soušl. Dodao je da će danas krenuti za Milvoki, kao što je bilo i planirano.

  • 20:24

    Bajden naložio: Tajna služba da osigura potpunu bezbednost Trampa

    Predsednik SAD Džozef Bajden naložio američkoj Tajnoj službi da osigura potpunu bezbednost za Donalda Trampa nakon atentata.

    Direktor Tajne službe ima zadatak da još jednom proveri sve mere bezbednosti na predstojećem kongresu republikanaca, izjavio je američki predsednik i dodao da je naložio američkoj Tajnoj službi da osigura potpunu bezbednost za Trampa nakon pokušaja atentata na njega.

    On je naglasio da je nekadašnji američki predsednik u dobrom stanju i da se oporavlja.

    "Razgovarao sam sa Donaldom Trampom. Zaista mi je drago da je dobro i da se sada oporavlja. Imali smo kratak, ali dobar razgovor", rekao je američki predsednik.

  • 20:13

    Da li je Tajna služba poštovala bezbednosne protokole?

    Nakon atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, pojavila se zabrinutost i pitanja o tome kako je snajperista pristupio krovu na oko 138 metara od mesta na kojem je Tramp držao govor na mitingu na otvorenom u subotu.

    Izvori su za Si-En-En rekli da je pucnjava dolazila sa pozicije na ''tri sata" od Trampovog podijuma, a pucnjevi su dolazili s njegove desne strane. Nekoliko sekundi nakon što je odjeknula pucnjava, snajperisti Tajne službe su počeli da pucaju na osumnjičenog koji je pronađen na vrhu krova.

    Napadač se nalazio van bezbednosnog perimetra, što je izazvalo pitanja o veličini perimetra i obezbeđenju zgrade, kao i o tome kako je strelac uspeo da dobije pristup krovu.

    Policijski izvori navode da će naredni koraci u istrazi uključivati reviziju
    sredstava koje je Tajna služba imala da štiti Trampa i poštovanja procedure za sprovođenje bezbednosnog pregleda zgrade iz koje je napadač pucao.

    Tajna služba je saopštila da je direktor te agencije bio u gradu Milvoki u vreme pucnjave na Trampovom skupu.

    Agencija je dodala da su na terenu u vreme pucnjave bila četiri kontrasnajperska tima, dva iz Tajne službe i dva iz lokalnih organa reda.

    Očevidac tvrdi da je rekao policajcima da je video naoružanog čoveka kako se kreće s krova na krov", nekoliko trenutaka pre atentata.

  • 20:11

    Objavljena slika poginulog učesnika skupa u Pensilvaniji

    Mediji su objavili fotografiju pedesetogodišnjeg muškarca koji je poginuo prilikom atentata na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na skupu u Pensilvaniji.

    Kako je ranije rekao guverner ove savezne države Džoš Šapiro u pitanju je Kori Komperatore. On je imao 50 godina, bio je šef vatrogasaca iz Bafala i telom je zaštitio ženu i ćerke.  

  • 20:11

    Pristalice ispred Trampovog tornja

    Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa okupile su se danas ispred Trampovog tornja na Menhetnu. Ovu zgradu od sinoć obezbeđuju dodatne policijske snage.

  • 20:07

    Kongresmenka Grin optužila medije za pokušaj ubistva Trampa

    Napadi na republikance u medijima doveli su do pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, navela je kongresmenka Mardžori Tejlor Grin.

    "Krivi su mediji: demonizovali su nas, nazivali nas nacistima i podsticali na nasilje nad nama u poslednjoj deceniji. Oni to rade svaki dan i juče su dobili šta su želeli: pokušaj ubistva predsednika Trampa i ubistvo jednog od njegovih pristalica", napisala je Grin u objavi na društvenoj mreži Iks.

  • 20:04

    Saradnik: Tramp preživeo zato što je okrenuo glavu ka ekranu kada je ispaljen hitac

    Viši saradnik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Den Skavino Mlađi, izjavio je da je Tramp preživeo atentat zato što je pomerio glavu kada je pokazivao na veliki ekran na stadionu u trenutku kada je ispaljen hitac.

    "Hvala Bogu, sinoćnji miting je bio onaj na kojem je predsednik Tramp želeo da upotrebi džambotron, zbog čega je malo pomerio glavu u trenutku kada je ispaljen hitac", rekao je Skavino na mreži Iks.

    Dodao je da je bivši predsednik zahvalan na podršci američkog naroda dok se sprema za nacionalnu konvenciju Republikanske stranke u Viskonsinu, gde će stranka zvanično imenovati svog kandidata za izbore u novembru.

image