Dan posle pokušaja ubistva: Tramp nastavlja predizborne aktivnosti; FBI: Napadač delovao sam

Tomas Metju Kruks (20) označen je kao "subjekt umešan u pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju FBI

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je Tomasa Metjua Kruksa (20) kao "subjekta umešanog u pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju koje je FBI objavio u nedelju.

Navedeno je i da osumnjičeni za atentat na Trampa živi u Betel parku u Pensilvaniji, prenosi Si-En-En.

Napadača je likvidirala Tajna služba, a prilikom napada je poginuo je vatrogasac Kori Komperatore kojeg je upucao atentator. 

Napadač je delovao sam, i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je večeras iz FBI-a.

"Reč je o poluautomatskoj puški AR- 15. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda kao na domaći teroristički akt i pokušaj ubistva", poručili su iz FBI.

Navodi se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korišćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

"Pretnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja", saopšteno je iz FBI.

Tramp se danas nekoliko puta oglasio na društvenoj mreži Trut soušl o.

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da budemo ujedinjeni i da pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni", napisao je Tramp.

Tramp je dodao da jedva čeka da se "ovoj velikoj naciji" obrati na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Viskonsinu ove nedelje i zahvalio svima na mislima i molitvama, ocenivši da je "samo Bog sprečio da se desi ono što se ne može zamisliti".

Oglasio se i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden koji je naložio američkoj Tajnoj službi da obezbedi potpunu sigurnost za Trampa nakon atentata.

Direktor Tajne službe, kako je rekao Bajden, ima zadatak da još jednom proveri sve mere bezbednosti na sledećem kongresu republikanaca. Američki predsednik je obećao da će istraga o pokušaju ubistva Trampa biti brza, ali temeljna.

14. jul 2024 • 22:36

Tramp krenuo u Milvoki na Republikansku nacionalnu konvenciju, pojačana bezbednost

Bivši predsednik SAD Donald Tramp danas je krenuo u Milvoki, u saveznu državu Viskonsin, na četvorodnevnu Republikansku nacionalnu konvenciju, tokom koje će zvanično prihvatiti republikansku nominaciju za predsednika.

Američke agencije za sprovođenje zakona rade na obezbeđivanju bezbednosti konvencije, nakon sinoćnjeg atentata na Trampa tokom mitinga u Pensilvaniji, prenosi Rojters.

"Osećamo se veoma prijatno jer radimo sa Tajnom službom. Radimo sa 40 različitih agencija za sprovođenje zakona", rekao je predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta Majkl Votli u intervjuu za Foks.

Votli je pozvao republikance da iskoriste ovaj trenutak kao priliku za jedinstvo i prevaziđu partijske podele, istakavši da nema mesta za nasilje.

"Svi u Americi treba da zaustave. Moraju da zastanu, moraju da razmisle o tome šta je za nas zapravo važno u ovom političkom procesu" ocenio je on.

Niki Hejli će održati govor na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u utorak

Bivša rivalka Donalda Trampa za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli govoriće u utorak na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, nakon što je naložila svojim delegatima da glasaju za bivšeg predsednika i pozvala na jedinstvo stranke, saopštila je danas potparolka Hejli Čejni Denton.

Tokom republikanske trke za nominaciju, Hejli je optužila Trampa za izazivanje haosa i zanemarivanje značaja stranih saveznika SAD, prenosi AP.

Nije ga podržala kada je odustala od trke početkom marta, već je čekala više od dva meseca pre nego što je saopštila da planira da glasa za bivšeg predsednika.

Tramp ju je, zauzvrat, ismevao, nazivajući je "ptičijim mozgom", ali je smanjio kritike nakon što je u martu obezbedio dovoljno delegata da postane očekivani republikanski kandidat.

Današnje saopštenje dolazi nakon jučerašnjeg atentata na bivšeg predsednika tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji, a očekuje se da će na konvenciji u utorak stranka zvanično imenovati svog kandidata za predsednika.

Saudijska Arabija osudila atentat na Trampa

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije danas je osudilo pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. U saopštenju je izražena puna solidarnost sa SAD, bivšim predsednikom i njegovom porodicom, i istovremeno odbačen svaki vid nasilja, preneo je Rojters.

Saudijska Arabija je takođe uputila saučešće porodici stradalog kao i prijateljskom američkom narodu, poželevši brz oporavak ranjenima.

Tramp potvrdio: Putujem u Milvoki

Kandidat republikanaca za predsednika SAD Donald Tramp saopštio je da će prisustvovati predizbornom skupu njegove stranke u Milvokiju, u Viskonskinu.

"Zbog jučerašnjih užasnih događaja, nameravao sam da odložim svoj put u Viskonsin i na Nacionalnu konvenciju republikanaca, ali sam upravo odlučio da ne mogu dozvoliti potencijalnom ubici da me natera da promenim raspored", napisao je Tramp na nalogu na društvenom mreži Trut soušl. Dodao je da će danas krenuti za Milvoki, kao što je bilo i planirano.

Bajden naložio: Tajna služba da osigura potpunu bezbednost Trampa

Predsednik SAD Džozef Bajden naložio američkoj Tajnoj službi da osigura potpunu bezbednost za Donalda Trampa nakon atentata.

Direktor Tajne službe ima zadatak da još jednom proveri sve mere bezbednosti na predstojećem kongresu republikanaca, izjavio je američki predsednik i dodao da je naložio američkoj Tajnoj službi da osigura potpunu bezbednost za Trampa nakon pokušaja atentata na njega.

On je naglasio da je nekadašnji američki predsednik u dobrom stanju i da se oporavlja.

"Razgovarao sam sa Donaldom Trampom. Zaista mi je drago da je dobro i da se sada oporavlja. Imali smo kratak, ali dobar razgovor", rekao je američki predsednik.

Da li je Tajna služba poštovala bezbednosne protokole?

Nakon atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, pojavila se zabrinutost i pitanja o tome kako je snajperista pristupio krovu na oko 138 metara od mesta na kojem je Tramp držao govor na mitingu na otvorenom u subotu.

Izvori su za Si-En-En rekli da je pucnjava dolazila sa pozicije na ''tri sata" od Trampovog podijuma, a pucnjevi su dolazili s njegove desne strane. Nekoliko sekundi nakon što je odjeknula pucnjava, snajperisti Tajne službe su počeli da pucaju na osumnjičenog koji je pronađen na vrhu krova.

Napadač se nalazio van bezbednosnog perimetra, što je izazvalo pitanja o veličini perimetra i obezbeđenju zgrade, kao i o tome kako je strelac uspeo da dobije pristup krovu.

Policijski izvori navode da će naredni koraci u istrazi uključivati reviziju
sredstava koje je Tajna služba imala da štiti Trampa i poštovanja procedure za sprovođenje bezbednosnog pregleda zgrade iz koje je napadač pucao.

Tajna služba je saopštila da je direktor te agencije bio u gradu Milvoki u vreme pucnjave na Trampovom skupu.

Agencija je dodala da su na terenu u vreme pucnjave bila četiri kontrasnajperska tima, dva iz Tajne službe i dva iz lokalnih organa reda.

Očevidac tvrdi da je rekao policajcima da je video naoružanog čoveka kako se kreće s krova na krov", nekoliko trenutaka pre atentata.

Objavljena slika poginulog učesnika skupa u Pensilvaniji

Mediji su objavili fotografiju pedesetogodišnjeg muškarca koji je poginuo prilikom atentata na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na skupu u Pensilvaniji.

Kako je ranije rekao guverner ove savezne države Džoš Šapiro u pitanju je Kori Komperatore. On je imao 50 godina, bio je šef vatrogasaca iz Bafala i telom je zaštitio ženu i ćerke.  

Pristalice ispred Trampovog tornja

Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa okupile su se danas ispred Trampovog tornja na Menhetnu. Ovu zgradu od sinoć obezbeđuju dodatne policijske snage.

Kongresmenka Grin optužila medije za pokušaj ubistva Trampa

Napadi na republikance u medijima doveli su do pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, navela je kongresmenka Mardžori Tejlor Grin.

"Krivi su mediji: demonizovali su nas, nazivali nas nacistima i podsticali na nasilje nad nama u poslednjoj deceniji. Oni to rade svaki dan i juče su dobili šta su želeli: pokušaj ubistva predsednika Trampa i ubistvo jednog od njegovih pristalica", napisala je Grin u objavi na društvenoj mreži Iks.

Saradnik: Tramp preživeo zato što je okrenuo glavu ka ekranu kada je ispaljen hitac

Viši saradnik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Den Skavino Mlađi, izjavio je da je Tramp preživeo atentat zato što je pomerio glavu kada je pokazivao na veliki ekran na stadionu u trenutku kada je ispaljen hitac.

"Hvala Bogu, sinoćnji miting je bio onaj na kojem je predsednik Tramp želeo da upotrebi džambotron, zbog čega je malo pomerio glavu u trenutku kada je ispaljen hitac", rekao je Skavino na mreži Iks.

Dodao je da je bivši predsednik zahvalan na podršci američkog naroda dok se sprema za nacionalnu konvenciju Republikanske stranke u Viskonsinu, gde će stranka zvanično imenovati svog kandidata za izbore u novembru.

Trampov štab prikuplja donacije za porodicu ubijenog šefa vatrogasca

Organizacioni tim predsedničke kampanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pokrenuo je akciju prikupljanje donacija za podršku žrtvama pucnjave u Batleru u Pensilvaniji i njihovim porodicama, a kojoj su se odmah odazvali bivši predsednički kandidat republikanac Vivek Ramsvami i Trampova ćerka.

Jedan učesnik jučerašnjeg skupa na kojem je Tramp govorio je poginuo, a dvojica su povređena. Snajperistu (20) je ubila tajna služba. Tom prilikom metak je Trampu okrznuo uvo.

Ova akcija je promovisana i na društvenim mrežama kako bi se lakše došlo do milion dolara namenjih porodici ubijenog i porodicama ranjenih koji su, kako prenose mediji, u kritičnom stanju.

Ubijeni učesnik skupa u Pensilvaniji Kori Komperatore imao je 50 godina, bio je šef vatrogasaca iz Bafala i, kako prenose mediji, on je telom zaštitio ženu i ćerke.

Bivši predsednički kandidat Vivek Ramsvami donirao je 30.000 dolara, a ćerka bivšeg predsednika SAD Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner 10.000 dolara.

Na stranici, koju je pokrenula Meredit O'Rurk, Trampova finansijska direktorka kampanje, stoji da ih je predsednik Tramp još sinoć ovlastio da otvore nalog za donacije namenjen pristalicama i porodicama ranjenih ili ubijenih u brutalnom i užasnom pokušaju atentata, prenosi "Foks njuz".

RIA novosti prenose da je već prikupljeno više od milion dolara za žrtve pucnjave na mitingu Donalda Trampa, a da je donacije dalo skoro 15.000 ljudi.

Kim Dotkom: Bajden ne bi oklevao da ubije Trampa

Nemački biznismen i aktivista Kim Dotkom kritikovao je predsednika Džozefa Bajdena i optužio ga za međunarodni terorizam u objavi na društvenoj mreži Iks.

"Bajden je odgovoran za milion mrtvih u proksi ratu sa Rusijom. U aktu međunarodnog terorizma digao je u vazduh gasovod Severni tok. Bajden je uvezao milione ilegalaca da bi ih iskoristio kao glasače. Ne bi oklevao da ubije Trampa ili digne svet u vazduh u nuklearnom ratu", napisao je on.

Guverner Pensilvanije objavio identitet stradalog na Trampovom skupu

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro saopštio je identitet žrtve nakon pucnjave na Trampovom mitingu. Čovek koji je ubijen na skupu bivšeg predsednika SAD je Kori Komperatore (50), rekao je Šapiro, a prenosi AP.

"Komperatore je bio šef vatrogasaca iz tog kraja koji je voleo svoju porodicu. Kori je umro kao heroj, sinoć je zaklonio svoju porodicu da ih zaštiti", rekao je guverner.

Šapiro je rekao da će zbog Komperatoreove smrti zastave biti spuštene na pola koplja. On je odbio da iznese više detalja o zdravstvenom stanju još dvoje teško povređenih na skupu.

Napadač bio sumnjiv policajcima i pre atentata

Napadač na mitingu bivšeg predsednika Donalda Trampa u subotu uveče bio je sumnjiv policajcima i pre samog incidenta, prenosi Si-En-En.

Lokalni organi reda mislili su da se možda ponašao sumnjivo u blizini detektora za metal, izjavio je jedan od viših zvaničnika policije.

Oni su preko radija javili kolegama da ga drže na oku, a ta informacija je, prema izvoru, prosleđena je i Tajnoj službi.

Kasnije su ljudi upozorili policiju na polju izvan događaja da su videli naoružanog čoveka na krovu.

Pentagon: Napadač na Donalda Trampa nije imao bilo kakve veze sa vojskom

Pentagon je potvrdio da napadač na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Tomas Metju Kruks nije imao bilo kakve veze sa vojskom.

"Potvrdili smo sa svakom od grana vojne službe da ne postoji vojna pripadnost osumnjičenog sa tim imenom ili datumom rođenja u bilo kojoj grani, aktivnoj ili rezervnoj komponenti u njihovim odgovarajućim bazama podataka", rekao je portparol Pentagona, general-major Patrik S Rajder, preneo je Bi-Bi-Si.

Tramp je povređen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.
Kako je saopštila američka Tajna služba, naoružani napadač i najmanje jedan posetilac skupa su ubijeni, a još dve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene. Federalni istražni biro saopštio je da je Tomas Metju Kruks (20), koji je takođe ubijen, identifikovan kao osumnjičeni u pokušaju ubistva Trampa.

Najdžel Faraž ide u SAD da podrži Trampa

Lider Reformske stranke Ujedinjenog Kraljevstva Najdžel Faraž izjavio je da će ići na konvenciju Republikanske stranke u SAD kako bi podržao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa nakon pokušaja atentata.

"Sledeće nedelje idem u Milvoki na Nacionalni kongres republikanaca. Radim to da bih podržao svog prijatelja Donalda Trampa", napisao je Faraž u članku za list "Telegraf".

Bajden insistirao da razgovara sa Trampom posle atentata

Izvor koji ima saznanja o pozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena bivšem predsedniku Donaldu Trampu nakon atentata opisao je razgovor između dva rivala kao "dobar" i "kratak i pun poštovanja".

Dva visoka zvaničnika Bele kuće su slično opisali sinoćni poziv, ali su odbili da iznesu detalje o razgovoru, preneo je Si-En-En.

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da su Bajden i Tramp razgovarali kasno sinoć telefonom, pri čemu je Bajden želeo da razgovara direktno sa svojim rivalom.

Bajden je ponovio svoju tvrdnju da nema mesta ili tolerancije za političko nasilje i uverio Trampa da je dao smernice bezbednosnim agencijama da sprovedu kompletnu istragu.

Pre ovog poziva, njih dvojica godinama nisu direktno razgovarali, jer su i tokom debate na Si-En-Enu komunicirali preko moderatora.

Eksplozivne naprave pronađene u automobilu napadača

U automobilu osumnjičenog za pokušaj atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pronađene su eksplozivne naprave, preneo je "Volstrit džornal" pozivajući se na neimenovane izvore.

"Vlasti su pronašle eksplozivne naprave u automobilu čoveka za koga zvaničnici kažu da je pokušao da ubije bivšeg predsednika Donalda Trampa", navodi se u izveštaju, pozivajući se na upućene u tok istrage.

Dodaje se i da je automobil osumnjičenog bio parkiran u blizini mesta mitinga u Pensilvaniji. AP navodi da su u kući osumnjičenog pronađeni i materijali za pravljenje eksploziva.

Turska se nada mirnim izborima u SAD

Ankara se nada da će predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama biti održani u mirnoj atmosferi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Oni su ocenili da je neprihvatljivo mešanje u demokratiju putem nasilja, prenose "RIA Novosti".

Le Penova poželela Trampu brz oporavak

Jedna od liderki francuske partije Nacionalno okupljanje Marin le Pen poželela je američkom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu brz oporavak nakon pokušaja atentata na njega tokom predizbornog mitinga.

Ona je u objavi na svojoj stranici na društvenim mrežama napisala da je pokušaj atentata na Trampa "dramatičan simbol nasilja koje podriva naše demokratije". 

Puška napadača kupljena legalno

Puška kojom je pucano na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kupljena je legalno, preneo je Ej-Bi-Si njuz pozivajući se na svoje izvore.

Američka televizija izvestila je da trag oružja vodi do oca osumnjičenog. 

Osam kongresmena smatra Bajdena krivim za pokušaj atentata na Trampa

Osam kongresmena iz Republikanske partije izjavili su da aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden snosi krivicu za pokušaj ubistva njegovog prethodnika Donalda Trampa.

"Glavna poruka Bajdenove kampanje je da je Donald Tramp autoritarni fašista koji mora biti zaustavljen po svaku cenu. Ova retorika je direktno dovela do pokušaja ubistva Trampa", napisao je republikanski senator iz Ohaja Džejms Dejvid Vens.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Melanija zahvalila svima koji su rizikovali živote da zaštite Trampa

Melanija Tramp se oglasila saopštenjem nakon pokušaja ubistva njenog supruga Donalda Trampa.

"Kada sam gledala kako taj nasilni metak pogađa mog muža Donalda, shvatila sam da su moj život i Baronov život na ivici razorne promene", napisala je Melanija Tramp, dodajući da je "zahvalna hrabrim agentima tajne službe i službenicima za sprovođenje zakona koji su rizikovali svoje živote" da bi ga zaštitili.

Bivša prva dama je izrazila saučešće porodicama nevinih žrtava koje, kako je navela,  sada pate zbog ovog gnusnog čina.

"Čudovište koje je prepoznalo mog muža kao neljudsku političku mašinu pokušalo je da ugasi Donaldovu strast – njegov smeh, domišljatost, ljubav prema muzici i inspiraciju" dodala je Melanija.

Ona je svog muža opisala kao "velikodušnog i brižnog čoveka", sa kojim je bila u "najboljim i najgorim vremenima".

Ona je rekla da se danas uzdiže iznad mržnje, otrova i prostih ideja koje podstiču nasilje.

"Vetrovi promena su stigli. Onima od vas koji plačete, zahvaljujem na podršci. Hvala svima koji su zanemarili političke razlike. Hvala vam što pamtite da je svaki političar zapravo muškarac ili žena, sa porodicom koja ga voli", napisala je Melanija Tramp.

Otvoren račun za žrtve pucnjave na Trampovom skupu

Na platformi "Go fand mi" prikupljeno je oko 177.000 dolara za žrtve pucnjave na mitingu američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, 12 sati nakon pokušaja atentata na njega na ovom skupu.

"Tramp je odobrio kreiranje ovog naloga kao mesta za donacije porodicama povređenih ili ubijenih u stravičnom pokušaju atentata", navodi se na sajtu platforme, a prenose "RIA Novosti".

Prema informacijama na njihovoj veb stranici, oko 2,3 hiljade ljudi dalo je donacije.

Republikanci ne odustaju od najavljenog rasporeda Trampove kampanje

Organizatori Republikanske nacionalne konvencije za imenovanje bivšeg predsednika Donalda Trampa za predsedničkog kandidata, koja bi trebalo da počne 15. jula, saopštili su da uprkos pokušaju atentata na političara još nema informacija o promenama rasporeda ili bezbednosnim merama.

"U ovom trenutku nemamo novosti o eventualnim promenama rasporeda ili bezbednosnim merama", saopštila je pres služba organizacionog komiteta za RIA Novosti.

Ranije je najavljeno da će Republikanska konvencija, na kojoj je Tramp predložen kao predsednički kandidat stranke, biti održana od 15. do 18. jula u Viskonsinu.

Majice sa Trampovim likom na prodaju

Majice sa Trampovim likom već su počele da se prodaju nakon atentata.

Osim toga, majice sa fotografijom bivšeg američkog predsednika pojavile su se i u ponudi najveće kineske platforme za e-trgovinu "Taobao" samo nekoliko sati nakon incidenta, piše "Sauth Čajna morning post".

Češki predsednik o atentatu na Trampa: Napeta atmosfera nikome ne koristi

Napeta atmosfera u društvu nikome ne ide u prilog, političari treba da pokušaju da smire situaciju, a nasilju nije mesto u demokratskom društvu, izjavio je češki predsednik Petr Pavel povodom atentata na bivšeg lidera i predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

On je rekao da ga je vest o pokušaju atentata na predsedničkog kandidata Donalda Trampa zatekla na letu iz Hjustona za Prag.

"Nasilju nije mesto u demokratskom društvu, tako da se napad na bivšeg američkog predsednika mora bezuslovno osuditi. Napeta atmosfera u društvu ne koristi nikome, a potrebno je da političari nastoje da smire situaciju. Donaldu Trampu želim brz oporavak", napisao je Pavel na društvenoj mreži.

Trampov tim tvrdi da je tražio dodatnu zaštitu, tajna služba negira

Tim Donalda Trampa je američkoj tajnoj službi uputio zahtev za dodatnu zaštitu, ali mu nije odobreno, preneo je "Njujork post", pozivajući se na izvore. Sama služba demantovala je ove navode.

"Tramp je ranjiv jer njegovom bezbednosnom timu nedostaju resursi", piše "Njujork post".

Navodi se da Tramp putuje sa samo malim delom obezbeđenja, uprkos tome što je predsednički kandidat i bivši predsednik.

Ivanka Tramp: Volim te tata, danas i uvek

Ćerka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Ivanka, reagovala je u izjavi na društvenoj mreži 'Iks', zahvalivši organima za sprovođenje zakona na brzom odgovoru.

"Hvala vam na ljubavi i molitvama za mog oca i druge žrtve besmislenog nasilja u Batleru u Pensilvaniji", napisala je ona.

Izrazila je zahvalnost Tajnoj službi i drugim službenicima za uspešno sprovođenje zakona i njihovu brzu i odlučnu akciju.

"Nastavljam da se molim za našu zemlju. Volim te tata, danas i uvek", napisala je ona.

Bivši predsednik je ranije na mreži Trut soušal rekao da je pogođen metkom iznad desnog uha i izrazio saučešće poginulom učesniku skupa.

Obratio se Tramp: Sada je najvažnije da budemo ujedinjeni

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da budemo ujedinjeni i da pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni", napisao je Tramp na društvenoj mrežu "Trut sošl".

Ovo je drugo obraćanje bivšeg predsednika SAD posle sinoćnjeg atentata u Pensilvaniji.

Vulin: Neka se pripreme Vučić i svi koji imaju hrabrosti da se bore za slobodu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je pokušaj ubistva bivšeg predsednika Trampa izraz dozvoljene i podstaknute mržnje, iste one mržnje koja se podstiče i slobodno iskazuje prema Aleksandru Vučiću i Srbiji.

On je pozvao sve nadležne u Srbiji da podignu mere obezbeđenja za predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, rekavši da javnost "prečesto pokušava da ih medijskim pritiscima nateraju da se odreknu zaštite države i budu još lakše mete".

Grenel: Kako očekujete da se ponašaju labilne osobe kada čitaju vaše medije?

"Njegovo ime je Donald Tramp. I zašto želite brz oporavak nekome koga nazivate pretnjom po demokratiju svakoga dana? Postoje posledice vaše radikalne retorike. Šta očekujete da urade labilni ljudi kada to pročitaju? Promenite vašu retoriku ako vas je uznemirio jučerašnji pookušaj atentata", objavio je a Iksu bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel dok je polemisao sa američkim novinarima i korisnicima ove društvene mreže.

Naime, on je reagovao na poruke novinara koji rade u medijima koji svakodnevno satanizuju Donalda Trampa i nazivaju ga pretnjom po demokratiju u Americi.

Grenel je podsetio da je pre šest dana Magazin "Nju Ripablik" pisao kako Tramp ispunjava 9 od 17 stavki koje definišu fašizam.

On je pozvao novinare koji su to pisali na odgovornost i ponovio pitanje kako očekuju da se ponašaju ljudi koji to pročitaju.

Stevandić: Tramp sinoć izabran za predsednika SAD

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je danas da je bivši predsednik SAD i najverovatnije predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp "sinoć izabran za američkog predsednika".

Stevandić je na društvenoj mreži Iks naveo da je metak promašio Trampa i "pogodio sve one koji su ga ciljali".

"Teoretičari zavera kažu atentat na njega je očekivan jer je Džozef Bajden potonuo kao kandidat. A ubijanje atentatora zatvara krug kao kod Džona Kenedija. Verujući opominju da Boga ima. Napeto je", napisao je Stevandić.

Đurić: Duboko smo zabrinuti

Srbija se solidariše s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom i Sjedinjenim Američkim Državama posle sinoćnog pokušaja ubistva, saopštio je danas srpski ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

"Duboko smo zabrinuti zbog takvih činova političkog nasilja, kojima nije mesto u našem društvu. U mislima smo s njim (Trampom) i njegovom porodicom", napisao je Đurić na platformi Iks.

Vučić o atentatu na Trampa i Fica

Izveštavanje o atentatu na Trampa je rezultat lažnih liberalanih sistema, a u stvari duboko autokratskih i medija i političara i duboko autokratske opredeljene javnosti, koji ne prenose tačne reči i izjave,  rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Egiptu.

"Oni danas kažu Vučić pozvao na mir i stabilnost zapeta iako potpiruje vatru. Oni ne mogu da puste ni šta sam rekao. Oni moraju da iznose svoj zaključak, zato što im se ne sviđa ono što sam rekao", poručio je predsednik Srbije koji je u zvaničnoj poseti u Egiptu. 

Opširnije pročitajte ovde.

Tramp će biti na konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju

Uprkos pokušaju atentata, Donald Tramp će prisustvovati konvenciji Republikanske stranke koja će početi u Milvokiju 15. jula, pišu američki mediji.

"Tramp se raduje se što će se pridružiti događaju kako bi na konvenciji bio nominovan za 47. predsednika Sjedinjenih Država", navedeno je u saopštenju Republikanske stranke.

Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka

Američke vlasti zatvorile su danas vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je Tomas Metju Kruks, osumnjičeni za napad na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na predizbornom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je vazdušni prostor zatvoren iz posebnih bezbednosnih razloga, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Vučević: Nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio atentat na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, uz ocenu da "nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici".

"Najoštrije osuđujem pokušaj atentata na 45. predsednika SAD Donalda Trampa. Nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici. Svi zajedno moramo pružiti otpor svakome ko misli da metkom, umesto glasačkim listićem, može da donosi odluke. Demokratija mora biti odbranjena, a ljudski život neprikosnoven", naveo je Vučević.

Premijer Srbije poželeo je Trampu, koji je u atentatu povređen, brz oporavak.

Pretražuje se porodična kuća atentatora, nije imao policijski dosije

Ulice Betel Parka koje vode do kuće 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa u predgrađu Pitsburga, mladića osumnjičenog za pokušaj ubistva Donalda Trampa na predizbornom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, sada su zatvorene. 

Policija, Federalni istražni Biro (FBI) i Tajna služba pretražuju njegovu porodičnu kuću.

Još nije jasno šta je bila motivacija napadača, ali lokalna policija ističe da Tomas Kruks nema kriminalni dosije.

Betel Park je luksuzno prigradsko naselje sa tržnim centrima i prodavnicama organske hrane. 

Njegove kompšije ističu da su šokirani napadom i podsećaju da je u ovom kraju 2018. godine došlo do masovne pucnjave u blizini lokalne sinagoge. 

Dodik oštro osudio pokušaj ubistva Trampa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je osudio pokušaj ubistva predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

"Želim mu brz oporavak i ispunjenje svih budućih ambicija. Nasilje nikada ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji politički stav", naveo je Dodik na mreži Iks.

Reakcije svetskih lidera na pokušaj atentata: U šoku smo

Svetski lideri osudili su danas pokušaj ubistva Donalda Trampa.

Oni su izrazili šok zbog događaja, osudili političko nasilje i poželeli Trampu brz oporavak.

Ko je sve od političkih zvaničnika reagovao i šta je rekao pročitajte ovde.

Sisi: Osudio napad i poželeo Trampu brz oporavak

Egipat osuđuje incident i želi brz oporavak bivšem američkom predsedniku i predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu, poručio je egipatski predsednik Abdel Fatah Al Sisi

"Sa zabrinutošću sam pratio izdajnički incident sa bivšim američkim predsednikom i predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom", naveo je Sisi u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija.

Robert Fico: Kopiran scenario

Slovački premijer Robert Fico koji se nedavno vratio funkciji nakon što je preživeo atentat, oglasio se povodom događaja u Americi, prenose RIA Novosti.

"Kopirali su scenario. Njegovi oponenti su podsticali društvo sve dok se neko nije latio oružja".

Sada će, prema rečima Fica, uslediti izjave o pomirenju, spokoju i praštanju.

Zaharova: SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima

"Pre tačno dva meseca skrenula sam pažnju na to da u Americi bukvalno podstiču raspirivanje mržnje prema političkim protivnicima, a navela sam i primere američke tradicije atentata i ubistava predsednika i predsedničkih kandidata", poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

Zaharova: Američkim novcem se finansiraju atentati i terorizam Kijeva

Pokušaj ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je pomenuo Kiril Budanov, pripremljen je američkim novcem, navela ja zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Juče je jedan od lidera kijevskog režima, Kiril Budanov, otvoreno priznao da  je ukrajinska obaveštajna služba spremala pokušaje ubistva predsednika Rusije. Dakle, ovaj pokušaj atentata je pripreman američkim novcem. Bez američkog novca ne bi bilo štetnih aktivnosti Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, ukrajinske bezbednosne službe i kijevskog režima u celini", ocenila je Zarova.

Predložila je Amerikancima da novac, koji šalju Vladimiru Zelenskom, usmere na američku policiju i druge službe koje su zadužene za red i mir unutar SAD.

Napadač na Trampa registrovan kao glasač republikanaca, dao donaciju demokratama

Naoružani napadač Tomas Metju Kruks, osumnjičen za napad na bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom njegovog predizbornog mitinga u Pensilvaniji registrovan je kao 20-godišnji glasač republikanaca, ali je dao donaciju od 15 dolara jednoj organizaciji naklonjenoj Demokratskoj stranci, prenosi Si-En-En.

FBI je identifikovao osumnjičenog napadača na Trampa kao Tomasa Metju Kruksa, koji je živeo u Betel parku, predgrađu Pitsburga, oko 80 kilometara južno od lokacije na kojoj se održavao Trampovog miting, prenosi Si-En-En.

Kruks je 2022. godine završio srednju školu Betel Park, preneli su lokalni mediji, a zapisnici Savezne izborne komisije pokazuju da je donator naveden pod imenom Tomas Kruks sa istom adresom kao i napadač, u januaru 2021. godine dao donaciju od 15 dolara jednog organizaciji za političku akciju naklonjenoj Demokratskoj stranci.

Novi snimak atentata na Trampa

Na društvenim mrežama osvanuo je još jedan snimak trenutka kada za sada neidentifikovani napadač puca na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa dok je govorio na mitingu u Pensilvaniji.

Kako se može videti na dramatičnom snimku, dok drži govori Tramp shvata da je pogođen i tog momenta pripadnici obezbeđenja skaču na njega da ga zaštite od drugog metka. Policija i vojska naoružana do zuba staje na binu kako bi mogla da reaguje u slučaju da napadač pokuša ponovo da puca.

Ono što je ceo svet primetio jeste da Tramp uprkos napadu, ranjavanju ostaje na bini i šalje snažnu poruku pristalicama, dižući pesnicu visoko, dok se obezbeđenje trudi da ga "pokrije" celog kako slučajno ne bi bio pogođen još jednim metkom. Tramp je čak pripadnike obezbeđenja dok pokušavaju da ga bezbedno spuste sa bine zaustavio da bi uzviknuo okupljenima: "Borba, borba, borba".

Potom su ga spustili sa bine, a u prvoj izjavi nakon nemilog događaja poručio je da je dobro.

SAD: Trampova kampanja najavila pojačane mere bezbednosti

Menadžment predsedničke kampanje Donalda Trampa saopštio je danas da će nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD na predizbornom skupu u Pensilvaniji pojačati mere bezbednosti.

Bivši predsednik Tramp i uprava njegove izborne kampanje potvrdili su da će kampanja nadalje primenjivati dodatne bezbednosne mere nakon pucnjave na Trampovom mitingu u Batleru, u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, prenosi Si-En-En.

Ko-menadžeri Trampove kampanje Suzi Vajls i Kris La Sivita poručili su da su "još uvek šokirani" napadom, ali izražavaju nadu da će ovaj užasan akt ujediniti Trampov tim, a zapravo i naciju "jer se mora obnoviti posvećenost bezbednosti i miru u našoj zemlji".

"Osuđujemo sve oblike nasilja i nećemo tolerisati opasnu retoriku na društvenim mrežama," ističe se u poruci ko-menadžera Trampove kampanje.

Simonjan sumnja da je ubica delovao sam

Kad pratiš Ameriku, kao da pratiš TV seriju čijim scenaristima je odavno ponestalo mašte i ponavljaju se iz epizode ​​u epizodu, ali si se već navikao na likove, kao na sobne papuče, pa nastavljaš da gledaš, ocenila je glavna i odgovorna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan na Telegramu

Kada se iscrpe svi drugi načini da se rešiš nezgodnog predsednika, na scenu stupa dobri stari Li Harvi Osvald, napisala je Simonjan.

Komentarišući odluku američkih vlasti da veruju da je atentator delovao samostalno, kako je to saopštila je državna policija Pensilvanije, Simonjan je odgovorila kratko: "Kako da ne."

Mask: Opasna vremena, pokušali su da me ubiju dva puta u poslednjih osam meseci

"Opasna vremena su pred nama. U poslednjih osam meseci dve osobe (razdvojeni incidenti) su već pokušale da me ubiju. Uhapšeni su sa oružjem oko 20 minuta od sedišta Tesle u Teksasu", objavio je američki milijarder i vlasnik društvene mreže Iks Ilon Mask povodom atentata na Trampa.

Pre ovoga je rekao da u potpunosti podržava Trampa i da se nada njegovom brzom oporavku.

Dačić:Najoštrije osuđujem pokušaj ubistva Trampa, nešto slično se sprovodi i u Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić osudio je danas pokušaj ubistva Donalda Trampa i poželeo mu brz i uspešan oporavak dodajući da je "atentat na bivšeg predsednika SAD najveći, žalostan i tragičan dokaz kakve su posledice kampanje mržnje, pretnji i dehumanizacije jednog čoveka".

"Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo, i njegovo opravdanje. Kako se videlo, to postaje i veoma ozbiljan bezbednosni rizik. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji, kroz napade na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu", saopštio je Dačić.

On je istakao da je obaveza celog društva da se tome suprotstavimo.

"Najoštrije osuđujem pokušaj ubistva Donalda Trampa i želim mu brz i uspešan oporavak,” izjavio je Dačić, kako je saopštio MUP.
(Kraj) /jbu

FBI identifikovao Tomasa Metjua Kruksa kao subjekta umešanog u pokušaj ubistva Trampa

Federalni istražni biro identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju.

U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, prenosi Si-En-En.

Video atentatora pojavio se na društvenim mrežama, u kome navodi da mrzi republikance i Donalda Trampa.

"Pogađajte, imate pogrešnog čoveka", rekao je on predstavljajući se kao Tomas Metju Kruks.

Bela kuća: Bajden razgovarao s Trampom nakon pokušaja ubistva

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u subotu sa Donaldom Trampom, posle pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD na njegovom predizbornom mitingu u Pensilvaniji, potvrdio je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

"Bajden je takođe razgovarao sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom i gradonačelnikom Batlera Bobom Dandojiem", dodao je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Zbog atentata na Trampa tokom predizbornog skupa u Batleru, predsednik Bajden vratiti se u Belu kuću u nedelju ujutro, saopštila je Bela kuća.

FBI: Pokušaj ubistva Trampa u Pensilvaniji,blizu smo identifikovanja napadača

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje pucnjavu na mitingu u Pensilvaniji u subotu kao "pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, saopštili su danas zvaničnici FBI navodeći da su blizu identifikovanja ubijenog napadača koji nije imao lična dokumenta kod sebe.

Specijalni agent FBI Kevin Rojek izjavio je na konferenciji za novinare da FBI u ovom trenutku ne može da objavi ime napadača, da rade na biometrijskoj potvrdi, analiziraju DNK napadača i pregledaju fotografije, kao i da osumnjičeni napadač nije imao lična dokumenta kod sebe, što usporava proces identifikacije, prenosi Rojters.

"Ovo što se dogodilo nazivamo pokušajem ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa", rekao je Rojek.

FBI je za sada identifikovao napadača na Donalda Trampa kao 20-godišnjaka iz Pensilvanije, javio je ranije izveštač Si-En-EN pozivajući se na svoje izvore.

Osumnjičeni za pucnjavu na mitingu Donalda Trampa bio je muškarac koji je preminuo nakon ispaljivanja hitaca na bivšeg predsednika SAD, potvrdili su na jutrošnjoj konferenciji za novinare zvaničnici državne policije Pensilvanije.

"Tri učesnika mitinga koji su povređeni u pucnjavi su odrasli muškarci. Jedna od žrtava je preminula...Pratimo mnogo informacija. Proći će neko vreme pre nego što možemo konačno odgovoriti na pitanje ko je bio napadač", rekao je na brifingu za novinare Džordž Bivens, zamenik komesara za operacije državne policije Pensilvanije.

Vučić izrazio duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na Trampa

Predsednik Srbije AIeksandar Vučić izrazio je duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa i snažno osudio nasilje kao način političke borbe.

"Želim mu brz i uspešan oporavak, uveren da će iz ove borbe izaći još jači", napisao je predsednik Vučić na mreži Iks.

Tramp poslao mejl pristalicama: Nikada se neću predati

Bivši predsednik Donald Tramp poslao je mejl svojim pristalicama sa kratkom, ali prkosnom porukom nakon što je povređen tokom pucnjave na njegovom mitingu u subotu uveče u Batleru u Pensilvaniji.

"Ovo je poruka od Donalda Trampa“, stajalo je u kratkom mejlu. "NIKAD SE NEĆU PREDATI!”, prenosi Si- En-En.