Svet

Agencija za nacionalnu bezbednost CG: Na Đukanovića se sprema atentat; Dobija jače obezbeđenje

Uprava policije (UP) Crne Gore saopštila da je formiran predmet povodom informacija o navodnom planiranju atentata na bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića  
Agencija za nacionalnu bezbednost CG: Na Đukanovića se sprema atentat; Dobija jače obezbeđenje© Antonio Ahel/ATAImages

"Agencija za nacionalnu bezbednost obavestila je u subotu popodne Upravu policije da su dobili operativni podatak da se priprema ubistvo bivšeg predsednika države Mila Đukanovića", objavio je kasno sinoć podgorički portal "Vijesti".

Prema nezvaničnim saznanjima portala, Agencija je pre tri dana dobila "ozbiljan operativni podatak da jedna organizovana kriminalna grupa sa Kosova, koja svoje krake ima i u Albaniji, navodno priprema da izvrši atentat na Đukanovića".

Izvor  iz tajne službe potvrdio je "Vijestima" da Agencija sa partnerskim službama proverava taj podatak, da su u toku istraživanja kao i da zbog međunarodnih provera operativnog podatka, "ANB nije odmah obavestila Upravu policije da je moguće ugrožena bezbednost Đukanoviću".

"Vijesti" su ranije u subotu objavile da je "bivši predsednik Crne Gore obavestio crnogorske nadležne organe da je dobio informaciju da se na njega priprema atentat".

Tajna služba je zbog ove informacije, kako saznaju "Vijesti", izjavila da će "dostaviti inicijativu Upravi policije da se Đukanoviću i članovima njegove porodice odmah pojača policijska zaštita".

To je i urađeno u toku dana, pa je Uprava policije (UP) Crne Gore saopštila da je formiran predmet povodom informacija o navodnom planiranju atentata na bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Odlučeno je i da se mere obezbeđenja Đukanovića pojačaju iz preventivnih razloga, prenosi portal RTCG.

Portal "Vijesti" podseća i da je policija nedavno smanjila obezbeđenje Đukanoviću, a plan je bio, kako navode, da se nekadašnjem šefu države uskoro još smanji broj pripadnika UP.

 Iz Uprave policije, prenose dalje, rečeno je da "ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na planirane aktivnosti koje bi bile usmerene na ugrožavanje bezbednosti bivšeg predsednika države".

"Raniji predsednik je dobio navedenu informaciju od određenih međunarodnih zvaničnika iz obaveštajne zajednice i sa tom informacijom upoznao je državne organe", odgovoreno je iz Đukanovićeve kancelarije na pitanje da li je ga je bilo ko iz bezbednosnog sektora obavestio da mu je ugrožena bezbednost, odnosno, da se na njega priprema atentat.

Izvor blizak Đukanoviću rekao je, prenose "Vijesti" da ga je "visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbednosnim službama druge susedne zemlje“.

"Shodno članu 18 Zakona o predsedniku Crne Gore po prestanku funkcije Predsednik ima pravo na stalno lično obezbeđenje u skladu sa bezbednosnom procenom koju utvrđuje nadležni organ, u skladu sa zakonom. U skladu sa pozitivnim propisima Agencija za nacionalnu bezbednost je nadležna za sačinjavanje izvještaja o bezbednosnoj proceni o ugroženosti", saopšteno je iz Uprave policije.

 

image