Svet

Svetski lideri u neverici, reakcije na pokušaj ubistva Trampa: To je bolesno, u šoku smo

Da za nasilje nema mesta u SAD navela su dvojica bivših američkih predsednika Barak Obama i Bil Klinton koji je naveo da je sa suprugom Hilari teškog srca primio vest o napadu na Trampa i da je zahvalan službama na brzoj reakciji
Svetski lideri u neverici, reakcije na pokušaj ubistva Trampa: To je bolesno, u šoku smo© Andrew Harnik/Getty Images

Posle dramatičnih scena i pokušaja ubistva bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa tokom izborne kampanje u Pensilvaniji, brojni svetski lideri uputili su osude, izrazili šok i nevericu.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je da "u Americi nema mesta za takvu vrstu nasilja".

"To je bolesno, to je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu zemlju. Ne smemo da dozvolimo da se ovo događa", rekao je Bajden u prvom reagovanju na atentat na Trampa.

Kineski predsednik Si Đinping izrazio je saučešće bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu zbog pucnjave, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Predsednik Si Đinping je već izrazio simpatije prema bivšem predsedniku Trampu", navodi se u saopštenju na sajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se sastao sa Trampom ove nedelje tokom posete SAD na samitu NATO-a, ranije je rekao da su njegove molitve uz bivšeg predsednika "u ovim teškim satima".

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su njegove misli sa Donaldom Trampom i dodao da je napad na bivšeg američkog predsednika "tragedija za naše (zapadne) demokratije".

"Šaljem mu želje za brzi oporavak. To je tragedija za naše demokratije. Francuska deli šok i ogorčenje američkog naroda", objavio je Makron na svom Iks nalogu.

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da je "zaprepašćen šokantnim scenama" na Trampovom mitingu u Batleru.

"Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada", naveo je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Iks osudio je pokušaj ubistva američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

"Napad na američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa izaziva prezir. Želim mu brz oporavak. Moje misli su uz ljude koji su stradali u napadu. Ovakvi akti nasilja prete demokratiji", napisao je Šolc.

Australijski premijer Entoni Albaneze poručio je da je atentat zabrinjavajuć.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao da političko nasilje nikada nije prihvatljivo.

Japanski premijer Fumio Kišida poručio je da se svet mora čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koji dovodi u pitanje demokratiju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ga je pucnjava šokirala.

Premijer Indije Nerendra Modi svom prijatelju Trampu, kako je napisao poželeo je brz oporavak i brzo ozdravljenje.

Predstavnik ukrajinskog režima Vladimir Zelenski kaže da može samo da se osudi ono što se desilo Tramp – događaj je pokazao koliko su veliki izazovi da se očuva demokratija.

"Nasilje ni u kojoj formi nigde ne sme da nadvlada razum", rekao je Zelenski.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je na društvenim mrežama Iks da je šokiran napadom na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Šokiran napadom na bivšeg predsednika Trampa. Političko nasilje je neprihvatljivo u našim demokratskim društvima. Želimo mu potpun i brz oporavak", napisao je Micotakis.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonije Gutereš osudio je pucnjavu i nazvao je "činom političkog nasilja".

Da za nasilje nema mesta u SAD navela su dvojica bivših američkih predsednika Barak Obama i Bil Klinton koji je naveo da je sa suprugom Hilari teškog srca primio vest o napadu na Trampa i da je zahvalan službama na brzoj reakciji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon atentata poručio da je važno jedinstvo svih članica kako bi se zaštitila sloboda i zajedničke vrednosti.

"Šokiran sam pokušajem ubistva na bivšeg američkog predsednika Trampa. Želim mu brz oporavak, moje misli su sa onima koji su stradali. Osuđujem ovaj napad. Političkom nasilju nema mesta u našim demokratijama", napisao je Stoltenberg na Iksu.

Pokušaj atentata je osudio i azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev, koji je na Iksu to nazvao "pokušajem političkog nasilja".

"Napad na Trampa izaziva šok i užas. Čvrsto osuđujemo taj čin i želimo Trampu brz oporavak", napisao je Alijev na Iksu.

Brz oporavak Trampu poželeo je i španski premijer Pedro Sančez, istakavši da nasilju i mržnji nije mesto u demokratiji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na platformi X da je "duboko šokirana" napadom na Trampa.

"Želim Donaldu Trampu brz oporavak i izražavam saučešće porodici nevine žrtve. Političkom nasilju nema mesta u demokratiji", saopštila je Fon der Lajen.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok objavila je danas na svom X nalogu da je pokušaj atentata na Donalda Trampa tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji nagovestio "mračne trenutke" za američku demokratiju.

"U demokratijama se na izborima odlučuje glasačkim listićima, a ne oružjem. U ovim mračnim časovima za američku demokratiju, moje misli su sa žrtvama napada. Želim Donaldu Trampu brzi oporavak", poručila je Berbokova.

image