Svet

Ko je Tomas Metju Kruks, atentator na Trampa?

Kruks je navodno bio član Republikanske stranke, ali je, prema podacima Federalne izborne komisije, u januaru 2021. donirao 15 dolara političkoj organizaciji povezanoj sa demokratama
Ko je Tomas Metju Kruks, atentator na Trampa?Getty © Jeff Swensen

FBI je identifikovao osumnjičenog napadača na Donalda Trampa kao Tomasa Metju Kruksa, koji je živeo u Betel Parku, predgrađu Pitsburga, oko 80 kilometara južno od lokacije na kojoj je održan Trampov politički skup, preneo je britanski list "Dejli mejl".

Kruks je 2022. godine završio srednju školu Betel Park, preneli su lokalni mediji.

Kruks je navodno bio član Republikanske stranke, ali je, prema podacima Federalne izborne komisije, u januaru 2021. donirao 15 dolara političkoj organizaciji povezanoj sa demokratama.

Prema zvaničnim podacima bezbednosnih službi, Kruks je pucao na Trampa sa krova obližnje zgrade, a potom su ga likvidirali agenti tajne službe. Napadač je otvorio vatru iz puške tipa AP-15, sa udaljenosti od oko 100 metara.

FBI je u saopštenju dodao da motiv za napad još uvek nepoznat.

Jedan svedok je izjavio da je, ubrzo nakon što je Tramp počeo da govori, video čoveka kako se penje na zgradu.

Drugi svedoci su opisali "krvavu i haotičnu scenu", sa ljudima koji su pokušavali da pruže prvu pomoć pogođenim, preneo je Si-En-En.

U pravcu Trampa ispaljeno je najmanje osam hitaca. U pucnjavi je ubijena jedna osoba, a dve se nalaze u kritičnom stanju, saopštili su zvaničnici.

Agenti Tajne službe su zaklonili bivšeg predsednika, kome se krv slivala niz lice.

Tramp je posle pucnjave podigao pesnicu i povikao: "Borba, borba, borba!", a zatim je odveden u bolnicu.

Predsednički izbori u novembru bili bi prvi na kojima je Kruks mogao da učestvuje.

Si-En-En je u subotu pozvao Kruksovog oca Metjua, koji je rekao je da pokušava da shvati "šta se dešava", ali da će "sačekati da razgovara sa organima reda" pre nego što progovori o svom sinu.

Kada je ubijen, Kruks nije imao dokumente kod sebe, pa su agenti "analizirali njegovu DNK kako bi dobili biometrijsku potvrdu", izjavio je agent iz kancelarije FBI u Pitsburgu Kevin Rojek.

Istraga o atentatu je i dalje otvorena, navodi FBI u saopštenju.

Bivši američki predsednik je naknadno, putem mejla, poručio pristalicama da se nikada neće predati.

Prema sudskoj evidenciji Pensilvanije, Kruks do sada nije imao kriminalni dosije.

image