Svet

Oglasio se Tramp: Nećemo se plašiti, nastavićemo da prkosimo zlu

Ovo je drugo obraćanje bivšeg predsednika SAD posle atentata
Oglasio se Tramp: Nećemo se plašiti, nastavićemo da prkosimo zlu© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da budemo ujedinjeni i da pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni", napisao je Donald Tramp na nalogu na društvenoj mreži Trut soušl.

Tramp je u drugoj objavi na svojoj društvenoj mreži od atentata koji je na njega izveden u subotu, naveo da se jedva čeka da se  "velikoj naciji" obrati na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Viskonsinu ove nedelje.

On je zahvalio svima na mislima i molitvama i ocenio da je "samo Bog sprečio da se desi ono što se ne može zamisliti".

"Nećemo se plašiti, već ćemo umesto toga ostati otporni u svojoj veri i prkosni pred licem zla. Naša ljubav je sa ostalim žrtvama i njihovim porodicama. Molimo se za oporavak ranjenih, a u srcima čuvamo uspomenu na osobu koja je stradala na tako užasan način", napisao je Tramp.

Bivši predsednik SAD je prethodno na istoj društvenoj mreži potvrdio da je na republikanskom skupu u Pensilvaniji pogođen iz vatrenog oružja i rekao da ga je metak pogodio u gornji deo desnog uha.

Tramp je zahvalio američkoj tajnoj službi i podršci predstavnika zakona na njihovom "brzom odgovoru" i izrazio saučešće "porodici osobe koja je ubijena na mitingu, kao i porodici druge osobe koja je teško povređena".

Audio snimak: Tramp zahtevao da uzme cipele

Samo nekoliko minuta pošto je 20-godišnji napadač pucao na njega Tramp je rekao agentu tajne službe koji ga je pozvao da krene sa govornice: "Čekajte da uzmem cipele". Pred odlazak sa mesta napada tri puta uzviknuo je "borba", prenosi Si-En-En.

Nekoliko trenutaka pošto je pogođen u subotu na mitingu u Batleru, Tramp je okrvavljenog uha i obraza napustio binu, opkoljen agentima, a audio snimci ukazuju na haotičnost scene neposredno nakon atentata.

Tramp je govorio u trenutku kada su odjeknuli pucnji, a potom se uhvatio za uvo i čučnuo, pri čemu ga je obezbeđenje opkolilo.

"Sagnite se, sagnite se, sagnite se", rekao je jedan agent, posle čega se čuo još jedan pucanj i ženski vrisak.

Čuli su se i glasovi više agenata tajne službe, jedan koji kaže "ustanite" i drugi koji govori "stepenice su spremne".

Nakon što je čuo da je napadač oboren, Tramp i agenti su ustali, a Si-En-En navodi, na osnovu audio snimka, šta su zatim republikanski predsednički kandidat i agenti Tajne službe govorili.

"Čekajte da uzmem cipele, čekajte da uzmem cipele", rekao je Tramp, a nakon toga je agent rekao: "Imam Vas gospodine, imam Vas gospodine".

Pošto je Tramp ponovo tražio da uzme obuću, drugi agent je rekao "Čekajte, glava Vam je krvava".

"Moramo da se premestimo...", rekao je zatim agent, a Tramp je na to ponovo zatražio da uzme cipele.

Žena agent je zatim rekla OK, a Tramp je ponovio:"Čekajte, čekajte, čekajte", preneo je Si-En-En.

Tramp je stisnute i uzdignute pesnice ka publici tri put izgovorio "Borba", a usledilo je klicanje publike.

Tramp i tim Tajne službe su na kraju otišli sa podijuma ka vozilima, dok je publika uzvikivala "SAD, SAD, SAD".

image