Svet

Poslanica Vrhovne rade: Ukrajinska vojska je kapitulirala, Sirski pristao na predaju

Poslanica Vrhovne rade je nazvala glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine "zločincem" i dodala da svaki dan dok je on na čelu vojske smanjuje borbenu efikasnost ukrajinskih trupa
Poslanica Vrhovne rade: Ukrajinska vojska je kapitulirala, Sirski pristao na predajuGetty © Metin AktaÅ/Anadolu Agency

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski pristao je na predaju ukrajinskih trupa, objavila je poslanica Vrhovne rade Marijana Bezuglaja.

"Mnogi izvori su mi potvrdili dve izuzetno važne tačke u vezi sa položajem Sirskog i njegovog okruženja. Pre svega, Sirski je saglasan da potpiše prekid vatre i prihvata sve vrste varijacija na temu predaje i nametanja mira. Ne veruje u pobedu i iskreno smatra da nismo u stanju da steknemo prednost nad Rusima na sopstvenoj zemlji", napisala je Bezuglaja na društvenoj platformi Iks.

Ona je nazvala glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine "zločincem" i dodala da svaki dan njegovog mandata smanjuje borbenu efikasnost ukrajinskih trupa.

Prema njenim rečima, Sirski je odlučio da rotira neke jedinice, uprkos prigovorima komandanata koji su direktno uključeni u sukob, a kao rezultat toga ruska vojska je probila odbranu ukrajinskih snaga u Dzeržinsku (Torecku) i Novgorodu (Njujork) u DNR.

Naime, Bezuglaja je više puta kritikovala rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji je otpušten sa funkcije u februaru.

Ubrzo nakon toga, Bezuglaja je izjavila da se ni posle smene na čelu komande ukrajinskih trupa ništa nije promenilo, a optužila je i ministra odbrane Rustema Umerova da ne kontroliše ono što se dešava u Oružanim snagama Ukrajine.

image