Poslanica Vrhovne rade: Ukrajinska vojska je kapitulirala, Sirski pristao na predaju

Poslanica Vrhovne rade je nazvala glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine "zločincem" i dodala da svaki dan dok je on na čelu vojske smanjuje borbenu efikasnost ukrajinskih trupa

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski pristao je na predaju ukrajinskih trupa, objavila je poslanica Vrhovne rade Marijana Bezuglaja.

"Mnogi izvori su mi potvrdili dve izuzetno važne tačke u vezi sa položajem Sirskog i njegovog okruženja. Pre svega, Sirski je saglasan da potpiše prekid vatre i prihvata sve vrste varijacija na temu predaje i nametanja mira. Ne veruje u pobedu i iskreno smatra da nismo u stanju da steknemo prednost nad Rusima na sopstvenoj zemlji", napisala je Bezuglaja na društvenoj platformi Iks.

Ona je nazvala glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine "zločincem" i dodala da svaki dan njegovog mandata smanjuje borbenu efikasnost ukrajinskih trupa.

Prema njenim rečima, Sirski je odlučio da rotira neke jedinice, uprkos prigovorima komandanata koji su direktno uključeni u sukob, a kao rezultat toga ruska vojska je probila odbranu ukrajinskih snaga u Dzeržinsku (Torecku) i Novgorodu (Njujork) u DNR.

Naime, Bezuglaja je više puta kritikovala rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji je otpušten sa funkcije u februaru.

Ubrzo nakon toga, Bezuglaja je izjavila da se ni posle smene na čelu komande ukrajinskih trupa ništa nije promenilo, a optužila je i ministra odbrane Rustema Umerova da ne kontroliše ono što se dešava u Oružanim snagama Ukrajine.