Svet

Osam kongresmena smatra Bajdena krivim za pokušaj atentata na Trampa

Tužilac iz okruga Batler u Pensilvaniji trebalo bi odmah da podnese optužnicu protiv Bajdena za podsticanje na ubistvo, napisao je kongresmen Majk Kolins na Iksu
Osam kongresmena smatra Bajdena krivim za pokušaj atentata na Trampa© Tanjug/AP Photo/Thomas Krych

Osam kongresmena iz Republikanske partije izjavili su da aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden snosi krivicu za pokušaj ubistva njegovog prethodnika Donalda Trampa.

"Glavna poruka Bajdenove kampanje je da je Donald Tramp autoritarni fašista koji mora biti zaustavljen po svaku cenu. Ova retorika je direktno dovela do pokušaja ubistva Trampa", napisao je republikanski senator iz Ohaja Džejms Dejvid Vens.

Član Predstavničkog doma i Trampov pristalica Vesli Hant napisao je na Iksu da je Bajdenova retorika dovela do političkog nasilja.

"Tužilac iz okruga Batler u Pensilvaniji trebalo bi odmah da podnese optužnicu protiv Bajdena za podsticanje na ubistvo", napisao je kongresmen Majk Kolins na Iksu.

Republikanac Kit Self napisao je na Iksu da svaki Amerikanac treba da bude ogorčen, zbog podsticanja aktuelnog predsednika na nasilje nad Trampom.

Kongresmeni Loren Bobert, Marša Blekbern, Nik Lalota i Klaudija Teni takođe su optužili Bajdena. Kako je ranije preneo "Politiko", pozivajući se na snimak razgovora Džozefa Bajdena, Bele kuće i donatora Demokratske partije, američki predsednik je rekao da je vreme da se prestane sa pričama o debatama, treba se fokusirati na Trampa.

image