Svet

Bajden: Tajna služba da obezbedi potpunu sigurnost Trampa, motivi atentata nepoznati

Predsednik SAD je pozvao javnost da ne spekuliše o razlozima atentata
Bajden: Tajna služba da obezbedi potpunu sigurnost Trampa, motivi atentata nepoznati© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da je naložio američkoj Tajnoj službi da obezbedi potpunu sigurnost za bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nakon atentata.

Osim toga, u obraćanju javnosti istakao je da direktor Tajne službe ima zadatak da još jednom proveri sve mere bezbednosti na sledećem kongresu republikanaca i obećao da će istraga o pokušaju ubistva Trampa biti brza, ali temeljna.

"Motivi zašto je pucano na Trampa nisu utvrđeni", rekao je Bajden i pozvao da se ne spekuliše o ovoj temi dok se ne razjasne okolnosti.

Bajden je naveo da su on i potpredsednica SAD Kamala Haris dobili izveštaje od direktora FBI, direktora američke Tajne službe i drugih.

"Istraga kojom rukovodi FBI je u početnim fazama. Ne znamo još šta je bio motiv atentata, ali znamo koje počinilac. Nemojte praviti pretpostavke, već pustite da FBI radi svoj posao'', rekao je Bajden.

Takođe, on je istakao da u SAD nema mesta za bilo kakvo nasilje.

"Pokušaj ubistva u suprotnosti je sa svim za šta se zalažemo kao nacija i to ne smemo više da dozvolimo. Naš cilj je jedinstvo i od toga ništa nije važnije. Razgovaraćemo, nećemo se slagati i to se neće promeniti", rekao je Bajden.

Podsetio je i da je sinoć razgovarao sa Trampom, kao i da je razgovor bio kratak i dobar.

"Zahvalan sam na tome što je on dobro i što se oporavlja. Džil (prva dama SAD) i ja se molimo za njega i njegovu porodicu'', ponovio je Bajden.

On je izrazio saučešće porodici vatrogasca koji je sinoć ubijen dok je pokušavao da telom zaštiti svoju porodicu.

"Molimo se za oporavak onih koji su sinoć povređeni", dodao je predsednik SAD i pozvao naciju na jedinstvo.

image