Svet

Kongres pokreće istragu o bezbednosnim propustima na skupu u Pensilvaniji

Pojavila se zabrinutost i pitanja o tome kako je snajperista pristupio krovu na oko 138 metara od mesta na kojem je Tramp držao govor
Kongres pokreće istragu o bezbednosnim propustima na skupu u Pensilvaniji© Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Kongres je pokrenuo istragu o bezbednosnim propustima Tajne službe na predizbornom mitingu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji na kome je izvršen pokušaj ubistva.

"Pokrećemo istragu o neoprostivim bezbednosnim propustima u Pensilvaniji", napisao je kongresmen Karlos Himenez na Iksu.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, takođe je najavio da će direktor Tajne službe Kimberli Četl biti pozvana da svedoči, piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms".

Specijalni agent američkog Federalnog istražnog biroa Kevin Rodžek izjavio je da je bilo iznenađujuće da je napadač mogao da priđe tako blizu da bi mogao da puca na Trampa.

Tajna služba zadužena je za obezbeđenje bivših predsednika i potpredsednika i njihove dece mlađe od 16 godina.

Tramp se nešto ranije zahvalio Tajnoj službi i drugim pripadnicima bezbednosnih snaga na brzom odgovoru na pucnjavu.

Nakon atentata na Trampa, pojavila se zabrinutost i pitanja o tome kako je snajperista pristupio krovu na oko 138 metara od mesta na kojem je Tramp držao govor.

Šta su radili snajperisti

Tajna služba je saopštila da je direktor te agencije bio u gradu Milvoki u vreme pucnjave na Trampovom skupu.

Agencija je dodala da su na terenu u vreme pucnjave bila četiri kontrasnajperska tima, dva iz Tajne službe i dva iz lokalnih organa reda.

Očevidac tvrdi da je rekao policajcima da je video naoružanog čoveka kako se kreće s krova na krov, nekoliko trenutaka pre atentata.

Svedoci su takođe rekli novinarima da su uoči pucnjave videli osobu koja je odgovarala opisu navodnog strelca kako nosi pušku ispred bezbednosnog kordona skupa.

Napadača su uočili lokalni organi za sprovođenje zakona koji su smatrali da se ponašao sumnjivo u blizini magnetometara (detektora) kroz koji posetioci moraju da prođu da bi pristupili događaju, rekao je viši policijski zvaničnik Si-En-Enu.

Preko radija su preneli informaciju, koja je takođe prosleđena Tajnoj službi, tvrdi izvor, koja ne dozvoljava unošenje oružja u ograđenim zonama događaja.

image