Svet

Francuski ekspert: F-16 nema šanse protiv ruskih aviona

Prema njegovoj oceni piloti će igrati ključnu ulogu u vazdušnim dvobojima
Francuski ekspert: F-16 nema šanse protiv ruskih avionaGetty © Horacio Villalobos - Corbis

U slučaju vazdušne borbe F-16 sa ruskim lovcem iznad zone Specijalne vojne operacije, američki avion biće osuđen na propast, smatra francuski stručnjak za vazduhoplovstvo i analitičar Siril de Latr.

"Koliko ja mogu da procenim, u slučaju vazdušnog dvoboja, F-16 nema šanse protiv ruskog lovca, ma kakav on bio, s obzirom na to da će piloti igrati veliku ulogu", izjavio je on i dodao:

"Ukrajinski piloti nemaju borbeno iskustvo sa F-16, a njihova obuka neće trajati dovoljno dugo da nadoknadi taj nedostatak".

Prema njegovim rečima, F-16 je brz i prilično upravljiv višenamenski avion, međutim istovremeno one je po svojim sposobnostima manevrisanja inferioran u odnosu na poslednju generaciju ruskih aviona sa vektorisanim potiskom.

Francuski stručnjak je dodao i da će prvi F-16 koji bude skroz izgoreo u ukrajinskoj stepi poslužiti kao loša reklama za američki vojnoindustrijski kompleks.

"Tako da će oni (SAD) verovatno učiniti sve što je moguće da se to u početku ne dogodi, a kada prvi avion bude oboren, pokušaće da to sakriju što je duže moguće", zaključio je on.

Podsećanja radi, generalni sekretar SAD Entoni Blinken je 10. jula izjavio da su prve pošiljke holandskih i danskih F-16 već na putu za Ukrajinu, te da će ovi avioni "već ovog leta leteti nad Ukrajinom".

image