Svet

Si-En-En: Na Trampovom skupu pucano iz tri različita oružja, Senat otvara istragu

Bivši američki predsednik potpuno je izmenio govor koji će održati u četvrtak
Si-En-En: Na Trampovom skupu pucano iz tri različita oružja, Senat otvara istraguGetty © Jonathan Raa/NurPhoto

Nalazi audio-ekspertize tokom atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Pensilvaniji, pokazali su da je na njegovom skupu pucano iz tri različita oružja, javio je "Si-En-En", pozivajući se na forenzičare. 

Prva tri pucnja su bila iz jednog oružja, sledećih pet su bila iz navodnog drugog oružja, dok je, prema pisanju ovog medija, konačni "akustični impuls" emitovalo moguće treće oružje, pokazala je audio analiza Katalina Grigorasa, direktora Nacionalnog centra za forenzičare na Univerzitetu Kolorado u Denveru i Kola Vajtkotona, višeg naučnog saradnika na istoj instituciji. 

FBI je odmah nakon napada saopštio da je napadač delovao sam.

U intervjuu Donalda Trampa za "Njujork post", prvom nakon što je preživeo atentat, on rekao da je čudo što je preživeo i da je američka tajna služba uradila "fantastičan posao" eliminišući strelca iz prvog pokušaja.

"Ne bi trebalo da budem ovde, trebalo bi da sam mrtav. Doktor u bolnici je rekao da nikada nije video ništa slično, nazvao je to čudom", rekao je republikanac.

Bivši američki predsednik naveo je i da je "čuo" da će sadašnji američki lider Džozef Bajden narediti Ministarstvu pravde da odustane od dva slučaja koji se vode protiv njega. 

U razgovoru za "Njujork post", Tramp je ocenio da bi kampanja između njih od sad mogla da bude civilizovanija, a dodao je i da ceni Bajdenov poziv, kao i da je predsednik Bajden "veoma fin".

Atentat koji je preživeo, Tramp vidi kao priliku da se ujedini zemlja, pa čak i ceo svet. Dodao je i da je posle atentata potpuno promenio govor koji će održati u četvrtak, poslednjeg, četvrtog dana Republikanske konvencije u Milvokiju.

On, kaže, želi da iskoristi istorijski trenutak i ujedini zemlju tako što će ponovo pozvati na pokušaj stvaranja nacionalnog jedinstva.

"Govor koji sam planirao da održim u četvrtak trebalo je da bude zaista moćan. Da se ​​pokušaj atentata u Pensilvaniji nije dogodilo, to bi bio jedan od najneverovatnijih govora koji se uglavnom fokusirao na politiku predsednika Džozefa Bajdena. Iskreno, sada će to biti potpuno drugačiji govor", rekao je Tramp.

Obraćanje će, kaže, odražavati njegovo uverenje da je napad u Pensilvaniji potpuno promenio tok predizborne kampanje, što su već potvrdili i republikanci i demokrate.

Tramp je rekao da će njegov govor biti odgovor na trenutak koji je nametnula istorija.

Bivši američki predsednik razgovor s "Njujork postom" je vodio u avionu, i kako su primetili novinari, nosio je beli zavoj koji mu je prekrivao desno uvo. Njegov tim insistirao je da Tramp ne bude fotografisan.

On je razjasnio i misteriju nestalih cipela - objašnjavajući momenat kada je na bini, nakon napada rekao "čekajte da uzmem cipele".

"Agenti su me toliko udarili da su mi cipele spale, a cipele su mi ionako bile tesne", rekao je uz osmeh Tramp. 

Za sada već čuvenu fotografiju na kojoj visoko diže pesnicu i poručuje "Borba", bivši američki predsednik kaže da je od mnogih čuo da je to "najikoničnija fotografija koju su videli".

"U pravu su, jer ja nisam umro. Obično morate da umrete da biste imali ikoničnu sliku", zaključio je.

Prva dama SAD Džil Bajden, inače je telefonom razgovarala sa svojom prethodnicom, Trampovom suprugom bivšeg predsednika Donalda Trampa, javio je En-Bi-Si, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Bele kuće. 

  • 15. jul 2024 • 20:26

    20:26

    Ime Trampovog kandidata za potpredsednika biće objavljeno večeras

    Ime kandidata za potpredsednika republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa biće objavljeno na današnjoj republikanskoj konvenciji u Milvokiju u američkoj državi Viskonsin, rekao je neimenovani dobro obavešteni izvor za Rojters.

    Očekuje se da Tramp u narednih nekoliko sati objavi ime svoga kandidata za potpredsednika za novembarske izbore, preneo je Si-En-En (CNN), pozivajući se na dva dobro obaveštena izvora.

  • 20:22

    Oko 1.700 američkih vojnika učestvovaće u obezbeđivanju republikanske konvencije

    Oko 1.700 američkih vojnika, od kojih je većina iz Nacionalne garde, učestvovaće u obezbeđivanju republikanske nacionalne konvencije ove sedmice, izjavila je danas zamenica pres sekretara Pentagona Sabrina Sing.

    "Osoblje se sastoji uglavnom od Nacionalne garde Viskonsina, Minesote i Severne Dakote", navela je Sing, ističući da će vojnici štititi živote i imovinu i održavati mir, red i javnu bezbednost, preneo je Si-En-En.

    Sing je istakla da će pripadnici vojske podržavati Federalni istražni biro (FBI), Tajnu službu i policiju Milvokija u operacijama 24 sata dnevno, kao i da je njihovo učešće unapred planirano i da nije posledica atentata na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

  • 19:49

    Senat SAD otvara istragu o atentatu na Trampa

    Predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost u Senatu SAD Geri Piters saopštio je danas da Komitet otvara dvostranačku istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa.

    Istakao je da se nada da će Komitet "ubrzati" proces i održati saslušanja pre nego što se Senat raspusti tokom pauze u avgustu, prenosi Rojters.

    "Sprovešćemo istragu, dvostranačku istragu Komiteta za unutrašnju bezbednost kako bismo sagledali događaje koji su se desili i utvrdili da li je bilo kršenja bezbednosnih procedura", rekao je Piters, inače demokrata iz Mičigena.

    Dodao je da je Komitet zahtevao detaljne brifinge za članove odbora.

  • 18:34

    Tramp poziva da se Kenediju Mlađem obezbedi zaštita Tajne službe

    Bivši američki predsednik Donald Tramp apelovao je danas da nezavisni predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi "odmah" dobije zaštitu Tajne službe.

    "U svetlu onoga što se danas dešava u svetu, verujem da je imperativ da Robert F. Kenedi Mlađi dobije zaštitu Tajne službe odmah. S obzirom na istoriju porodice Kenedi, ovo je očigledno ispravna stvar", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut Soušl.

  • 17:35

    Više od 20 komada oružja registrovano na oca Trampovog napadača

    Više od 20 komada oružja registrovano je na oca Tomasa Metjua Kruksa, napadača na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, a to oružje je kupljeno legalno, prema evidenciji koju su pregledali zvaničnici za sprovođenje zakona, rekao je izvor za Si-En-En.

    Kada su istražitelji pretražili telo strelca, pronašli su predajnik, rekao je jedan izvor.

    Pretresom automobila napadača otkrivena je slušalica sa žicama koje su ulazile u metalnu kutiju, u kojoj se nalazila naprava za koju se veruje da je eksploziv, u prtljažniku njegovog automobil "hjundai".

    Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je daljinski upravljač povezan sa mogućom eksplozivnom napravom u vozilu strelca bio deo zavere za atentat na Donalda Trampa, navodi Si-En-En.

    Jedna teorija koju istražitelji uzimaju u obzir je da li je ubica nameravao da detonira eksploziv u svom automobilu, kao taktiku odvlačenja pažnje i bezbednosnog osoblja sa položaja na kojem se Kruks nalazio, a u pravcu eksplozije, kazali su izvori za Si-En-En.

    Oni su dodali da je Kruksa činjenica da su ga uočili građani i da se suočio sa lokalnim policajcem možda navela da ubrza svoj plan i ne iskoristi moguću eksplozivnu napravu za skretanje pažnje.

  • 16:03

    Sudija na Floridi odbacila tužbu protiv Trampa u slučaju o nezakonitom čuvanju poverljivih dokumenata

    Sudija na Floridi koja je nadgledala suđenje protiv Donalda Trampa u slučaju o poverljivim dokumentima odbacila je u ponedeljak slučaj protiv bivšeg američkog predsednika na osnovu toga što je imenovanje i finansiranje specijalnog tužioca Džeka Smita bilo nezakonito.

    Protiv Trampa je u toj američkog državi vođen proces zbog navodno nezakonitog čuvanja poverljivih dokumenata u svojoj kući u Mar-a-Lagu.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 15:15

    Tajna služba SAD će učestvovati u istragama o pucnjavi na Trampovom mitingu

    Američka Tajna služba saopštila je danas da će učestvovati u istragama koje su najavili predsednik Džozef Bajden i članovi Kongresa, nakon što njeni agenti nisu uspeli da spreče napadača da puca i rani bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji u subotu.

    Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl rekla je da agencija povećava obezbeđenje za republikanskog predsedničkog kandidata Trampa i Republikansku nacionalnu konvenciju u Milvokiju, koja počinje danas, prenosi Rojters.

    "Uverena sam u bezbednosni plan koji su utvrdili naš koordinator za Republikansku nacionalnu konvenciju i naši partneri, koji smo pregledali i ojačali nakon pucnjave u subotu", rekla je Čitl u saopštenju.

    Istakla je da je agencija od subote uvela promene u Trampovom bezbednosnom planu kako bi osigurala njegovu zaštitu tokom konvencije i ostatka kampanje.

  • 14:42

    Kralj Čarls uputio privatno pismo Trampu nakon atentata

    Engleski kralj Čarls poslao je privatno pismo bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu nakon atentata koji je pokušan na njega u Pensilvaniji, potvrdila je danas Bakingemska palata.

    Pismo kralja je bivšem američkom predsedniku uručeno u nedelju preko britanske ambasade u Vašingtonu, navedeno je iz kraljevske palate, prenosi "Miror".

    Dodaje se da sadržaj pisma neće biti objavljen za javnost.

  • 14:35

    Tajna služba pojačala obezbeđenje Trampa

    Američka tajna služba saopštila je danas da je pojačala obezbeđenje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

    "Pored dodatnih bezbednosnih mera, koje smo u junu uveli kada je reč o bivšem predsedniku Trampu, u subotu smo takođe uveli izmene koje se tiču njegove bezbednosti", poručili su iz službe, prenose ruski mediji. 

  • 13:08

    En-Bi-Si: Tajna služba znala da je krov sa koga je pucano nebezbedan

    Američka tajna služba je unapred znala da krov sa kojeg je pucano na bivšeg predsednika Donalda Trampa nije bezbedan, javlja En-Bi-Si, pozivajući se na dobro obaveštene izbore.

    "Krov sa kojeg je napadač pucao na bivšeg predsednika Donalda Trampa tajna služba je i nekoliko dana pre događaja identifikovala kao potencijalnu ranjivost", naveo je medij.

    Bivši zvaničnik tajne službe Entoni Kanđelosi, koji je radio na obezbeđenju predsedničkih kandidata, rekao je za ovaj medij da strelac možda ne bi mogao da sprovede svoj plan da je agencija postavila nekoga da čuva krov te zgrade.

image