Svet

Stoltenberg odbacio ideju o obaranju ruskih letelica i raketa iznad Ukrajine

On je naglasio i da će NATO nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu, uključujući i jačanje PVO Ukrajine
Stoltenberg odbacio ideju o obaranju ruskih letelica i raketa iznad UkrajineGetty © Kevin Dietsch

NATO snage ne bi trebalo da budu direktno uključene u ukrajinski sukob, niti da učestvuju u obaranju ruskih aviona i raketa, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom gostovanja na ukrajinskom TV kanalu TSN.

"Politika NATO-a ostaje nepromenjena - mi nećemo učestvovati u ovom sukobu. Podržaćemo Ukrajinu u uništavanju ruskih aviona, ali NATO neće biti direktno uključen", rekao je generalni sekretar Alijanse.

On je naglasio i da će NATO nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu, uključujući i jačanje PVO Ukrajine.

Podsećanja radi, tokom posete lidera kijevskog režima Poljskoj 8. jula, Vladimir Zelenski je potpisao bezbednosni sporazum sa premijerom ove države Donaldom Tuskom, i poručio da zajedno sa Varšavom priprema poseban mehanizam koji će Poljskoj omogućiti da obara ruske rakete i dronove koji lete ka poljskoj teritoriji iznad Ukrajine.

Međutim, tri dana nakon toga poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš, poručio je da odluku o uništavanju ruskih raketa koje lete ka zapadnim regionima Ukrajine moraju jednoglasno da donesu sve članice NATO, a do tada Poljska odbija da ispoštuje takav zahtev Kijeva.

Prema njegovim rečima, Vladimir Zelenski već dugo traži da članice NATO-a počnu sa obaranjem ruskih projektila. Međutim, Kosinjak-Kamiš napominje da je za tako nešto neophodna jednoglasna saglasnost članica Alijanse, čega trenutno nema.

image