Počele zajedničke vežbe ruske i kineske mornarice "Pomorska saradnja 2024" (VIDEO)

U kineskoj luci Džanđang, po tradiciji, pre nego što su brodovi isplovili održan je sastanak povodom obeležavanja početka vežbe

U Kini je održana ceremonija otvaranja međunarodne mornaričke vežbe "Pomorska saradnja 2024", u kojoj će učestvovati ruska i kineska ratna mornarica, prenosi "Izvestija".

U kineskoj luci Džanđang, po tradiciji, pre nego što su brodovi isplovili održan je sastanak povodom obeležavanja početka vežbe. Mornarima obe države obratili su se visoko rangirani oficiri mornarica dveju država.

Nakon toga, zajednička grupa ruskih i kineskih brodova, sastavljena od korveta "Gromki" i "Rezki" iz sastava Pacifičke flote, razarača "Jinčuan", fregata "Dali" i "Henhšui" i pomoćnog broda za transport goriva "Veišanhu", isplovila je iz luke i uputila se na pomorsku vežbu. 

Tokom vežbe, posade ruskih i kineskih brodova zajednički će obavljati niz zadataka. Konkretno, uz angažovanje pomorske avijacije Ratne mornarice NR Kine, vršiće se izviđanje i potraga za brodovima i podmornicama potencijalnog neprijatelja. Nakon toga će se vršiti raketa, artiljerijska i gađanja iz sistema PVO po ciljevima različite vrste.

Posade brodova će uvežbavati i dejstvo raketnim lanserima po ciljevima na obali, kao i protivdiverzantske aktivnosti radi zaštite plovila. Takođe, u sklopu vežbe mornari će učestvovati u zajedničkoj simulaciji operacije pomoći podmornici koja tone i spasavanju njene posade iz vode.

Rusko-kineska vežba održava se od 15. do 17. jula.