Svet

Bivši oficir za bezbednost JZO o atentatu na Trampa: Američke službe napravile ozbiljne propuste

Nepostojanje nadzora iz vazduha i nesmotrenost snajperskih timova samo su neki od faktora koji su doprineli ranjavanju predsedničkog kandidata
Bivši oficir za bezbednost JZO o atentatu na Trampa: Američke službe napravile ozbiljne propusteGetty © Jeff Swensen

Tajna služba SAD je napravila nekoliko ozbiljnih propusta, a predsedničkog kandidata Donalda Trampa spasilo je to što je atentator bio neobučen strelac, izjavio je za RT Balkan penzionisani oficir za bezbednost Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata (JZO) Vladan Vešković, koji je obezbeđivao sve predsednike od 1988. do 2022. godine.

Prema rečima našeg sagovornika, "prosto je neverovatno da je atentator sa 130 metara, uz korišćenje optičkog nišana napravio takvu grešku", budući da se radi o veoma maloj udaljenosti. 

"U suštini svaki dobar strelac i bez optike na toj daljini bi imao stopostotan pogodak, a pogotovo sa optičkim nišanom", ocenjuje Vešković i dodaje da je Trampu samo okrznuto uvo zbog neobučenosti atentatora.

"To se dešava prilikom okidanja. Tako i na strelištu, kada je neko amater i nije dobro uvežbani strelac, tokom okidanja metak uvek vuče u levu ili desnu stranu. Stoga mislim da je predsedničkog kandidata u ovom slučaju spasilo okidanje i nadolazak adrenalina kod napadača", rekao je on.

Kako navodi Vešković, radi se o maloj distanci da bi vetar mogao puno da poremeti putanju metka, ali da i u tome ima udela jer se radi o lakom metku u kalibru .223 "Remington".

"Da je atentator bio smiren i da je uočio cilj na optici kako treba, na 130 metara vetar bi pomerio metak ovog kalibra od pet do deset mm. Da je gađao sa 300 m, to bi već bilo drugačije", smatra on i dodaje da se radi o malokalibarskom zrnu, velike brzine i idealnom za atentate ali samo u predelu glave.

"Napadač je verovatno znao da Tramp nosi pancir pa ga grudni koš kao veća meta nije zanimao, jer bi mu za to trebalo oružje većeg kalibra", ocenjuje sagovornik RT Balkan.

Propusti službe tokom samog događaja

Bivši oficir za bezbednost Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, smatra da su bezbednosne službe SAD napravile niz propusta različite vrste - od onih vezanih za neposrednu zaštitu do operativne procene.

"Nije mi poznato po kom stepenu zaštite je rađeno obezbeđenje predsedničkog kandidata. On jeste imao lično obezbeđenje, ali je nejasno da li je u pitanju bio prvi, drugi ili treći stepen zaštite. Razlika između npr. prvog i drugog stepena je što u prvom imate kompletnu bezbednosnu zaštitu i dodatnu zaštitu (nadzor) iz vazduha uz pomoć helikoptera ili drona koji posmatra čitav događaj", navodi Vešković.

Međutim, deluje da američke službe u ovom slučaju nisu koristile bilo kakvu vrstu letelice, jer da jesu lako bi pokrili sve te krovove i do ovoga ne bi došlo.

"Naše odeljenje JZO ima ljude koji na skupovima od takvog značaja nadgledaju situaciju iz vazduha, tako da bi napadač bio lako uočen na krovu. Na svakom skupu u Srbiji te vrste se uključi jedan ili čak dva drona, a u ovom slučaju je napravljen propust", rekao je on.

Zbog izostanka nadzora iz vazduha, može se pretpostaviti da je u pitanju bio drugi stepen zaštite, što prema rečima našeg sagovornika, znači da su službe imale ljude infiltrirane u masu i da su pretpostavljali da će napad uslediti upravo iz mase ili neposrednog okruženja, npr. tokom rukovanja, kao što je bio slučaj sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

"Ipak, ovaj slučaj više podseća na atentat na premijera Zorana Đinđića jer je i tada atentat izvršen sa visine uz upotrebu puške sa optičkim nišanom", smatra Vešković.

Propust su napravili i sami snajperski timovi Tajne službe i drugih agencija, koji su kasno uočili napadača, a razlog bi mogla da bude odeća koju je atentator nosio.

"Možda se obukao slično kao oni, pa su snajperisti mislili da se radi o članu obezbeđenja. Međutim, oni su svi povezani i komuniciraju putem radio veze, pa me čudi da niko nije mogao da primeti nepoznato lice koje je ležalo na krovu na oko 130 m udaljenosti", navodi on.

Bezbednosna provera, operativni propusti i profil atentatora

Veliki uticaj na čitav događaj imala je i bezbednosna provera tog terena, odnosno način na koji je ona urađena.

"Naše odeljenje JZO je prilikom posete nekog zvaničnika, kao što je bio slučaj u Dimitrovgradu tokom posete predsednika Bugarske Rumena Radeva 2021. godine, slalo prethodnicu da dva dana pre nego što štićeno lice dođe u zemlju svaka kuća, zgrada i objekat budu pokriveni. Takođe, licima koja poseduju naoružanje - sa kratkom i dugom cevi - privremeno se oduzima oružje. To ovde nije primenjeno", izjavio je Vešković.

Sagovornik RT Balkan smatra i da su pored propusta neposrednog fizičkog obezbeđenja, napravljeni i propusti u obradi operativnih informacija.

"Mi smo u Srbiji svaki dan čitali i slušali u vestima da postoji mogućnost atentata na Trampa. Na osnovu toga se može zamisliti koliko je zapravo na dnevnom nivou u SAD stizalo informacija o njegovoj ugroženosti. Sve su to njihove službe namerno ili slučajno propustile", ocenjuje Vešković.

Kako navodi, službe su olako shvatile ove informacije, stoga postoji mogućnost da su svojom radnjom nečinjenja dovele njegov život u opasnost. Sa druge strane, postoji mogućnost da službe nisu htele da primene sve mere, odnosno da su napravile namerne propuste.

Bivši oficir za bezbednost smatra su za čitav slučaj od velike važnosti i lični motivi atentatora, te da nije poznato da li se radi o avanturisti, osobi željnoj osvete ili mentalno nestabilnom čoveku. Takođe, postoji mogućnost da je imao lični, politički, revolucionarni, verski, socijalni ili ekonomski motiv,

"Lično mislim da se u ovom slučaju radi o političkom motivu i da je lice mentalno nestabilna ličnost, sa skromnom obukom rukovanja vatrenim oružjem, zbog čega su se izbegle veće posledice po štićeno lice", ocenjuje Vešković. 

On navodi i da postoji velika verovatnoća da je atentator imao pomagača, jer možda ne bi bio u stanju da se sam popne na objekat sa kog je pucao, međutim ovo za sada nije poznato.

image