Svet

Izraelske snage ponovo gađale centralne i južne delove Pojasa Gaze

Izraelci tvrde da je meta njihovog udara tokom vikenda, u kojima je poginulo više desetine Palestinca, bio vojni komandant Hamasa Muhamed Deif, za kog se smatra da je bio "arhitekta" napada te militantne na jug Izraela 7. oktobra prošle godine
Izraelske snage ponovo gađale centralne i južne delove Pojasa Gaze© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Izraelske snage ponovo su gađale centralne i južne delove Pojasa Gaze, nakon što su prošlog vikenda ubile desetine Palestinaca u napadima koji su za cilj imali eliminaciju lidera Hamasa, a koji su sprovedeni u "bezbednim zonama".

Izbeglice iz Mavasija, naselja na obali Mediterana u kom je tokom vikenda ubijeno oko 90 Palestinaca, kažu da ne znaju kuda da idu, izveštava Rojters.

"Ti trenuci, dok mi se tlo treslo pod nogama, a prašina i pesak su se dizali do neba, i kada sam video raskomadana tela – nikada ranije nisam video", rekao je Aja Mohamed (30), prodavac na pijaci u Mavasiju.

U Mavasiju, koji se nalazi zapadno od Kan Junisa, nalazile su se hiljade Palestinaca, koji su izbegli iz drugih delova Pojasa Gaze.

Izraelci tvrde da je meta njihovog udara na to naselje bio vojni komandant Hamasa Muhamed Deif, za kog se smatra da je bio "arhitekta" napada te militantne na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Prema navodima Rojtersa, izraelske snage su nastavile sa vojnim operacija u okolini Rafe, na samom jugu Gaze.

Najnovije krvoproliće je gurnulo pregovore o primirju u drugi plan, iako su iz Hamasa saopštili da se neće povući iz njih.

image