Svet

Zelenski: U NATO ulazimo kada se završi rat

Kijev će poziv za učlanjenje dobiti nakon završetka sukoba, rekao je danas lider kijevskog režima
Zelenski: U NATO ulazimo kada se završi ratGetty © Chris McGrath / Staff

Ukrajina će dobiti poziv i postati članica NATO-a po završetku rata, rekao je Vladimir Zelenski, navodi se u objavi ukrajinskog portala "Strana.ua" na Telegramu. 

"Na ovom samitu nismo dobili ono što Ukrajina ne može dobiti sve dok je u ratu. Ukrajina će brzo dobiti poziv za članstvo u NATO i samo učlanjenje, čim se rat završi. Da bi nas pozvali, potrebna je konsolidovana odluka svih članica NATO-a", poručio je lider kijevskog režima, nakon nedavnih izjava pojedinih članova Alijanse da Kijevu nije mesto u NATO-u sve dok traje sukob. 

Takođe, on je ponovio da bi na sledećem mirovnom samitu trebalo da bude i Rusija, što je prvi put, podsetimo, spomenuo nedavno, nakon takozvanog mirovnog samita u Švajcarskoj. On je tada izjavio i da bi rezultat samita trebalo da bude zaustavljanje sukoba.

Kako prenosi "Strana.ua", u tom cilju Kijev planira da do novembra osmisli neki plan na osnovu tri susreta – sastancima o energetici u Kataru, razgovorima o morskom koridoru u Turskoj i razgovorima o humanitarnim pitanjima u Kanadi.

image