Svet

Orban spreman da nastavi svoju mirovnu misiju: U planu putovanja i razgovori u inostranstvu

Prema rečima političkog savetnika Viktora Orbana, Mađarska želi da iskoristi svoje predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini godine "da stvori uslove za mirovne pregovore o Ukrajini
Orban spreman da nastavi svoju mirovnu misiju: U planu putovanja i razgovori u inostranstvu© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Mađarski premijer Viktor Orban je spreman da nastavi svoju mirovnu misiju za rešavanje sukoba u Ukrajini i planira još putovanja i razgovora u inostranstvu, rekao je njegov politički savetnik Balaž Orban.

"Planiramo još poseta i razgovora. U intenzivnim smo pregovorima", rekao je on u intervjuu za list "Mađar nemzet".

Prema rečima pomoćnik, Mađarska želi da iskoristi svoje predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini godine "da stvori uslove za mirovne pregovore o Ukrajini".

"Ako Evropska unija uskoro ne uradi nešto, velike su šanse da nikada neće ništa postići", naglasio je on.

Tokom svoje desetodnevne mirovne misije ranije u julu, mađarski premijer je 2. jula posetio Kijev i razgovarao sa Vladimirom Zelenskim.

Tri dana kasnije otišao je u Moskvu da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Nakon toga boravio je u poseti Pekingu, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, i Vašingtonu, gde je na marginama NATO samita razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Posle samita je posetio bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u njegovoj rezidenciji na Floridi. Među temama o kojima su razgovarali bili su načini rešavanja ukrajinskog sukoba.

Posrednički napori

Na pitanje da li Mađarska može da igra posredničku ulogu u ukrajinskom sporazumu, Balaž Orban odgovara da nikoga ne treba potcenjivati.

"Znamo šta naša zemlja može, a šta ne može. Ali od prvog dana sukoba, mi smo pravi zagovornici mira, jer jedini možemo da održimo dijalog sa svim stranama", rekao je on.

On je napomenuo da sama činjenica da je Viktor Orban za manje od dve nedelje razgovarao u Kijevu, Moskvi, Pekingu, Vašingtonu i Floridi pokazuje da "Mađarska može da igra važnu posredničku ulogu".

Iskustvo je ono što je važno u politici, rekao je savetnik, opisujući premijera svoje zemlje kao "dekana evropske politike sa širokim ličnim vezama koje mu otvaraju mnoga vrata koja se nikada ne bi otvorila drugima".

"Poslednje dve nedelje pokazao da je Mađarska pravi posrednik i sada je naš zadatak da razradimo novi pristup i pokušamo da ubedimo zemlje Evropske unije da je plan Viktora Orbana neophodan", naglasio je on.

On je takođe rekao da je Mađarska sa drugim zemljama EU podelila svoje predloge rešenja izvučene posle nedavnih premijerovih poseta. Istovremeno, priznao je da odlučujuću ulogu u posredničkim naporima mogu imati samo vodeći svetski centri moći, poput SAD, Evropske unije, Kine, verovatno i Turske.

Šefovi EU dobili pismo o poseti stranim liderima

Mađarski premijer je poslao pismo šefovima drugih zemalja Evropske unije u kojem ih je obavestio o nedavnoj seriji inostranih poseta, saopštio je Balaž Orban i dodao da je e rekao da je Orban "pismeno obavestio lidere drugih zemalja EU o pregovorima, prvoj fazi mirovne misije i predlozima Mađarske (za mir u Ukrajini)".

"Ako Evropa želi mir i želi da ima odlučujuću reč u rešavanju sukoba i okončanju krvoprolića (u Ukrajini), ona sada mora da razradi i sprovede promenu pravca", rekao je Balaž Orban.

Istakao je da mađarski pristup podrazumeva realnu procenu situaciju i ciljeva, kao i pravovremeno reagovanje, prenosi AP.

image