Tramp izabrao senatora Džejmsa Dejvida Vensa za kandidata za potpredsednika SAD

Odlučio sam da je Džejms Dejvid Vens najdostojnija osoba, napisao je Tramp na društvenoj mreži "Istina"

Kandidat republikanaca za predsednika Amerike Donald Tramp objavio je da je izabrao senatora iz Ohaja Džejmsa Dejvida Vensa za potpredsednika SAD ako pobedi na izborima u novembru.

"Odlučio sam da je osoba koja je najdostojnija da bude potpredsednik SAD senator Džej Di Vens iz velike države Ohajo", napisao je Tramp na društvenoj mreži "Istina".

Između ostalog, Tramp je dodao da je Vens bio marinac, da je diplomirao na univerzitetu Ohajo stejt, kao i da je diplomirao pravo na Jejlu.

"Imao je veoma uspešnu poslovnu karijeru u tehnologiji i finansijama, a sada tokom kampanje, biće veoma usredsređen na narod za koji se toliko briljantno borio, za američke radnike i farmere Pensilvanije, Mičigena, Viskonsina, Minesote i još dalje", poručio je Donald Tramp .

Šta je Trampov potpredsednički kandidat pisao o Ukrajini

Podsetimo, Džejms Dejvid Vens je pozvao kolege iz Republikanske stranke da se usprotive bilo kakvoj daljoj pomoći Kijevu, nakon što je u izveštaju Pentagona dokazano da Sjedinjene Američke Države ne mogu efikasno da nadgledaju tok oružja koje su isporučile Ukrajini.

"Činjenica je da jednostavno nemamo pojma gde je otišlo mnogo našeg novca koji šaljemo u Ukrajinu. Korupcija je izmakla kontroli, a to je još jedan razlog da odbijemo dalju pomoć Kijevu", kazao je Vens.

Džejms Dejvid Vens je tada poslao dopis kolegama iz stranke, upozorio ih na "sistemske neuspehe" u praćenju američke podrške Ukrajini i pozvao ih da odbiju svaku novu pomoć Kijevu.

U autorskom tekstu za "Njujork tajms" u aprilu Vens navodi da Bajdenova administracija vrši sve veći pritisak na republikance da glasaju za dodatni paket pomoći od više od 60 milijardi dolara.

"Glasao sam protiv ovog paketa u Senatu i dalje sam protiv gotovo bilo kakvog predloga da SAD nastave da finansiraju ovaj rat. Bajden nije uspeo da objasni ni osnovno šta je Ukrajini potrebno i kako će ova pomoć promeniti stanje na frontu", pisao je Vens.

Dodao je da je pomoć od 60 milijardi dolara samo delić onoga što bi bilo potrebno da se situacija preokrene u korist Ukrajine i da ovo nije pitanje samo novca, nego da SAD nedostaje mogućnosti da proizvede oružja koliko treba da se isporuči Ukrajini.

U pomenutom tekstu je govorio i proizvodnji artiljerijskih granata kalibra 155 mm, rekavši da SAD od početka sukoba u Ukrajini udvostručile proizvodnju, što je samo deseti deo onog što je potrebno Ukrajini. Cilj administracije je da do kraja 2025. dostigne proizvodnju od 1,2 miliona komada, što bi, dodaje, skupo koštalo američke poreske obveznike.

Isti slučaj je i sa PVO sistemom "patriot". Ukazuje da je Vladimir Zelenski zahtevao hiljadu ovih sistema, a da SAD trenutno proizvode 550 komada godišnje, uz komentar da iako bi se povećala proizvodnja na 650 i dalje bi bila samo trećina onoga što Kijev zahteva.

"Zagovornici američke pomoći Ukrajini su tvrdili da je naš pristup bio blagodat za našu ekonomiju, stvarajući radna mesta ovde u fabrikama koje proizvode oružje. Ali naši interesi nacionalne bezbednosti mogu biti – i često jesu – odvojeni od naših ekonomskih interesa. Ideja da bi trebalo da produžimo krvavi i jezivi rat zato što je to bilo dobro za američki biznis je groteskna", istakao je Vens.

Između ostalog, Džejms Dejvid Vens je pomenuo i katastrofalnu situaciju u ukrajinskoj vojsci kojoj je potrebno više od milion novih regruta, a da je prosečna starost vojnika 43 godine. Dodaje da ukrajinska vojska pribegava prisiljavanju muškaraca na službu, podsetivši na slučaj kada su pokušala da regrutuje čoveka sa dijagnostifikovanim mentalnim invaliditetom.

Na kraju teksta, Džej Di Vens savetuje Ukrajinu da ukoliko želi da sačuva svoju vojnu snagu, zaustavi krvavi rat i započne mirovne pregovore, da je jedino moguće uz povratak na granice iz 1991.

Ko je Džejms Dejvid Vens

Džejms Dejvid Vens je glasni kritičar američke vojne pomoći Ukrajini i podržava američko finansiranje Izraela u ratu protiv Hamasa.

Rođen je 2. avgusta 1984. godine u Midltaunu u Ohaju. On je služio kao marinac pre nego što je studirao političke nauke i filozofiju na Državnom univerzitetu Ohajo i stekao zvanje doktora prava na Pravnom fakultetu Jejla 2013. godine.

Postao je poznat po svojim memoarima iz 2016. godine – "Elegija o brđaninu" (Hillbilly Elegy) koji opisuju njegovo odrastanje u Midltaunu. Memoari su postali bestseler "Njujork tajmsa" 2016. i 2017. godine i privukli značajnu pažnju medija tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. godine. Memoari su bili u finalu za Dejtonsku nagradu za književnost 2017. i dobio je nagradu "Audie" za dokumentarnu literaturu 2017. godine.

Vens je pokrenuo svoju prvu političku kampanju za mesto u Senatu Ohaja 2021. godine i dobio je republikansku nominaciju nakon što ga je podržao bivši američki predsednik Donald Tramp. Na opštim izborima pobedio demokratskog kandidata Tima Rajana. Bio je ratni dopisnik i tokom rata u Iraku dodeljen je odeljenju za odnose sa javnošću Drugog krila marinaca.

Preselio se u San Francisko gde je radio u tehnološkoj industriji za preduzetnička ulaganja i bio je direktor u firmi "Mithril Capital" između 2016. i 2017. godine. U januaru 2017. godine Vens je postao saradnik Si-En-Ena, prenosi Tanjug.

Vens je investirao u "Rumble", kanadsku onlajn video-platformu popularnu među političkim desničarima. Kada je reč o njegovim stavovima, protivi se abortusu i nagovestio je da bi mogao da podrži federalnu zabranu abortusa nakon 15 sedmice trudnoće. Vens je predložio nacrt zakona kojim bi briga o rodnoj afirmaciji maloletnika postala krivično delo na osnovu federalnog zakona i kojim bi bilo blokirano korišćenje sredstava poreskih obveznika za promenu pola maloletnika.

Takođe, zalaže se za ograničavanje imigracija. Vens je rekao da SAD ne žele da se povuku iz NATO-a, ali da smatra da bi Vašington trebalo da preusmeri fokus na istočnu Aziju, kao i da određene evropske članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno sredstava za sopstvenu bezbednost. Vens je u braku sa bivšom koleginicom sa kojom je zajedno studirao pravo, Ušom Čilukuri, od 2014. godine i imaju troje dece.