Svet

Anketa: Sve više Ukrajinaca veruje da je vreme za pregovore

Skoro 44 odsto Ukrajinaca smatra da se treba upustiti u mirno rešavanje sukoba
Anketa: Sve više Ukrajinaca veruje da je vreme za pregovorewww.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Značajan deo Ukrajinaca podržava ideju pokretanja zvaničnih mirovnih pregovora sa Rusijom, pokazalo je novo istraživanje, iako apsolutna većina i dalje na to nije spremna i veruje da bi Kijev mogao pobediti u sukobu.

Prema istraživanju koje je od 20. do 28. juna sproveo nevladin Centar za političke i ekonomske studije Razumkov u ime portala "ZN.ua", skoro 44 odsto ispitanika veruje da je "vreme" da se upusti u pregovore sa Moskvom. Ideji se protivi 35 odsto Ukrajinaca, dok 21 odsto ostaje neodlučno o tom pitanju.

Na pitanje o potencijalnim ustupcima koje bi Kijev mogao da učini tokom pregovora, posebno onih koje je predložila Rusija, ispitanici su izgleda bili nespremni da razmatraju bilo kakve kompromise.

Moskva je u više navrata isticala da je spremna za razgovore ako se određena pitanja reše. Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da ruski uslovi za prekid vatre uključuju potpuno povlačenje ukrajinskih trupa sa svih ruskih teritorija, uključujući Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, i regione Herson i Zaporožje, kao i to da se Kijev pravno obaveže da nikada ne uđe u NATO.

Anketa je pokazala da 83 odsto ispitanika ne bi pristalo na povlačenje trupa sa bivših ukrajinskih teritorija, a 84 odsto bi se protivilo priznavanju tih regiona u sastavu Rusije. Oko 77 odsto bi se protivilo ukidanju sankcija uvedenih Rusiji.

Više od polovine Ukrajinaca (51,5 odsto) je takođe navelo osvajanje svih teritorija koje Kijev smatra svojima kao "minimalan neophodan uslov" za mirovni sporazum. To uključuje ne samo četiri bivše ukrajinske teritorije koje su se pridružile Rusiji 2022. godine, već i poluostrvo Krim, koje je učinilo isto 2014.

Oko 25 odsto ispitanika je reklo da bi bilo dovoljno da se vrate na granice kakve su bile početkom 2022. godine. Samo devet odsto Ukrajinaca reklo je da bi pristalo na novu granicu između Rusije i Ukrajine duž sadašnje linije fronta.

Čak 61,1 odsto je takođe izjavilo da ne bi bili spremni da "se odreknu bilo čega" tokom pregovora sa Rusijom. Više od 65 odsto i dalje veruje da Kijev može da ostvari pobedu na bojnom polju.

Međutim, što se tiče ličnog učešća u sukobu, više od 46 odsto ispitanika je reklo da "nema sramote" u bežanju od mobilizacije. Taj stav je bio posebno popularan među mlađim ljudima.

Ukrajinski mediji su u više navrata izveštavali da je kampanja mobilizacije sputana bila široko rasprostranjenim izbegavanjem i korupcijom, kao i pokušajima bekstva iz zemlje.

Većina Ukrajinaca veruje da bi Kijev dobio prednost u sukobu da su njegove zapadne pristalice obezbedile "dovoljno oružja" (82 odsto) ili da su poslale svoje snage u borbu protiv Rusije (69,1 odsto).

Moskva je u više navrata napominjala da zapadne isporuke oružja samo produžavaju sukob bez promene njegovog ishoda i upozoravala da bi direktna konfrontacija između Rusije i NATO-a mogla da dovede do Trećeg svetskog rata.

image