Svet

RT Balkan istražuje: Koje američke rakete stižu u Nemačku i kakav odgovor priprema Rusija

Hipersonične rakete koje SAD planiraju da razmeste u Nemačkoj mogle bi biti uvedene u operativnu upotrebu američke vojske krajem godine
RT Balkan istražuje: Koje američke rakete stižu u Nemačku i kakav odgovor priprema Rusijawww.globallookpress.com © MOD Russia

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je 10. jula da će počev od sledeće godine početi da raspoređuje u Nemačkoj raketne sisteme dugog dometa, uključujući i hipersonično naoružanje.

"SAD će započeti postepeno raspoređivanje svojih operativnih grupa koje raspolažu mogućnostima korišćenja raketa dugog dometa u Nemačkoj 2026. godine, kao deo svog planiranja za trajno raspoređivanje ovih kapaciteta u budućnosti", navodi se u saopštenju.

Iz Pentagona su dodali da su vlade SAD i Nemačke prethodno postigle sporazum o ovom pitanju, kao i da će razmešteno naoružanje imati "znatno veći domet od trenutnog kopnenog oružja u Evropi". Istovremeno, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i kancelar Olaf Šolc izrazili su zadovoljstvo zbog razmeštanja američkih raketa, naglasivši da se radi o ključnom potezu za nacionalnu bezbednost Nemačke.

Takođe, Pistorijus je izjavio da će ovo obezbediti dovoljno vremena da Nemačka razvije slične sisteme, jer će američke rakete "doći u Nemačku na rotacionoj osnovi", pa je jasno da Vašington očekuje od Berlina da "uloži u razvoj i nabavku sopstvenog naoružanja dugog dometa te vrste".

Kako je navedeno u saopštenju američkog ministarstva odbrane, u Nemačkoj će biti razmeštene kopnena verzija krstareće rakete "tomahavk" i rakete za protivraketnu odbranu SM-6 (RIM-174), a obe vrste oružja će se lansirati iz mobilnih lansera "tajfun". Osim toga SAD će na nemačkoj teritoriji postaviti i "hipersonično oružje koje je još u fazi razvoja".

Upravo je ovo najinteresantnija stvar u čitavom slučaju, jer SAD na drugom kontinentu žele da rasporede naoružanje koje nemaju, odnosno koje nije uvedeno u operativnu upotrebu.

Šta se dešava sa američkim hipersoničnim naoružanjem?

Kao što je poznato, SAD već nekoliko godina zaostaju u odnosu na Rusiju, Kinu, Iran, možda čak i Severnu Koreju, kada je u pitanju razvoj hipersoničnih raketa, a kompanije američke odbrambene industrije pokrenule su čitav niz skupih projekata - od kojih je deo otkazan.

Zbog činjenice da će u Nemačkoj 2025. i 2026. biti razmešteni isključivo kopneni sistemi, fokus će ovde biti na dva preostala projekta za razvoj hipersoničnog naoružanja ove vrste - LRHV (Long Range Hypersonic Weapon) i "operejšenel fajers" (Operational Fires).

Pretpostavlja se da će na nemačkoj teritoriji biti raspoređene LRHV, a prema prvobitnim procenama američka vojska je prvu bateriju ovog sistema trebalo da dobije još u septembru 2023. godine. Međutim, usled neuspelih testova i otkazivanja probnog lansiranja početkom istog meseca zbog "mehaničkih problema", dalja isporuka trupama je odložena.

Prvo sledeće probno lansiranje usledilo je 28. juna 2024. godine i ono je označeno kao "uspešno", a iz Pentagona poručuju da je "test pružio sveobuhvatne podatke o sposobnostima LRHV i CPS (Conventional Prompt Strike, mornarička verzija)".

Međutim, prema izveštaju koji je Državna agencija za inspekciju u junu 2024. podnela Kongresu, isporuka i raspoređivanje LRHV-a američkoj vojsci neće uslediti pre fiskalne 2025. godine, koja počinje krajem septembra.

Dakle, može se zaključiti da će američka vojska kompletnu bateriju ovog sistema dobiti najranije krajem 2024. i to ako sve bude išlo po planu, što do sada nije bio slučaj sa američkim projektima razvoja hipersoničnog oružja.

Sa druge strane, o projektu "Op fajrs" nema novih informacija, a poslednje što se zna jeste da je raketa uspešno lansirana u julu 2022. godine. Nije poznato da li je nakon toga bilo dodatnih testova, niti dokle se stiglo sa razvojem.

Ruski odgovor

Što se tiče "tomahavka" i SM-6, pretpostavlja se da će ove rakete poslužiti kao privremeno rešenje, koje će poslužiti za kupovinu vremena kako bi SAD stigle da privedu kraju razvoj bar jednog hipersoničnog oružja.

"Krajnja namera iza odluke o razmeštanju raketa leži u postavljanju američkih hipersoničnih raketa koje bi mogle bolje da zadovolje stvarne potrebe SAD protiv Rusije", prenosi kineski "Global tajms" pozivajući se na reči neimenovanog kineskog vojnog eksperta.

Kako se navodi, razlog za ovo je što bi u potencijalnom sukobu sa Rusijom, rakete "tomahavk" imale relativno slabe sposobnosti da prodru u ruski vazdušni prostor i pogode ciljeve na kopnu.

Istovremeno, može se zaključiti da će planirano razmeštanje hipersoničnog oružja američke proizvodnje u Nemačkoj dovesti do toga da Rusija dodatno ubrza razvoj sopstvenog naoružanja ove vrste i time poveća njegov domet, kako bi mogla da dejstvuje po čitavom evropskom kontinentu.

Vredi podsetiti i da ruska vojska, pored "kinžala" i "cirkona", koji se lansiraju sa vazduhoplovnih, odnosno pomorskih platformi, u operativnoj upotrebi ima i sistem baziran na kopnu - "avangard". Pored "avangarda", Rusija intenzivno radi i na razvoju druge hipersonične rakete koja se lansira sa kopna - "burevestnik".

Takođe, odmah po objavljivanju Pentagonovog saopštenja, ruski zvaničnici najavili su da Rusija priprema vojni odgovor na potez SAD, pa se sa ruske strane može očekivati unapređenje postojećeg i razvoj novog hipersoničnog naoružanja.

image