Brazilski analitičar Pepe Eskobar: Koje je rešenje velike rusko-hutske zagonetke?

Ukoliko kontakti Rusije i Huta nastave da se uspešno razvijaju, Moskva bi mogla da pozove Sanu da učestvuje kao posmatrač na samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru, tvrdi Eskobar

Jemenski Huti se okreću tesnoj saradnji sa Moskvom i vide članstvo u BRIKS-u kao zlatnu priliku za uspostavljanje trajne bezbednosti u Persijskom zalivu, piše brazilski analitičar Pepe Eskobar za sajt "Krejdl".

Strateško manevrisanje Huta, koji brane Palestinu u zapadnoazijskoj Osovini otpora, poprima obrise prave odiseje. Kao da poniženje američke mornarice bez presedana u Bab el Mandabu i Crvenom moru nije bilo dovoljno, Huti su gađali izraelski brod hipersoničnim projektilom "hatem-2", što je izuzetan tehnološki napredak.

Ogromni vojno-strateški napredak, koji Huti demonstriraju svakodnavno, oživeo je tinjajući, nedovršeni rat i blokadu koju su 2015. godine pokrenule Saudijska Arabija i UAE protiv Jemena, uz podršku SAD i Velike Britanije.

Rijad se plaši otpora Jemena. Umesto Sane, koji je prestonica jemenskih Huta, Izrael podražava vladu u Adenu, koju priznaje "međunarodni poredak koji je zasnovan na pravilima", ali istina je da to vlada koja zapravo sedi u jednom luksuznom hotelu u Rijadu, piše Eskobar.

Huti su pokušali da razgovaraju sa Rijadom o razmeni zarobljenih saudijskih pilota za članove Hamasa zatvorene u Saudijskoj Arabiji. Rijad je to odbio i zapretio da će blokirati bankovne transfere ka Jemenu, kao i da će zatvoriti jemenske aerodrome i pomorske luke.

Odgovor Huta je bio oštar: ako jemensko bankarstvo bude blokirano, bankarski sistem Saudijske Arabije će biti uništen. Ako se aerodrom u Sani nađe na meti saudijskih snaga, isto će se desiti i sa aerodromima i lukama u Saudijskoj Arabiji, preko kojih se izvozi nafta. Posledice po globalno tržište nafte bile bi katastrofalne.

Jemen predstavlja slučaj aktera žestokog otpora u kontekstu multipolarnog sveta u nastajanju. Međutim, sada se, primećuje brazilski novinar, postavlja pitanje koja je pozicija Rusije, kao istinskog predvodnika multipolarnosti, prema Jemenu.

Agresija na Jemen koju predvode SAD i Britanija ne prestaje

Moskvu su nedavno posetile dve delegacije iz Jemena. Jedna od njih, predvođena visokim zvaničnikom Huta, sastala se u Moskvi sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika za Bliski istok, Zapadnu Aziju i Afriku Mihailom Bogdanovim. Oni su razgovarali o "genocidu u Gazi" i o "američko-britanskoj agresiji na Jemen".

Delegacija Huta uverila je Ruse da njihove pomorske operacije "ne predstavljaju pretnju međunarodnoj plovidbi", već da se one izvode radi "podrške palestinskom narodu" i kao "odgovor na američke i britanske vazdušne napade na Jemen", piše Eskobar.

Huti su pohvalili rusko suprotstavljanje američko-britanskoj agresiji na Jemen. Takođe su istakli neophodnost postizanja sveobuhvatnog rešenja, koje obezbeđuje jemensko jedinstvo i suverenitet.

Skoro istovremeno, Moskvu je posetila još jedna delegacija Huta, koju možemo nazvati geoekonomskom delegacijom. Nju je predvodio Fuad el Gafari, specijalni savetnik vlade nacionalnog spasa jemenskog premijera Abdulaziza Saleha bin Habtura u Sani.

Kako podseća Eskobar, Habtur je ranije upozorio da jemenski narod teško pati, jer je od 2015. izložen agresiji "koalicije od 17 zemalja", koju predvode SAD i EU, uz vazdušnu, morsku i kopnenu blokadu.  

Jemenu i dalje preti velika glad, a biološki rat je doveo do izbijanja epidemije kolere. Fokus delegacije, koju je prevodio Gatari u Moskvi, bio je usredsređen na obezbeđivanje hrane za Jemen.  

Kako je Gatari izjavio za sajt "Krejdl": "Imamo hranu i za izvoz i za uvoz iz Rusije. Trebalo bi da uspostavimo pomorske linije između Rusije i Jemena. Prošlog meseca, još jedna jemenska delegacija boravila je u Kini. Uspostavljeni su dobri kontakti. Ovde sam došao kao savetnik premijera, da istaknem važnost razvijanja trgovinskih veza između Jemena i Rusije."

Sada se, kako je dodao Gatari, Huti bore protiv bojkota SAD i Zapada, ističući da Jemen želi da kupuje ruske proizvode. Kako tvrdi Gafari, priključivanje Jemena BRIKS-a za ovu zemlju predstavlja "zlatnu priliku".

Kancelarija premijera u Sani poslala je pisma ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u kojima izražava želju da se pridruži BRIKS-u. Ukoliko ovi kontakti nastave da se uspešno razvijaju, Moskva bi mogla da pozove Sanu da učestvuje kao posmatrač na samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru.

Da li članstvo Saudijske Arabije i UAE u BRIKS-u stvara prepreku za priključivanje Jemena BRIKS-u, pita se brazilski analitičar.

Čini se da Gafari ne misli tako, povezujući jemensku želju da se priključi BRIKS-a sa uspostavljanjem "bezbednosti u Zalivu".

Kako je dodao Gatari: "I Emirati i Saudijci su sada u BRIKS-u, a to je platforma koja bi mogla da okupi sve nas."