Nakon Letonije, i Litvanija zabranila opozicionu rusku televiziju "Dožd"

Baltičkim zemljama Rusi ne odgovaraju čak ni ako su protiv vlasti u Moskvi

Nakon Letonije, i Litvanija je donela odluku o zabrani ruske opozicione televizije "Dožd" (Kiša), objavilo je lokalno telo za regulaciju medija.

Ovaj kanal do sada je imao dozvolu za emitovanje na teritoriji čitave Evropske unije, ali to više neće biti slučaj, objavila je Komisija za radio i televiziju Litvanije (LRTK), a prenela Litvanska radio televizija LRT.

Letonija je ranije ove nedelje televiziju "Dožd" zabranila zato što, kako oni tvrde, sadržaj koji ona objavljuje predstavlja "pretnju po nacionalnu bezbednost i javni red", objavila je letonska agencija za regulaciju medija NEPLP.

Nekoliko dana pre zabrane, NEPLP je rusku televiziju kaznio sa 10.000 evra zbog prikazivanja mape na kojoj je Krim predstavljen kao deo Rusije, kao i zbog toga što je rusku vojsku nazvala "naša armija".

Televizija "Dožd", koja postoji od 2010. godine, poznata je po kritičkom stavu o ruskim vlastima. Rusija je u martu zabranila rad ovog medija zbog navodnog širenja "namernih laži" o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Mnogi njeni zaposleni nakon toga su napustili Rusiju, a emitovanje programa je nastavljeno sredinom juna iz studija u Rigi.

Televizija "Dožd" nedavno je otpustila jednog od svojih voditelja nakon što je on dao izjavu koju su kritičari protumačili kao pružanje podrške ruskoj vojsci. Glavni urednik tog kanala ogradio se od njegovih izjava, a naglasio je i da je ta televizija prenosila vesti o navodnim "ruskim ratnim zločinima" u Ukrajini.

Odluka letonskog regulatornog tela naišla je na kritike Kremlja, čiji je portparol Dmitrij Peskov slobodu medija na Zapadu nazvao "iluzijom", ali i "Reportera bez granica".

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je licemerje Zapada, koji je navodno zabrinut zbog "cenzure slobodnih medija u Rusiji", ali odbija da komentariše odluke letonskih vlasti.