Svet

Tradicijom protiv insekata: Mađarska u sukobu sa EU i zbog hrane

Predlog Budimpešte da se zaštiti evropska kulinarska tradicija podržali su ministri poljoprivrede Italije i Austrije
Tradicijom protiv insekata: Mađarska u sukobu sa EU i zbog hraneGetty © Friso Gentsch/picture alliance via Getty Images

Ministri EU su raspravljali o noti mađarskog predsedništva, u kojoj se Budimpešta zalaže za zaštitu evropske kulinarske tradicije od takozvane nove hrane, prenosi sajt "Euraktiv".

Ministri poljoprivrede Španije i Nemačke su se u ponedeljak, na sastanku Saveta za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifiš) u Briselu, izjasnili protiv stava Mađarske o "novoj hrani".

Budimpešta se, kako se tvrdi u ovoj noti, zalaže za zaštitu evropske kulinarske tradicije od "nove hrane", što je termin koji obuhvata prehrambene proizvode od insekata ili biljnih zamena za mlečne proizvode i meso.

Na inicijativu Budimpešte, ministri poljoprivrede EU su u ponedeljak razgovarali o tome da li insekti, biljna hrana ili meso uzgojeno u laboratoriji predstavljaju opasnost po evropske kulinarske tradicije.

Prema podacima Evropske komisije, potrošnja vegetarijanskih alternativa mesu i mlečnim proizvodima od 2011. godine povećana je pet puta. Do sada je EU odobrila prodaju proizvoda od četiri vrste insekata, a u planu je da odobri još osam.

Španski ministar poljoprivrede i član Saveta za poljoprivredu i ribarstvo Luis Planas izjavio je da zaštita tradicionalnog kulinarstva ne bi trebalo da predstavlja izgovor za odustajanje od inovacija u proizvodnji hrane.

Potrošač je, na koncu, uvek u pravu, rekao je Planas. "Ako potrošač želi nove proizvode, mi treba da njegove želje uzmemo u obzir", naglasio je, ali takvi proizvodi treba da budu jasno deklarisani, "bez obmanjivanja potrošača".

Upotreba termina "kobasica", "biftek" ili "mleko" za proizvode od biljnih zamena otvorila je mnoga pitanja u zemljama članicama i stigla do najvišeg suda EU.

Takođe, španski ministar strahuje da bi odbijanje Budimpešte da prihvati novine moglo da se proširi i na useve proizvedene korišćenjem novih genomskih tehnika (NGT).

Međutim, neke zemlje članice EU podržale su stav Mađarske.

Austrijski ministar poljoprivrede Norbert Točnig, koji je član Evropske narodne partije desnog centra, izjavio je da bi EU trebalo da obezbedi "visok kvalitet, tradicionalnu i regionalnu proizvodnju hrane".

Točnig je dodao da postojanje "porodičnih farmi prevazilazi puku proizvodnju hrane". On smatra da pitanje mesa uzgojenog u laboratoriji treba da postane predmet sveobuhvatne procene rizika, zalažući se za jasno deklarisanje ovakvih proizvoda.

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida je podržao zalaganje Budimpešte za tradicionalnu proizvodnju hrane i ponovio da se Italija protivi pravljenju veštačkog mesa.

"Ne radi se samo o hrani, već i o zaštiti zemlje, životne sredine, kulture, tradicije i kvaliteta života", istakao je italijanski ministar.

Mađarska ponovo otvara i pregovore o NGT, preneo je "Euraktiv", uključujući i ona pitanja o kojima je već ranije postignut dogovor, poput izuzeća u pogledu sledljivosti i deklarisanja.

image