Svet

Skup "Srbi za Trampa" u Milvokiju: Odlučujući tas na vagi za bivšeg predsednika SAD

Srbi iz Milvokija i Viskonsina mogu da odluče američke izbore za predsednika, jer je to država s najtešnjim rezultatom i više od 30.000 srpskih glasača je broj koji daleko prevazilazi razliku u glasovima između Trampa i Bajdena
Skup "Srbi za Trampa" u Milvokiju: Odlučujući tas na vagi za bivšeg predsednika SAD© Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

Amerikanci srpskog porekla iz Milvokija i okoline organizovaće skup podrške "Srbi za Trampa 2024" u sredu, 17. jula, tokom četvorodnevne konvencije Republikanske partije na kojoj će Donald Tramp zvanično biti predstavljen kao njihov kandidat za predsedničke izbore.

Na ovom skupu, koji je zvanično registrovan kao prateći događaj konvencije, najavljeno je i obraćanje bliskog Trampovog saradnika, bivšeg izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela. U pojedinim krugovima bliskim republikancima spekuliše se da bi Grenel, ako se Tramp vrati u Belu kuću posle izbora u novembru, mogao da dobije visoku funkciju u državnoj administraciji, čak i poziciju državnog sekretara ili savetnika za nacionalnu bezbednost.

Pored njega, srpskoj zajednici u SAD obratiće se i senator Ron Džonson iz Viskonsina, kongresmenka Klaudija Teni, kod nas poznata po kritikama privremenih vlasti u Prištini zbog nepoštovanja međunarodnih sporazuma, kao i Rod Blagojević, bivši demokratski guverner Ilinoisa. Blagojević, američki političar srpskog porekla, 2012. je osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, a Tramp ga je pre četiri godine pomilovao.

Ovo je drugi put da se srpski Amerikanci na tom nivou organizuju kako bi podržali nekog kandidata, pošto su i 2020. imali sličnu kampanju, takođe za Trampa. Iako nema preciznih podataka, učestalo je mišljenje da je naša dijaspora poslednjih godina pretežno naklonjena republikancima, prvenstveno zbog politike Bila Klintona prema Srbiji devedesetih i NATO agresije.

"Iz nama poznatih istorijskih razloga Srbi iz Milvokija i u Americi generalno podržavaju predsednika Trampa, koji je uveo svež pristup spoljnoj politici. Ključno je što Srbi iz Milvokija i Viskonsina mogu da odluče američke izbore za predsednika, jer na osnovu ispitivanja javnog mnjenja to je država s najtešnjim rezultatom i više od 30.000 srpskih glasača je broj koji daleko prevazilazi razliku u glasovima između Trampa i Bajdena", istakao je sagovornik beogradskog lista blizak organizaciji skupa u Milvokiju, te dodao da su slični događaji podrške Trampu planirani i u drugim državama tokom kampanje.

Prema njegovim rečima, u lokalnoj politici Viskonsina već mnogo decenija nezaobilazna je poseta lokalnom Serb holu, a sada se politička snaga viskonsinskih Srba prenosi i na nacionalnu scenu.

Takođe, američki Srbi se nadaju da će njihova aktivacija doprineti unapređenju odnosa dveju zemalja, koji su u stalnom usponu.

Prema anketi koju su pre atentata na Trampa sproveli Ej-Bi-Si i "Vašington post", aktuelni šef države Džozef Bajden ima podršku od 46 odsto birača, dok njegov protivkandidat ima procenat više.

Međutim, za trijumf je važno kako su glasovi raspoređeni po saveznim državama. Tako je kandidatkinja demokrata Hilari Klintom 2016. godine imala tri miliona glasova više od republikanskog rivala, ali joj je izmakla fotelja u Ovalnoj sobi jer je Tramp dobio više glasova u ključnim državama – među njima dve za po jedan odsto – u Viskonsinu i Pensilvaniji.

Ove godine Srbi iz Viskonsina se nadaju da će biti tas na vagi i vratiti Trampa na čelo države.

image