Svet

Zelenski: Ukrajina dobila "pozitivne signale" sa Zapada o udarima duboko po ruskoj teritoriji

London je demantovao prethodnu tvrdnju Zelenskog da Kijev može da koristi britanske rakete kako želi
Zelenski: Ukrajina dobila "pozitivne signale" sa Zapada o udarima duboko po ruskoj teritorijiGetty © Bonnie Cash

Ukrajina dobija "pozitivne signale" sa Zapada o korišćenju oružja koje su donirali Kijevu iz inostranstva za napade duboko po ruskoj teritoriji Rusije, ali će u međuvremenu nastaviti da razvija sopstveno oružje, tvrdi Vladimir Zelenski.

SAD i njihovi saveznici ograničili su načine na koji se oružje koje isporučuju Kijevu može koristiti. Ukrajinska vlada se zalaže za ukidanje ograničenja, a Zelenski ih je ranije nazvao "suludim".

Upitan zašto ograničenja nisu ukinuta tokom prošlonedeljnog samita lidera NATO-a, Zelenski je odgovorio da Zapad sa svojom pomoći ide "jedan korak napred, dva koraka nazad", dodavši da neki strani političari pozivaju na deeskalaciju.

"Ta ideja nije primljena dobro, iako je bilo pozitivnih signala u vezi sa upotrebom oružja dugog dometa", rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina razvija sopstveno oružje, dronove i druge vrste naoružanja.

Podsetimo, Kijev lansira "kamikazi" dronove na mete duboko po ruskoj teritoriji od ranih faza sukoba.

Posle sastanka sa novim britanskim premijerom Keirom Starmerom prošle nedelje, Zelenski je tvrdio da je Velika Britanija dozvolila Kijevu da koristi svoje rakete "storm šedou" za udare duboko u Rusiji.

Visoki britanski vojni zvaničnik kasnije je osporio tu tvrdnju, rekavši za "Telegraf" da se takvi napadi "neće desiti".

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdio je prošle nedelje da ukrajinski udari dugog dometa na ciljeve kao što je Kremlj ne bi imali smisla. Sa druge strane, šef ukrajinskih obaveštajnih službi Kiril Budanov tvrdi da su ukrajinski agenti već napravili višestruke neuspele pokušaje da ubiju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zapadne zemlje tvrde da ne žele da budu direktno uključene u sukob u Ukrajini. Moskva, međutim, smatra da ih nivo podrške koju države NATO-a pružaju Kijevu već čini stranama u sukobu, a sâm sukob posrednički rat koji protiv Rusije (pred)vode SAD.

image