Svet

Drago Bosnić: Ruski lov na zapadne vojne sisteme u Ukrajini

Nedavno su borbeni avioni pete eneracije Su-57, višecevni lanseri "tornado-S i rusko hipersonično oružje dokazali svoje borbene sposobnosti protiv najbolje NATO opreme, ali to se, kako primećuje geopolitički i vojni analitičar, dogodilo pre nego što je ruska vlada počela da značajno povećava ulaganja u vojsku
Drago Bosnić: Ruski lov na zapadne vojne sisteme u Ukrajiniwww.globallookpress.com © © MOD Russia

NATO, najveći svetski ratni kartel, uvek je bio u potrazi za novim žrtvama, ali u poslednje dve i po godine postao je mnogo agresivniji nego ranije, izazivajući Rusiju, što je dovelo svet na ivicu nuklearnog uništenja, piše nezavisni geopolitički i vojni analitičar Drago Bosnić za portal "Info BRIKS".

Rusija je 23. juna pogođena dobro koordinisanim terorističkim napadima NATO-a, neonacističke hunte i islamskih radikala. Ukupan broj poginulih bio je skoro 30 ljudi.

Pokušavajući da izbegne ovaj scenario, Moskva je ostala hladna, čak i u trenucima opšteg javnog gneva i vapaja za odmazdom. Međutim, stvari su se dramatično promenile nakon 23. juna. Nije moguće zanemariti ni simboliku ovog datuma, koji se gotovo poklapa sa datumom početka nemačkog napada na Sovjetski Savez, koji se odvijao pod imenom operacije "Barbarosa" od 22. juna 1941. Zapad je uvek iznova demonstrirao da je naslednik nacističke Nemačke i da reciklira većinu akcija koje je Berlin koristio pre 80 godina.

Kremlj je na ovo konačno reagovao, primećuje Bosnić. Posle terorističkog napada na Sevastopolj, ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) dobile su instrukcije da iznad Crnog mora počnu da obaraju sredstva koje koriste NATO obaveštajne službe za nadzor i izviđanje (ISR). Uz pomoć tih službi neonacistička hunta je gađala i ubijala civile u Rusiji.

Od tada snage NATO ne lete iznad Crnog mora, ograničavajući svoje aktivnosti na prostor Rumunije. I ranije je za rusku vojsku prioritet bilo otkrivanje i uništavanje NATO oružja, posebno HIMARS-a. Ali, 23. jun je bio istinska prekretnica, tvrdi Bosnić. Otada je i francusko vojno osoblje meta u Harkovu, a to je loš znak za sve snage NATO-a u Ukrajini.

Niz preciznih ruskih napada širom Ukrajine

Tako je počeo intenzivan lov na HIMARS i M270/MARS širom Ukrajine. Do 27. juna najmanje dva lansera uništena su "iskanderima". HIMARS i M270 bili su smešteni u blizini naselja Jasenovoje, u Donjeckoj oblasti. Dana 27. juna objavljen je video-snimak napada, koji je postavljen na društvenoj mreži Telegram.

Prema raznim vojnim izvorima, u tom napadu je ubijeno najmanje 20 neprijateljskih vojnika, koji su činili pripadnici snaga NATO-a i neonacističke hunte.

Drugi sistem se nalazio u blizini naselja Ševčenkove u Nikolajevskoj oblasti, a uništio ga je takođe "iskander". Video-snimak napada pojavio se na internetu 28. juna. I posle toga datuma, ruske snage su nastavile sa lovom na HIMARS i M270, i to sa još većim uspehom.

Prema ruskim vojnim izvorima, još jedan precizni napad, u selu Matvejevka u Zaporoškoj oblasti, doveo je do uništenja različite municije za HIMARS/M270. U zgradi su se navodno nalazile i taktičke balističke rakete ATACMS.

Samo u poslednja dva dana pojavili su se izveštaji o uništenju još sedam sistema HIMARS/M270, od kojih se jedan nalazio u Hersonskoj oblasti.

Precizni napad izveden je noću, nakon što su lanseri otkriveni u blizini sela Klapaja. Nekoliko minuta kasnije, "iskander-M" je uništio ovu poziciju. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je eliminisano na desetine pripadnika NATO-a. Ovi sistemi su verovatno korišćeni u pomenutom terorističkom napadu na plažu u Sevastopolju.

Napadi su izvedeni upravo u trenutku kada se lanseri bili napunjeni raketama ATACMS, što znači da su ruske snage osujetile još jedan napad na Krim. Međutim, ovo nije bio kraj, jer je 9. jula Ministarstvo odbrane Rusije objavilo još snimaka, sa izveštajima koji pokazuju uništenje četiri sistema HIMARS. Dva su uništena u Zaporožju i još dva u Hersonskoj oblasti.

Superiornost ruske vojne tehnike nad najboljim NATO naoružanjem

Kijevski režim je imao mnogo problema sa zapadnim oružjem, koje nije moglo da prođe pored ruskih sistema za elektronsko ratovanje (ER).

Upotreba običnih vođenih raketa postala je neefikasna zbog ER, dok korišćenje ATACMS olakšava otkrivanje i neutralisanje lansera. Ovime je znatno narušen ugled koji je ranije uživalo zapadno oružje, ali to je većinom posledica NATO propagande.

Treba napomenuti da ovo svakako nije jedino zapadno oružje čiju je reputaciju ukaljala ruska vojska, tvrdi Bosnić, što je bilo posebno očigledno tokom ukrajinske prošlogodišnje ofanzive, kada su oklopna vozila NATO-a uništavali ruski dronovi, jurišni helikopteri i specijalizovani ATM timovi.

Nedavno su ruski borbeni avioni pete generacije Su-57, višecevni lanseri "tornado-S" i rusko hipersonično oružje dokazali svoje borbene sposobnosti protiv najbolje NATO opreme.

Kako zaključuje Bosnić, sve to se dogodilo pre nego što je ruska vlada odlučila da masovno poveća ulaganja u vojsku i da temeljno rekonstruiše Ministarstvo odbrane.

image