Svet

Čemu služi samit protiv Putina u Čerčilovoj rodnoj palati: "Čak ni Makron više ne mari"

Samit Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji mogao bi da bude veliko razočarenje, pišu evropski mediji
Čemu služi samit protiv Putina u Čerčilovoj rodnoj palati: "Čak ni Makron više ne mari"Getty © Carl Court

Četvrti samit Evropske političke zajednice (EPZ), projekta koji je pre dve godine pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, održaće se 18. avgusta u palati Blenim, u Velikoj Britaniji.

Grandiozna palata u Oksfordširu, koja je vekovima bila u vlasništvu porodice Čerčil, trebalo bi da ugosti lidere iz čitave Evrope. Međutim, malo ko u Evropi deluje entuzijastično za (još jedno) putovanje na samit od koga se ništa i ne očekuje.

Iako su u saopštenju britanske vlade napisali da su "prethodni samiti EPZ bili ključni u ujedinjenju Evrope protiv Putinove agresije", kao i da se očekuje "50 lidera" iz čitave Evrope, čini se da će njihov broj na kraju biti daleko manji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je među prvima otkazala učešće na samitu. "Predsednica je u Strazburu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta i stoga neće učestvovati na samitu EPZ ove nedelje", rekao je portparol EK Erik Mamer za "Politiko".

Prema pisanju tog magazina, "mnogi evropski lideri bi voleli da imaju isti takav izgovor".

Mnogi su i dalje umorni nakon povratka sa samita NATO-a u Vašingtonu, dok su lideri zemalja članica EU učestvovali i na dva samita Evropskog saveta. Situaciju ne olakšavaju ni katastrofalne vrućine, koje su poslednjih nedelja pogodile veći deo Evrope.

Činjenica da se samit održava u Velikoj Britaniji, koja je 2020. napustila EU i ima loše odnose sa mnogim članicama bloka – takođe nije od pomoći. Tu je i činjenica da nikome nije jasno šta je cilj samog samita – osim možda da se evropski lideri upoznaju sa novim britanskim premijerom Kirom Starmerom.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je da će na samitu EPZ po prvi put predstavnici NATO-a, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope, "demonstrirajući važnost jedinstva kao odgovor na sukobe i nestabilnost unutar i blizu evropskih granica, koja podjednako utiču na interese Ujedinjenog Kraljevstva i kontinenta".

Projekat Evropske političke zajednice pokrenuo je francuski predsednik Makron neposredno nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, a prvi samit je održan u Češkoj, u oktobru 2022. godine. Na samitima učestvuju predstavnici svih evropskih država osim Rusije i Belorusije.

Međutim, svrha formiranja tog formata nikada nije bila potpuno jasna, a neki kritičari optužuju Makrona da ga koristi kako bi usporio proces proširenja EU.

Prema pisanju "Politika", čak ni francuski predsednik više nije preterano zainteresovan za budućnost EPZ. "U ovom trenutku, čini se da čak ni samog Makrona nije briga", zbog problem koje francuski predsednik ima u sopstvenoj državi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je potvrdio da će prisustvovati samitu EPZ u Velikoj Britaniji, gde će se sastati sa većim brojem evropskih lidera.

image