Svet

Medvedčuk pisao Trampu: Možda nađete ukrajinski trag u atentatu

Viktor Medvedčuk je upozorio Trampa da je postao neprijatelj Zelenskog jer je više puta izjavio da će doneti mir Ukrajini, a to znači odlazak aktuelnog kijevskog režima
Medvedčuk pisao Trampu: Možda nađete ukrajinski trag u atentatu© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Ukrajinski opozicioni političar, predsednik saveta pokreta "Druga Ukrajina" Viktor Medvedčuk poslao je pismo bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u kom je naveo da možda postoji ukrajinski trag u atentatu koji se odigrao u nedelju u Pensilvaniji.

"Poštovani gospodine Tramp, vi ste postali lični neprijatelj ukrajinskog neonaciste Zelenskog, a ovaj nitkov neće ni pred čim ustuknuti u pokušaju da vas spreči da pobedite na predsedničkim izborima", naveo je Medvedčuk.

Prema njegovim rečima, Tramp je više puta izjavio da će doneti mir Ukrajini, a to znači gubitak vlasti režima Vladimira Zelenskog i njegovih američkih rukovodilaca iz administracije predsednika Džozefa Bajdena.

"Upravo zbog toga, kao i zbog želje da izbegnu kaznu za svoje postupke, kijevski režim i američki lutkari neće dati mira Ukrajincima", naveo je Medvedčuk.

Eliminacija političkih protivnika i politička korupcija je u direktnoj vezi sa pokušajima svih koji zarađuju od prodaje oružja Kijevu da ostanu na vlasti, ocenio je Medvedčuk.

NATO nastavlja da aktivno militarizuje Ukrajinu i da joj pruža vojnu i finansijsku pomoć, a to doprinosi eskalaciji i stvara značajne rizike od curenja i širenja oružja čak i nakon završetka sukoba, dodao je on.

Medvedčuk je Trampu poželeo zdravlje, snagu i pobedu na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

"Uveren sam da ste spremni za odlučnu akciju, koja podrazumeva osudu i kažnjavanje zločinačkog režima u Kijevu, kao i uvođenje ličnih sankcija njegovim najodvratnijim i najkorumpiranijim predstavnicima. Što se pre to desi, to će pre globalni politički igrači moći da pristupe pregovorima o novoj rekonstrukciji sveta i to će više ljudskih života biti spaseno na našoj planeti" navodi se u pismu.

image