Svet

Soroš finansijski podržao najmanje 253 medijske organizacije širom sveta

Američki milijarder finansira veliki broj medija širom sveta kako bi širio svoju agendu "otvorenog društva", otkriva američka organizacija MRC
Soroš finansijski podržao najmanje 253 medijske organizacije širom svetaGetty © Sean Gallup

Milijarder Džordž Soroš povezan je sa najmanje 253 medijske organizacije širom sveta, uz pomoć kojih utiče na javno mnjenje i brani se od kritika, pokazalo je istraživanje organizacije Centar za medijska istraživanja (MRC).

Soroš, koji važi za jednog on najpoznatijih sponzora američke Demokratske partije, finansijski je podržao veliki broj medija i nevladinih organizacija, čiji se glasovi mogu čuti u skoro svim delovima sveta.

"Soroš je jednom rekao novinarima 'Njujork tajmsa' da on radi na tome da usmeri istoriju na pravi put", piše u izveštaju MRC-a. "On to i misli".

Istraživanje objavljeno u utorak prvo je od tri, koja bi trebalo da razotkriju koliko moći ovaj milijarder zapravo ima u medijskoj sferi. Drugi i treći deo otkriće koliko je novca uložio u svoju medijsku kampanju, kao i koji su veliki mediji povezani sa "propagandnim carom", otkriva MRC.

Kupovina medijskog uticaja omogućila Sorošu je da promoviše svoju agendu "otvorenog društva". To uključuje zastupanje abortusa, marksističke ekonomije, antiameričkih stavova, smanjenja budžeta policije, ekstremizma u zaštiti životne sredine i "LGBT fanatizma", navodi se u istraživanju. "Njegov medijski uticaj je ogroman. Ove grupe imaju izuzetno veliku moć nad informacijama u međunarodnoj politici."

Među organizacijama koje su primile sredstva od Soroša nalazi se i Nacionalni javni radio (NPR), koji se delimično finansira i iz američkog budžeta. Ovaj medij je 2016. godine dobio 600.000 dolara od Sorošove fondacije. Još jedna organizacija koja je imala koristi od njihovog novca je "Prodžekt sindikejt", čiji članci su tokom 2021. godine objavljeni više od 20.000 puta, u 156 država i na 66 jezika.

Soroševa organizacija takođe je platila najmanje 492.000 dolara mreži za proveravanje činjenica Instituta "Pointer", koji MRC naziva "globalnim ministarstvom istine". Ova organizacija sarađivala je sa Fejsbukom i drugim društvenim mrežama u ograničavanju govora u vezi sa temama poput korona virusa i transrodnih osoba.

"Velike tehnološke kompanije i medijske kuće koriste organizacije kojima Soroš finansijski pomaže kao izvore informacija, dok drugi jednostavno ponavljaju njihove levičarske stavove", primetio je istraživački centar.

Soroševa neprofitna "Fondacija za otvoreno društvo" donirala je najmanje 1.25 miliona dolara antipolicijskoj grupi "Maršal Prodžekt", koja je medije poput "Njujork  tajmsa", En-Bi-Si Njuza, magazina "Tajm" i "Asošijejted presa" u svom godišnjem izveštaju nazvala "partnerima".

image