Svet

SAD odbile predlog Moskve da se otklone uzroci krize u Ukrajini: "Rusiji niko ne preti"

"Ne postoji nikakva vojna pretnja i niko nije pretio Rusiji da će joj oduzeti teritoriju, njene zemlje", rekao je portparol Stejt departmenta
SAD odbile predlog Moskve da se otklone uzroci krize u Ukrajini: "Rusiji niko ne preti"© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Portparol Stejt departmenta Metju Miler odbacio je predlog ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da se otklone uzroci krize u Ukrajini, tvrdeći da Rusiji navodno "niko ne preti".

"Problem sa formulacijom ministra spoljnih poslova Lavrova je u tome što niko u Evropi ne preti Rusiji", rekao je Miler, komentarišući obraćanje šefa ruske diplomatije u UN.

Po rečima američkog diplomate, to što Rusija shvata kao pretnju u stvari je "demokratija koja funkcioniše na njenim granicama".

"Ne postoji nikakva vojna pretnja i niko nije pretio Rusiji da će joj oduzeti teritoriju, njene zemlje. Stoga odbacujemo takvo viđenje situacije i nastavićemo da sarađujemo sa našim ukrajinskim partnerima kako bismo osigurali da na kraju diplomatija okonča ovaj sukob postizanjem ne samo mira, već pravednog i trajnog mira", rekao je Miler.

Kako je Sergej Lavrov ranije izjavio na sednici Saveta bezbednosti UN, Moskva predlaže da se otklone osnovni uzroci ukrajinske krize, a rešavanje aktuelnog sukoba trebalo bi da obuhvati i eliminisanje pretnji po Rusiju koje dolaze iz zapadnih zemalja. On je podsetio da je uslove za uspostavljanje održivog mira u Ukrajini postavio Vladimir Putin .

image