Gutereš protiv čovečanstva: Prekinite orgiju uništenja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija naveo je da je čovečanstvo postalo oružje masovnog uništenja

Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, dozlogrdila je nebriga za planetu, i iako ga još nismo videli da svoj revolt iskazuje sipajući čorbu od pasulja po umetničkim delima ili farbom gađajući fasade, nakon njegovog izlaganja na samitu o biodiverzitetu "SOR 15" ni to, ako se desi, ne bi trebalo da nas iznenadi.

"Čovečanstvo je postalo oružje masovnog izumiranja i vlade moraju prekinuti 'orgiju uništenja'", rekao je Gutereš, koji inače upravlja organizacijom zasnovanom na saradnji baš tih vlada, u oblastima međunarodnog prava, globalne bezbednosti, ekonomskog razvoja i socijalne jednakosti.

U stilu tinejdžerke, zelene aktivistkinje Grete Tumber (čijoj je slavi i sam doprineo pozivajući je na različite konferencije), generalni sekretar UN izneo je apokaliptično viđenje naše planete.

"Nismo u skladu sa prirodom. U stvari, sviramo sasvim drugu pesmu. Širom sveta, stotinama godina, vodimo kakofoniju haosa, svirajući instrumentima destrukcije. Krčenje šuma i dezertifikacija stvaraju pustoš nekada uspešnih ekosistema", rekao je on.

Ne upirući prstom ni na grupu zemalja, niti čak na grupu industrija, Gutereš jednostavno krivi sve.

Jer, bez obzira na to što svi najveći globalni zagađivači imaju svoja imena, za Gutereša su izgleda u istoj ravni i te multinacionalne korporacije (među kojima i one farmaceutske kojima nije odmogao svojevremeno pozivajući da se svi na svetu vakcinišu) i dvomesečna beba kojoj se potpuno neekološki na svaka dva sata menjaju pelene.

Krivo je čovečanstvo. Kriva je obezličena masa od osam milijardi ljudi. Krivi su svi. 

"Naša zemlja, voda i vazduh zatrovani su hemikalijama i pesticidima i zagušeni plastikom. Najvažnija lekcija koju dajemo deci jeste da preuzmu odgovornost za svoja dela. Kakav primer dajemo kada i sami padamo na ovom osnovnom testu", zapitao se on.

Gutereš, ipak, ne govori prvi put o katastrofalnom stanju planete, već je i na nedavno održanom klimatskom samitu u Egiptu izneo slično apokaliptično gledište.

On je tada naveo da se svet bori za klimatski opstanak, i gotovo proročki upozorio da se nalazimo na "autoputu do klimatskog pakla".