Svet

Sijarto: Mađarska neće prekinuti mirovnu misiju zbog pretnji EU, trebalo bi da učestvuje i Rusija

Očekujemo drugu rundu mirovne konferencije o Ukrajini do kraja godine, poručio je šef mađarske diplomatije
Sijarto: Mađarska neće prekinuti mirovnu misiju zbog pretnji EU, trebalo bi da učestvuje i Rusija© Thierry Monasse/Getty Images

Druga runda konferencije o rešavanju sukoba u Ukrajini, kako se očekuje, mogla bi da se održi ove godine, a na njoj bi trebalo da bude prisutna i Rusija, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za RIA Novosti.

Naime, konferencija o Ukrajini u Burgenstoku, Švajcarska, održana je od 15. do 16. juna. Kremlj je ocenio da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

"Koliko razumemo, ulažu se napori da se održi sledeća runda mirovne konferencije ove godine, što će Budimpešta svakako pozdraviti. Ako želimo da se nadamo uspehu u budućnosti, moramo da obezbedimo da Rusija na njoj bude zastupljena", kazao je Sijarto.

On je istovremeno konstatovao veliki doprinos Švajcarske organizaciji konferencije.

"Poštujemo što su Švajcarci uložili velike napore da postignu mirno rešenje. Ali očigledno je da ako samo jedna od dve zaraćene strane sedi za stolom, uspeh će biti veoma ograničen", rekao je Sijarto.

Mađaraski ministar je naveo i da bi buduća mirovna konferencija bila uspešna, mora da se obezbedi da obe strane budu zastupljene.

Šef mađarske diplomatije je dodao da odbijanje rukovodstva EU da pregovara sa Mađarskom i pretnja bojkotom neće primorati Budimpeštu da obustavi svoju mirovnu misiju za rešavanje sukoba u Ukrajini.

"Svi proratni političari u Evropi su odmah burno reagovali nakon početka ove mirovne misije. Pretili su nam bojkotom, odbijanjem da pregovaramo jedni sa drugima, kao i da će nas ignorisati. Takvi napadi rade samo nas ohrabruju da uložimo više napora da promovišemo mirno rešavanje sukoba", naglasio je.

Sijarto je dodao da je vlada Mađarske patriotska, koja nije mejnstrim i koja je već pod finansijskim sankcijama EU, stoga ne vidi kako više mogu da im prete nego sada.

image