Tramp dobio podršku i nekadašnjih rivala: Hejli i Desantis svim srcem uz nekadašnjeg predsednika

Dok se demokrate međusobno raspravljaju da li bi Džozef Bajden trebalo da bude predsednički kandidat u novembru, republikanci su tokom konvencije pokazali jedinstvo

Bivši rivali Donalda Trampa sa republikanskih predizbora podržali su bivšeg predsednika na republikanskoj konvenciji u utorak uveče, čime su pokazali jedinstvo koje fali njihovim demokratskim protivnicima.

Nekadašnja guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, koja je kritikovala Trampov "haos" dok se sa njim nadmetala za republikansku nominaciju ranije ove godine, rekla je publici koja ju je dočekala zviždanjem: "Donald Tramp ima moju snažnu podršku, tačka."

Hejli, koja je bila ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama tokom Trampovog prvog mandata, odbila je da podrži svog nekadašnjeg šefa neposredno nakon povlačenja iz predsednike trke.

Međutim, ona je sinoć rekla da se Amerika nalazi "u kritičnom trenutku. Moramo da napravimo izbor za dobro naše nacije, moramo da izaberemo Donalda Trampa".

"Ne morate da se slažete sa Trampom 100 odsto vremena da biste glasali za njega", rekla je Hejlijeva.

Guverner Floride Ron Desantis, koga je Trampova kampanja ismevala tokom predizborne trke, takođe je snažno podržao svog bivšeg rivala.

"Tužili su ga, gonili i zamalo je izgubio život", rekao je Desantis. "Ne možemo da ga izneverimo, a ne možemo da izneverimo Ameriku", dodao je on, što je naišlo na pozitivnu reakciju bivšeg predsednika, piše "Fajnenšel tajms".

Desantis je, takođe, ranije kritikovao Trampa, ali je sinoć zdušno podržao njegovu kandidaturu.

"Amerika ne može sebi priuštiti još četiri godine 'Vikenda kod Bernija' u Beloj kući", rekao je Desantis o Bajdenu, aludirajući se na komediju iz 1989. o mrtvom čoveku koga su pridržavali njegovi zaposleni.

Nekadašnji Trampovi republikanski rivali, zajedno sa još jednim kandidatom sa predizbora, biznismenom Vivekom Ramasvamijem, govorili su tokom drugog dana pažljivo pripremljene i dobro koordinisane konvencije.

S duge strane, demokrate se nalaze u krizi i duboko su podeljene oko toga da li bi aktuelni predsednik Džozef Bajden trebalo da bude kandidat na predsedničkim izborima u novembru.

To pitanje je aktuelizovano nakon njegove katastrofalne debate protiv Trampa 27. juna.