Svet

JD Vens o Evropi: Imperijalisti u Briselu, "idioti" u Berlinu, islamisti u Londonu i pametni Orban

Trampov kandidat za potpredsednika kritikovao je mnoge evropske države i političare, a čini se da je samo Viktor Orban izbegao njegov bes
JD Vens o Evropi: Imperijalisti u Briselu, "idioti" u  Berlinu, islamisti u Londonu i pametni Orban© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Trampova odluka da izabere senatora iz Ohaja Džej Di Vensa kao svog kandidata za potpredsednika izazvala je dosta reakcija širom sveta, a čini se da su Evropljani "najzabrinutiji".

Tridesetdevetogodišnji Vens je tokom svoje karijere rekao mnogo toga o Evropi i evropskim zemljama i liderima, a stiče se utisak da je jedina osoba koja može da bude zadovoljna njegovim izjavama mađarski premijer Viktor Orban.

Trampov potencijalni potpredsednik ranije je kritikovao Evropsku uniju zbog odluke da uskrati fondove Mađarskoj i Poljskoj, zbog navodnih briga o stanju demokratije i vladavine prava.

"Znate, EU je zadržala milijarde dolara obećane pomoći za Mađarsku, zbog njenih stavova o Ukrajini. Zamrzla je milijarde dolara obećane pomoći od prethodne vlade u Poljskoj, zbog stavova konzervativne poljske vlade", rekao je on u intervjuu u februaru.

Vens je dodao da to znači da Evropa nije "poredak zasnovan na pravilima", već da je reč o liberalnom imperijalizmu koji dolazi "iz Brisela i Berlina".

On je mađarskog premijera pohvalio zbog njegove populacione politike, ali i zbog borbe protiv "vouk" kulture u školama.

"Šta raditi u Ministarstvu obrazovanja? Pa, trebalo bi da radite ono što je Viktor Orban uradio u Mađarskoj, što je u suštini reći: 'Ne smete više da predajete kritičku teoriju rase, više, ne smete da predajete kritičku rodnu teoriju. Nije vam dozvoljeno da to radite i da za to dobijate državni novac'", kazao je on.

Kada je reč o Nemačkoj, Vens je energetsku politiku te zemlje nazvao "idiotskom", a njenu vojsku "izgubljenim slučajem".

"Zašto američki poreski obveznici subvencionišu idiotsku nemačku energetsku politiku i slabu odbrambenu politiku? To je misterija", izjavio je on.

Vens je još jednom napao nemačke odbrambene sposobnosti u eseju za "Fajnenšel tajms" u februaru.

"Nemačka troši znatno više od Francuske na odbranu svake godine, a ima malo šta da pokaže. Francuska vojska raspolaže sa šest visoko sposobnih kombinovanih brigada, dok Bundesver jedva može da sastavi jednu borbeno spremnu brigadu", rekao je on.

Vens je rekao da je "Nemačka je najvažnija ekonomija u Evropi, ali se oslanja na uvezenu energiju i pozajmljenu vojnu snagu".

Vens je izneo kritike i na račun Velike Britanije. Iako je novi britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi rekao da su njih dvojica prijatelji, to nije sprečilo republikanskog senatora da tu zemlju nazove "islamističkom državom".

"Nedavno sam razgovarao sa prijateljom i razgovarali smo o, znate, jednoj od velikih opasnosti u svetu, naravno, o nuklearnom širenju", rekao je on na konferenciji prošle nedelje.

Vens je rekao da su razgovarali o tome koja je prva istinski islamistička zemlja koja će imati nuklearno oružje: "Možda je to Iran, možda Pakistan već nekako računa, a onda smo nekako konačno odlučili možda je to zapravo Velika Britanija, pošto su laburisti upravo preuzeli vlast."

Čak ni desničarska italijanska premijerka Đorđa Meloni nije uspela da izbegne Vensove kritike, piše "Politiko".

"Pobeda Đorđe Meloni u Italiji bila je u velikoj meri odbacivanje imigracione politike u Briselu. Ipak, ona je potpuno katastrofalna kada je reč o stvarnom smanjenju migracije u Italiju", rekao je Vens u intervjuu u februaru.

image