Možda ipak odustane: Bajden otkrio uslov za napuštanje predsedničke trke

Verujem da moje godine mogu da budu samo prednost, te smatram da je jedina stvar koju one donose jeste mudrost, ocenio je američki predsednik

Američki predsednik Džozef Bajden otkrio je u razgovoru za BET (deo grupe Si-Bi-Es) da će se povući iz predsedničke trke ako lekari otkriju da ima zdravstvenih problema.

"Ako imam neku bolest, koja se pojavila, onda bi neko od doktora, koji su dolazili, rekli da imam problem", kazao je Bajden.

Američki predsednik, koji sada ima 81 godinu, veruje da bi njegove godine mogle biti samo prednost, te je istakao da smatra da je jedina stvar koju godine donose jeste mudrost.

Prema njegovim rečima, tokom četiri godine na vlasti, "pokazao je da zna da radi svoj posao".

"Ali ima još mnogo toga da se uradi i ne želim da odustanem od toga", poručio je američki lider.

On je pre toga izjavio da njegovo zdravstveno stanje ne zahteva dodatne provere, ali da je spreman na njih ako lekari budu zahtevali.

Krajem februara, Bajdenov lekar Kevin O'Konor izvestio je posle godišnjeg fizičkog pregleda da je Bajden potpuno "zdrav i sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednika, uključujući dužnosti šefa države i vrhovnog komandanta".

Međutim, sve su veći pozivi među demokratama da se nominuje drugi kandidat koji bi zamenio Bajdena nakon neuspeha njegove debate sa Trampom.

Teoretski, stranka će imati takvu priliku na kongresu u avgustu, ali će u praksi biti teško izbaciti pobedničkog predsednika iz trke ako ne odbije da učestvuje.

Istovremeno, političar kaže da namerava da ostane u trci i da ide do kraja.

Druga debata Bajden-Tramp zakazana je za 10. septembar.