Svet

Đorđa Meloni protiv Ursule fon der Lajen: Ko će popustiti pred glasanje u Evropskom parlamentu?

Zvaničnici u Briselu su poslali jasnu poruku da ne postoji "plan B" ako Fon der Lajenova ne dobije podršku najmanje 361 evroposlanika, koliko je potrebno za većinu
Đorđa Meloni protiv Ursule fon der Lajen: Ko će popustiti pred glasanje u Evropskom parlamentu?Getty © Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis

U jedan čas poslepodne u četvrtak, u francuskom gradu Strazburu, dve najmoćnije žene u Evropi će se susresti sa svojim presudnim trenutkom.

Glasanje u Evropskom parlamentu će odrediti da li će Ursula fon der Lajen dobiti drugi mandat na čelu Evropske komisije za kojim žudi. Ono će takođe definisati ostatak vremena na vlasti italijanske premijerke Đorđe Meloni.

I moguće je da će samo jedna od njih dve izaći kao pobednica, piše "Politiko".

Glasanje za ratifikaciju ponovnog imenovanja Fon der Lajenove na čelo izvršne vlasti EU dolazi nakon što su je evropski lideri predložili za još jedan petogodišnji mandat, nakon višemesečnih spekulacija i tajnih pregovora. Tu su počele nevolje za Đorđu Meloni.

Italijanska premijerka bila je isključena iz pregovora u Briselu, tokom kojih je sklopljen sporazum između liberala, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona, lidera desnog centra bliskih Fon der Lajenovoj i socijalista nemačkog kancelara Olafa Šolca i španskog premijera Pedra Sančeza.

To je naljutilo italijansku premijerku, ali i ostavio Fon der Lajenovu sa potencijalnim problemom: Dok bi ona u teoriji trebalo da ima dovoljnu podršku konzervativaca, liberala, zelenih i socijalista u EP, pošto je glasanje tajno i čak 15 odsto poslanika za koje se očekuje da će je podržati to možda to neće učiniti.

Tu bi Melonijeva mogla da priskoči u pomoć: ona se nalazi na čelu grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), čijih 78 glasova bi moglo da se pokaže ključnim za sudbinu Fon der Lajenove.

Međutim, Melonijeva je do sada isključivala mogućnost da svojim poslanicima naloži da podrže nemačku zvaničnicu.

Posle onoga što je Fon der Lajenova opisala kao "intenzivni sat" razgovora sa grupom ECR u utorak, još uvek nije bilo jasno na koji način će glasati. Različite stranke unutar grupe, iz različitih zemalja, verovatno će doneti sopstvene odluke.

Zvaničnici u Briselu su poslali jasnu poruku da ne postoji "plan B" ako Fon der Lajenova ne dobije podršku najmanje 361 evroposlanika, koliko je potrebno za većinu, navodi "Politiko".

Glasanje u Strazburu predstavlja raskrsnicu i za Đorđu Meloni, koja će morati da napravi izbor između zadovoljavanju sopstvenih pristalica u Italiji, koji se uglavnom protive evropskoj birokratiji i imidža "umerenog političara", koji je izgradila od kad je pre dve godine postala premijer italijanske vlade.

Iako je Melonijeva i dalje popularna u svojoj zemlji, italijanska politika je poznata po svojoj nepredvidljivosti. Njen koalicioni partner Mateo Salvini, lider desničarske stranke Liga, fokusirao se na protivljenje drugom mandatu Fon der Lajen tokom kampanje za evropske izbore.

image