Svet

Si u istorijskoj poseti Saudijskoj Arabiji

Hoće li Sijeva poseta Saudijskoj Arabiji dovesti do okretanja Rijada na istok
Si u istorijskoj poseti Saudijskoj Arabijiwww.globallookpress.com © XinHua

Predsednik Kine Si Đinping započeo je danas posetu Saudijskoj Arabiji, za koju Peking smatra da označava najveću kinesku diplomatsku inicijativu u arapskom svetu, dok Rijad širi svoja globalna savezništva i izvan dugotrajnog partnerstva za Zapadom.

Do susreta lidera svetskog privrednog motora i zalivskog energetskog džina dolazi u trenutku kada su saudijski odnosi sa Vašingtonom ugroženi američkom kritikom poštovanja ljudskih prava u Arabiji i podršci te zemlje odluci da se smanji proizvodnja sirove nafte pred američke novembarske međuizbore, ocenjuje Rojters.

Bela kuća je saopštila da je Sijeva poseta primer kineskih pokušaja da prošire svoj uticaj i da to neće promeniti američku politiku prema Bliskom istoku.

"Svesni smo uticaja koji Kina pokušava da ostvari širom sveta", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kina, najveći potrošač energenata na svetu, je značajan trgovinski partner zalivskih proizvođača nafte i gasa. Bilateralne veze su se proširile u okviru napora država regiona da diversifikuju svoju privredu, što u Americi izaziva zabrinutost zbog sve većeg kineskog upliva u osetljivu arhitekturu Zaliva.

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman rekao je u sredu da će Rijad ostati "pouzdan i iskren" energetski partner Pekinga i da će dve zemlje ojačati saradnju u energetici osnivajući regionalni centar za kineske fabrike u Kraljevstvu. 

Saudijska Arabija je glavni snabdevač Kine naftom, a Sijeva poseta odigrava se u vreme nesigurnosti na energetskom tržištu izazvane odlukom zapadnih sila da odrede najvišu cenu za rusku naftu, čime je povećana i količina tog energenta koji Kina može dobiti po diskontnim cenama.

Očekuje se da će kineska delegacija sa Rijadom potpisati sporazume vredne 30 milijardi dolara.

Očekuje se da će saudijski lider Muhamed bin Salman Siju prirediti raskošan doček, za razliku od načina na koji je primio američkog predsednika Džozefa Bajdena prošlog jula, ocenjuje Rojters.

Po dolasku u Rijad, Si je rekao da će sarađivati sa Savetom za saradnju arapskih država Zaliva i drugim arapskim liderima kako bi "unapredili kinesko-arapske odnose na novi nivo", javila je saudijska državna agencija SPA.

Rijad, frustriran onim što smatra postepenim povlačenjem Vašingtona sa Bliskog istoka i erozijom njegovih bezbednosnih garancija, u Kini vidi priliku za ekonomsku dobit bez napetosti koje su izbile u odnosima sa SAD.

"Peking svoje partnere ne opterećuje zahtevima ili političkim očekivanjima i uzdržava se od mešanja u unutrašnje poslove", naveo je saudijski kolumnista Abulrahman al Rašid.

image