Svet

Kina obustavila konsultacije sa SAD o kontroli naoružanja: Sva odgovornost je na Vašingtonu

Američka strana, ignorišući snažne proteste i ponovljena upozorenja Kine, nastavila je da prodaje oružje Tajvanu, preduzimajući niz akcija koje ozbiljno krše suštinske interese Pekinga, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova
Kina obustavila konsultacije sa SAD o kontroli naoružanja: Sva odgovornost je na VašingtonuGetty © Nora Tejada

Kina je prekinula konsultacije sa Sjedinjenim Državama o kontroli i neširenju naoružanja zbog prodaje oružja Vašingtona Tajvanu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Američka strana je, ignorišući snažne proteste i ponovljena upozorenja Kine, nastavila da prodaje oružje Tajvanu, preduzimajući niz akcija koje ozbiljno krše suštinske interese Pekinga i uništavaju bilateralno političko međusobno poverenje", kazao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian na brifingu.

S tim u vezi, napomenuo je da je Kina odlučila da obustavi novu rundu konsultacija sa Sjedinjenim Državama o kontroli naoružanja i neproliferaciji.

"Odgovornost za trenutnu situaciju leži na američkoj strani", naglasio je Lin Đian.

Podsetimo, Stejt department je u junu odobrio novu prodaju oružja Tajvanu, uključujući stotine bespilotnih letelica i projektila, saopštila je Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA) Pentagona.

Ugovor je vredan oko 360 miliona dolara. Kako se navodi u saopštenju, Tajvan će dobiti bespilotne letelice opremljene bojevim glavama "altijus-600M", po ceni od 300 miliona dolara.

Kako je navela DSCA, SAD će poslati Tajvanu i 720 dronova kamikaza "svičblejd", poznatih kao "lutajuća municija produženog dometa", zajedno sa pratećim sistemima za kontrolu vatre, u vrednosti od 60,2 miliona dolara.

image