Kina obustavila konsultacije sa SAD o kontroli naoružanja: Sva odgovornost je na Vašingtonu

Američka strana, ignorišući snažne proteste i ponovljena upozorenja Kine, nastavila je da prodaje oružje Tajvanu, preduzimajući niz akcija koje ozbiljno krše suštinske interese Pekinga, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova

Kina je prekinula konsultacije sa Sjedinjenim Državama o kontroli i neširenju naoružanja zbog prodaje oružja Vašingtona Tajvanu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Američka strana je, ignorišući snažne proteste i ponovljena upozorenja Kine, nastavila da prodaje oružje Tajvanu, preduzimajući niz akcija koje ozbiljno krše suštinske interese Pekinga i uništavaju bilateralno političko međusobno poverenje", kazao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian na brifingu.

S tim u vezi, napomenuo je da je Kina odlučila da obustavi novu rundu konsultacija sa Sjedinjenim Državama o kontroli naoružanja i neproliferaciji.

"Odgovornost za trenutnu situaciju leži na američkoj strani", naglasio je Lin Đian.

Podsetimo, Stejt department je u junu odobrio novu prodaju oružja Tajvanu, uključujući stotine bespilotnih letelica i projektila, saopštila je Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA) Pentagona.

Ugovor je vredan oko 360 miliona dolara. Kako se navodi u saopštenju, Tajvan će dobiti bespilotne letelice opremljene bojevim glavama "altijus-600M", po ceni od 300 miliona dolara.

Kako je navela DSCA, SAD će poslati Tajvanu i 720 dronova kamikaza "svičblejd", poznatih kao "lutajuća municija produženog dometa", zajedno sa pratećim sistemima za kontrolu vatre, u vrednosti od 60,2 miliona dolara.