Svet

Orbanova grupa u EP predlaže rezoluciju: Za članstvo Kijeva u EU ista pravila kao za ostale

U dokumentu se takođe ističe da jedna zemlja ne može ući u EU dok ne ispuni sve uslove za članstvo
Orbanova grupa u EP predlaže rezoluciju: Za članstvo Kijeva u EU ista pravila kao za ostaleGetty © Christopher Furlong

Treća po veličini poslanička grupa u novom sazivu Evropskog parlamenta Patriote za Evropu, čijem je nastanku doprineo mađarski premijer Viktor Orban, predložila je na prvoj plenarnoj sednici sopstveni nacrt rezolucije o Ukrajini, gde je pozvala na otvaranje diplomatskih kanala kako bi se razgovaralo o mirovnom sporazumu.

Takođe je naglasila da se članstvo Ukrajine u EU može dobiti samo prema pravilima koja važe za sve kandidate za sve kandidate kroz sprovođenje reformi, uključujući poštovanje prava nacionalnih manjina.

"Evropski parlament čvrsto veruje da su potrebni dalji diplomatski napori za okončanje rata i pronalaženje mirnog rešenja u interesu svih građana pogođenih sukobom... Uveren je da nema vojnog rešenja za sukob i da je mir jedino održivo rešenje poziva strane da otvore diplomatske kanale u cilju zaključenja trajnog mirovnog sporazuma", navodi se u nacrtu rezolucije, o kojoj bi trebalo da se glasa u Strazburu.

U dokumentu se takođe ističe da "jedna zemlja ne može ući u EU dok ne ispuni sve uslove za članstvo, uključujući kriterijume navedene u Ugovoru o Evropskoj uniji i Kopenhagenskim kriterijumima".

"Pristupanje Ukrajine EU mora biti jednoglasno odobreno od strane Saveta EU", naveli su poslanici.

Zauzvrat, Evropska narodna partija, koja ima većinu u EP, takođe je izašla sa nacrtom rezolucije u kojoj se suprotstavila Patriotama, insistirajući na nastavku naoružavanja Kijeva, osuđujući nedavnu diplomatsku turneju mađarskog premijera Orbana u Moskvu i Peking, a takođe poziva na uvođenje novih sankcija Rusiji i Belorusiji.

image