Svet

Špijunka slaba na luksuz: Bivša CIA analitičarka špijunirala za Južnu Koreju u zamenu za torbe

Navodno je dobijala tašne "Botega Veneta" i "Luj Viton", kaput "Dolče i Gabana", kao i večere u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama
Špijunka slaba na luksuz: Bivša CIA analitičarka špijunirala za Južnu Koreju u zamenu za torbeGetty © David Zorrakino/Europa Press

Bivša CIA analitičarka Su Mi Teri optužena je da je radila kao tajni agent za obaveštajnu službu Južne Koreje u zamenu za luksuzne torbe i skupe večere. Od južnokorejskih obaveštajaca navodno je dobijala torbe marke "Botega Veneta" i "Luj Viton", kaput "Dolče i Gabana", kao i večere u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama, a takođe joj je bilo obezbeđeno i više od 37.000 dolara, piše "Skaj njuz".

Teri je navodno radila kao tajni agent od 2013. godine, dve godine nakon što je napustila posao u američkoj vladi.

Ona je zastupala južnokorejske političke stavove tokom medijskih nastupa i omogućavala sastanke između zvaničnika američke i južnokorejske vlade, navodi se u optužnici.

Takođe priznala je da je služila kao izvor informacija za južnokorejske obaveštajne službe, uključujući i prenošenje beleški sa sastanka "iza zatvorenih vrata" iz juna 2022. godine na kojem je bio i američki državni sekretar Entoni Blinken, navedeno je.

Advokat optužene Li Voloski naveo je u saopštenju da su "optužbe neosnovane i da će kada činjenice budu jasne biti očigledno da je vlada napravila veliku grešku".

Teri, koja je sada viši saradnik u Savetu za spoljne poslove, radila je u američkoj vladi od 2001. do 2011. godine, prvo kao analitičar CIA, a kasnije kao zamenik nacionalnog obaveštajnog oficira za istočnu Aziju u Nacionalnom obaveštajnom savetu.

image