Svet

Peking: Spremni smo da radimo s Mađarskom na postizanju mira u Ukrajini

Sprečavanje eskalacije i prikupljanje podrške za diplomatsku rezoluciju je "hitan" prioritet, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji
Peking: Spremni smo da radimo s Mađarskom na postizanju mira u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Yin Bogu/XinHua

Okončanje sukoba Rusije i Ukrajine je "hitan" zadatak i Kina je spremna da sarađuje sa Mađarskom u sakupljanju međunarodne podrške za mirno rešenje, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang je tokom razgovora sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Budimpešti poručio da su mađarski premijer Viktor Orban i kineski predsednik Si Đinping tokom Orbanove nedavne posete Pekingu imali "strateški" razgovor o "važnim pitanjima u vezi s mirom".

Peking "veruje da je promovisanje deeskalacije u Ukrajini najhitnija stvar". Vang je rekao Sijartu da sve strane treba da postignu konsenzus o tome da "nema prelivanja (sukoba), nema eskalacije rata i nema raspirivanja" sukoba.

Vang je pohvalio "konstruktivnu ulogu" Mađarske u posredovanju za mir, dodavši da je Peking spreman da sarađuje sa Budimpeštom kako bi okupio "snage koje podržavaju mir", promovisao racionalnije glasove i "gurao situaciju ka političkom rešenju".

Sijarto je takođe potvrdio spremnost svoje zemlje da radi sa Kinom na stvaranju uslova za rešavanje krize.

Peking je dugo pozivao na mirovne pregovore Ukrajine i Rusije, i u februaru 2023. je objavio mirovni plan od 12 tačaka za okončanje neprijateljstava na prvu godišnjicu sukoba.

Odmah nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje Evropskom savetu, Viktor Orban je u okviru svoje "mirovne misije" posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i SAD.

U Kijevu je mađarski premijer Vladimiru Zelenskom predložio "hitan prekid vatre", ali je taj predlog odbijen.

Orban je potom otputovao u Moskvu da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o "najbržem izlasku" iz sukoba.

Mađarski lider je kasnije posetio republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa u SAD, koji je rekao da "mora biti mira, i to brzo".

Orban je takođe razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Prema njegovom mišljenju, SAD, EU, Kina i Turska mogle bi da postanu posrednici u rešavanju ukrajinske krize.

Dok je Orbanova mirovna inicijativa naišla na kritiku nekih članica i zvaničnika EU, koji insistiraju na tome da Mađarska ne predstavlja blok, mađarski premijer je insistirao da svojim naporima da dovede sukobljene strane za pregovarački sto "pomaže Evropi".

image