Ne mogu da mu oproste: Evropski parlament osudio Orbanovu posetu Rusiji

Mađarska će se suočiti sa ozbiljnim posledicama, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta

Evropa osuđuje posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji radi rešavanja ukrajinskog pitanja, saopštio je Evropski parlament.

"Parlament osuđuje nedavnu Orbanovu posetu Ruskoj Federaciji, koja ne predstavlja EU, već flagrantno kršenje sporazuma EU i zajedničke spoljne politike. Dakle, Mađarska će se suočiti sa ozbiljnim posledicama", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Osim toga, Evropski parlament odobrio je danas nacrt još jedne antiruske rezolucije o kontinuiranoj podršci Ukrajini sa pozivom da se konfiskuje ruska suverena imovina zamrznuta u EU.

"Evropski parlament poziva EU da uvede pouzdan pravni režim za konfiskaciju ruske državne imovine zamrznute u EU", navodi se u rezoluciji.

EU se poziva i da proširi svoju politiku sankcija protiv Rusije i Belorusije, nadgleda i preispituje njihovu efikasnost i uticaj, i "sistematski se pozabavi pitanjem zaobilaženja sankcija od strane kompanija sa sedištem u EU, trećih strana i trećih zemalja".

Parlament je ponovo potvrdio svoj stav da je Ukrajina na nepovratnom putu ka članstvu u NATO-u, a evroparlamentarci su pozvali EU i države članice da povećaju svoju vojnu podršku Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno i "u bilo kom obliku".

"Politiko" je, inače, prethodno objavio, pozivajući se na tri zvaničnika EU, da je Evropska komisija zatražila od svojih komesara da ne prisustvuju neformalnim sastancima ministara tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU.

Umesto njih, slanjem državnih službenika na sastanke, Komisija smatra da će poslati poruku Budimpešti da je njeno ponašanje pri predsedavanju EU neprihvatljivo.

Premijer Mađarske podigao je dosta prašine kada je, svega nekoliko dana nakon što je njegova zemlja preuzela predsedavanje Savetom EU, odlučio da krene u "mirovnu misiju" koja ga je odvela od Kijeva i Moskve do Pekinga i Vašingtona.

Tokom posete Kijevu, prve od početka vojne operacije u Ukrajini, Orban je rukovodstvo te zemlje pozvao da razmotri započinjanje pregovore sa Rusijom.