Svet

Večeras na Nacionalnoj konvenciji republikanaca: "Srbi za Trampa"

Tramp nije čovek koji želi da ucenjuje, ratuje, interveniše i upravo je zbog toga pretnja eliti koja želi da ga eliminiše, a njegov glavni cilj je da zaštititi Ameriku i američke interese i ekonomiju, ali će imati razumevanje za činjenicu da i Rusija treba da zaštiti svoje interese kao supersila, pa na kraju i Kina, smatra osnivač Srpsko-američke glasačke alijanse
Večeras na Nacionalnoj konvenciji republikanaca: "Srbi za Trampa"© Leon Neal/Getty Images

Organizacija "Srbi za Trampa" večeras će se zvanično pojaviti na Nacionalnoj konvenciji republikanaca u Viskonsinu gde će biti prisutni senatori Ron Džonson, kongresmenka Klaudija Teni, Ričard Grenel i bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojevič, bivši demokrata koji sada uz Donalda Trampa, izjavila je Olga Ravasi, osnivač Srpsko-američke glasačke alijanse - prve organizacije tog tipa u srpskoj dijaspori.

"Jako je važno da imamo lojalne prijatelje koji su pre svega objektivni, a to je ono što nam je možda ponekad strano, jer je narativ demonizacije Srbije, srpskog naroda postao nepodnošljiv, da je čak i sama objektivnost nekoga koja je zaista izbalansiran, strašno velika stvar za nas. Prijatelje imamo, posebno na konzervativnoj strani, oni to jesu i oni će to ostati. Trudimo se da nastavimo otvorenu komunikaciju povodom svih ključnih pitanja za Ameriku, zato što je Americi u interesu da ima Srbiju kao saveznika, kao prijatelja, što smo to bili i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, i mislim da je to ono najvažnije na čemu radimo", navela je Ravasi za Tanjug.

Za konvenciju u Viskonsinu kaže da su se konsolidovali i delegirali tim koji će večeras biti na skupu.

"Viskonsin nam je jako važna država. Planiramo niz dešavanja i u Arizoni i Nevadi, upravo u ključnim državama, gde se sada pojavljujemo kao neki možda čak deo zvanične kampanje koji može imati uticaj", navela je Ravasi i naglasila da Tramp nije čovek koji želi da ucenjuje, ratuje, interveniše i upravo je zbog toga pretnja eliti koja želi da ga eliminiše.

Na set pitanja vezano za očekivanja od novog predsedničkog mandata Donalda Trampa prema kojem Srbi imaju optimistično gledanje, podseća da se u Americi odnose ka spoljnoj politici ne menja preko noći.

Kaže da su ona i njen tim konkretno učinili dosta približivši srpsko rasejanje predsedničkoj kampanji.

Dodala je da je prijatelj sa Grenelom, i sa drugim ljudima lojalnim Trampu od pukovnika MekGregora do generala Flina za koje se, kako dodaje, očekuje da će se možda vratiti na neku od pozicija na kojima će imati uticaj i odlučivati.

"Oni su jako zainteresovani, ne samo za odličnu saradnju sa Srbijom, već su shvatili i znaju vrlo dobro šta se ovde dešavalo i da je sve bila velika greška", naglasila je ona.

"Naravno da je uspeh. To je veliki uspeh. To se nikada nije desilo. Srpsko rasejanje kao takvo nikada na ovaj način nije učestvovalo u bilo kakvom političkom procesu iz mnoga razloga, ali mi smo na neki način uspeli da ih objedinimo i napravimo iskorak bez presedana", rekla je ona.

Kaže da je taksativno napisala predstavnicima Trampove kampanje šta su to stvari koje interesuju srpsko rasejanje kao američke građane, jer mi kao Amerikanci ne samo da vodimo računa u unutrašnjoj politici i onome što nas se tiče svakodnevno, već i o momentu spoljne politike koji se odnosi na KiM, Republiku Srpsku.

O atentatu na Trampa

U delu razgovora o atentatu ocenila je i da je Trampova stegnuta pesnica već postala simbol i dodala da su sada svi svesni da je Tramp trebalo da bude mrtav pre dva dana.

"To je sve moglo kulminirati u veliki haos koga se jako plašimo", rekla je Ravasi i dodala da od 2015. godine, kada se Tramp kandidovao, postoji politički narativ, koji je za posledicu imao atentat i naglasila da su demokrate na neki način normalizovale političko nasilje u SAD.

Dodaje da se treba setiti da je čak i predsednik Džozef Bajden nakon tog atentata rekao da je Tramp pretnja egzistenciji Amerike i samoj demokratiji. Istina je, kako navodi, da se i izvinio. Kaže i da se Trampova porodica plašila ne samo da mogu da ga otruju već i različitih vrsta napada.

Čak je i pop kultura protiv Bajdena 

Ocenila je da kod demokrata vlada panika kada je reč o potencijanoj promeni kandidata i podsetila da se spekuliše da bi Bajdena mogla da zameni Mišel Obama ili čak guverner Kalifornije Gavin Njusom "koji možda i ima najbolji potencijal što se tiče političke budućnosti".

"Novi kandidat bi čak i regrupisao demokratsko biračko telo, dalo mu novu energiju, vetar u leđa, što naravno za našu stranu sada ne bi bilo poželjno", navela je Ravasi koja je komentarišući gafove predsednika Bajdena, ocenila da je "on ljuštura sa kognitivnim problemima".

Dodaje da upravo u toj borbi da Bajden ostane u kampanji "najagresivnija" njegova supruga jer ne želi da se odrekne beneficija i imuniteta od mnogih stvari koje su učinili po pitanju "organizovanog porodičnog kriminala".

Navodi da se već može čuti da pop kultura, koja se uzdigla da promoviše Bajdena, sada to opovrgava i želi zaista da se kandidat promeni počevši od Džordža Klunija, Roberta de Nira, Džulije Roberts, Holivuda.

"To je meka moć koju demokrate zaista imaju, za razliku od republikanaca", kazala je ona.

U delu razgovora o Trampovom kandidatu za potpredsednika, kaže da je Džej Di Vens bio otvoreni protivnik Trampa, da ga je čak u jednom trenutku uporedio sa Hitlerom. Vens sa sobom, kako je dodala, nosi države koje su im zaista ključne i i koje su bile ključne i 2016. godine i 2020. godine.

"On je vrlo lojalan što se tiče agende koju je Republikanska stranka upravo usvojila. Prva tačka te agende je potpuno zatvaranje granice. Druga tačka je masovna deportacija svih ilegalnih imigranata. I tu sada dolazimo onda i do internih ključnih pitanja zaposlenja, ekonomije i svega za čim zaista imamo neke probleme jer je inflacija velika, cene su otišle dva, tri puta gore od kada je Bajden predsednik, a pritom što se tiče spoljne politike i ratova, i basnoslovnih količina novca koje mi konstantno šaljemo što u Ukrajinu, što na sve moguće strane sveta. Vens je neko ko Trampa podržava upravo u tome da se to zaustavi, da se zaustave ratovi i sa druge strane da se bavimo našim građanima", rekla je ona.

Kaže da su dali sve migrantima, da oni žive besplatno u hotelima, u najboljem smeštaju, da su dobili telefone, kartice, dnevnice, hranu, sve, dok su Amerikanci i u gradovima od Filadelfije, do San Franciska potpuno nezaštićeni.

Prema njenim rečima, ljudi iz radničke klase, obični prosečan Amerikanac, je bio toliko napadnut i etiketiran kao ksenofob, kao rasista, kao bigot, da je poslednja stvar koja mu ostala bio taj sveti demokratski glas. I on je taj glas iskoristio da izabere Trampa ne kao kult ličnosti, već kao mač u svojim rukama koji će ga upravo zaštititi i boriti se protiv te elite, iako i on dolazi iz elite.

Kaže da se neke stvari ne mogu promeniti preko noći, da se NATO povuče, da neko kaže "evo, izvolite Kosovo nazad".

Podsetila je da Tramp nije preterano oduševljen trenutnom pozicijom ni NATO alijanse, ni dinamikom koje se dešava unutar NATO alijanse. 

Po pitanju Crne Gore je, kako kaže, bio je dovoden pred svršen čin iako je izričito bio protiv.

Prema njenim rečima, postoje neke zaista suštinske promene za koje se Tramp zalaže, ali prevashodno je tu sve što podrazumeva glavni moto "Amerika first".

"To zaista to znači. Nije Ukrajina first, čak na kraju ni Srbija first, Izrael first, Amerika first. I to je u stvari suština koju je narod obični prepoznao i to je ono što oni zaista traže kroz tu energiju koju šalju predsedniku Trampu", navela je ona.

Na pitanje kako Amerikanci gledaju na lične kontakte koje je Tramp ostvario sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, sa ruskim Vladimirom Putinom, podseća da je Tramp napravio i korak više i da je otišao i u Severnu Koreju, i da je to bilo nešto što Amerikanci i dalje stavljaju na društvene mreže da je on otvorio neka vrata koja pre njega niko nije želeo da otovori.

"Ali ono što je bitno je da je predsednik Tramp suštinski suverenista, taj nacionalni suverenista. Ali kao suverenista, on je zaista svestan da svaka nacija, svaka država, svaki narod, kao i mi Amerikanci, ima pravo da zaštiti svoje nacionalne interese. I on polazi od toga. On će prevashodno zaštititi Ameriku, i američke interese i ekonomiju, ali će imati razumevanje za činjenicu da i Rusija treba da zaštiti svoje interese kao supersila, pa na kraju i Kina, pa na kraju eto i te neke manje zemlje, kao što je Srbija, sa kojima želi da ima ekonomsko partnerstvo i saradnju, a ne da bude svetski policajac sa bičem koji će konstantno da te udara i da te ucenjuje i da ti preti", zaključila je Ravasi.

image