Svet

Skandal u Njujorku: Aktivisti pokušali da prekinu Lavrova, reagovala Zaharova

Pre Lavrova, koji predsedava Savetom bezbednosti UN, govorio je predstavnik Izraela Gilad Erdan. Aktivisti su ga slušali u tišini.

Trojica aktivista pokušala su da prekinu govor ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku, ali ruski ministar je ostao miran.

Pre Lavrova, koji predsedava Savetom bezbednosti UN, govorio je predstavnik Izraela Gilad Erdan. Aktivisti su ga slušali u tišini.

Međutim, čim je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova uzeo reč, oni su ustali sa svojih mesta na galeriji sale Saveta Bezbednosti i počeli nerazgovetno da viču.

Ruski ministar je pitao: "Ne razumem, budite jasniji. Šta želite?"

Obezbeđenje UN je brzo reagovalo i izvelo prestupnike iz sale. Oni su mogli da uđu u salu, koristeći propusnice za goste. Reč je, kako je rekao zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefana Dižarika, o tri žene koje su bile gošće izraelske delegacije.

Na ovaj incident reagovala je i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja se zapitala se da li je moguće da u sedištu UN, zaista ne mogu da zavedu red.

"Da li je zaista moguće da čak ni u sedištu UN, pogotovo s obzirom na sve što se dešava oko američkih izbora, ne mogu da uspostave osnovni red u bezbednosnim pitanjima? Ako se takvo ponašanje jedne od delegacija prepozna kao norma, onda uskoro i "gosti" neke druge delegacije u znak podrške svojim diplomatama početi da narušavaju red i prekidaju rad Saveta bezbednosti na različite originalne načine. Neću nabrajati ko", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je istakla da je pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa "još svež u sećanju", pa su se ljudi u sali štrecnuli od iznenadnih oštrih zvukova.

"Ponašanje izraelske delegacije u UN već dugo izaziva pitanja među mnogima: zaposleni u stalnoj misiji ove zemlje redovno diplomatski posao pretvaraju u farsu", zaključila je Zaharova.

image