Srpska zajednica u SAD na konvenciji u Milvokiju: Pobeda Trampa velika šansa

Velika zajednica u Milvokiju, koju čini više od 30.000 ljudi, vrlo lako može da odluči predsedničke izbore u državi Viskonsin, jer je razlika između Trampa i Bajdena bila mnogo manja na prethodna dva izbora

Velika grupa Srba, njih više od 200, skupila se da izrazi podršku Donaldu Trampu tokom republikanske konvencije u Milvokiju. Naša velika zajednica u ovom gradu, koju čini više od 30.000 ljudi, vrlo lako može da odluči predsedničke izbore u državi Viskonsin, jer je razlika između Trampa i Bajdena bila mnogo manja na prethodna dva izbora.

Među govornicima bile su vrlo značajne ličnosti iz Republikanske partije, ambasador Rik Grenel, koji je u najužem krugu Donalda Trampa i za koga se veruje da ima najveće šanse da bude sledeći državni sekretar ili savetnik za nacionalnu bezbednost. Zatim Senator Ron Džonson i najvatreniji zaštitnik srpskih interesa u Kongresu kongresmenka Klaudija Teni. Takođe se prisutnima obratio bivši guverner države Ilinois, Rod Blagojevič.

Grenel se fokusirao na dve teme: potrebu da se američki Srbi političku organizuju, da se registruju za glasanje i da naravno glasaju za predsednika Trampa.

Takođe, govorio je o potrebi da se uz poštovanje prošlosti okrenemo budućnosti i obećao da će u novoj Trampovoj administraciji Zapadni Balkan biti prioritet.

Senator Džonson je govorio o američkim vrednostima i osudio intervencionističku politiku.

Po njemu "lideri koji stavljaju svoju zemlju na prvo mesto, kao što je predsednik Aleksandar Vučić, vode ka miru, jer ne žele da svoju zemlju unište ratom".

Kongresmenka Teni je govorila o svojim iskustvima sa prostorima bivše Jugoslavije, kako je radila u jugoslovenskom konzulatu sredinom osamdesetih, ali najzanimljiviji deo obraćanja je bio kako je od Aljbina Kurtija na Minhenskoj konferenciji i tražila da objasni "zašto maltretira Srbe i ne poštuje Briselski sporazum". Obećala je da će da nastavi da štiti srpske interese u Kongresu.

Na kraju se skupu obratio i bivši guverner države Ilinois Rod Blagojević, koji nastoji da oživi svoju političku karijeru. On je bio osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine uticajem u procesu koji su mnogi osudili kao politički motivisan, ali ga je oslobodio predsednik Tramp, nakon čega su postali dobri prijatelji i politički istomišljenici.

U Milvokiju u američkoj saveznoj državi Viskonsin u ponedeljak je počela Republikanska nacionalna konvencija koja će trajati do danas, kada se očekuje da Tramp održi govor. Konvencija se održava prema utvrđenom planu i uz nepromenjene bezbednosne mere, uprkos pucnjavi u subotu na skupu u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp bio pogođen u uvo.

Jović: Pobeda Trampa, šansa za Srbiju i Srpsku

Predsednik Crkvene opštine Milvoki Mroslav Jović izjavio je danas da bi eventualna pobeda kandidata Republikanske partije Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u SAD donela veliku šansu za bolju saradnju Srbije i Republike Srpske sa američkom administracijom.

''Ništa ne može da se desi preko noći i ništa ne može 100 odsto biti dobro ni za Srbe ni za Amerikance, ali Trampova pobeda dala bi nam jednu veliku šansu za ostvarivanje boljeg života u Americi, boljeg života u svetu, bolju saradnju između Republike Srbije i Republike Srpske sa američkom administracijom'', rekao je Jović za Tanjug.

On je uoči skupa koji organizuju Srbi koji žive u Milvokiju, gde je u toku Republikanska nacionalna konvencija, rekao da svaka administracija prvenstveno gleda na interese sopstvene zemlje, ali i da Srbi puno očekuju od naredne američke administracije.

''Što se tiče naše Srbije i Republike Srpske, dolaskom Trampa na vlast očekujemo drugačiju spoljnu politiku, koja može da donese celom čovečanstvu mir, dogovor, i na neki način dobitak'', rekao je Jović.

Naveo je da građani u SAD puno očekuju i kad je reč o rešenjima pitanja ekonomije, imigracione politike i drugih sfera života.